ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν πρόκειται να εξαρτηθούμε από κανέναν, ούτε από επιχειρηματίες ούτε από το κράτος

Η τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες, στη Βουλή, για το σκάνδαλο «Ζήμενς»

Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα του εν εξελίξει σκανδάλου της «Ζήμενς» απασχόλησε τη χτεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και σε αυτό αναφέρθηκε αρχίζοντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, 90 χρόνια τώρα, ανεξάρτητα κάθε φορά από τις στρατηγικές, τις τακτικές και τις θέσεις του, ένα πράγμα διακήρυσσε ανοιχτά και απερίφραστα. Οτι είμαστε εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος και ότι για εμάς οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι καπιταλιστές, όχι σαν φυσικά πρόσωπα αλλά με την ιδιότητά τους, είναι αντίπαλοι και εχθροί μας. Παλεύουμε για μια κοινωνία που θα τους καταργήσει, γιατί πιστεύουμε ότι μια κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς καπιταλιστές αλλά οι καπιταλιστές δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εργαζόμενους.

Αυτό για εμάς είναι το βασικό και αυτό δείχνει ότι το ΚΚΕ από τη φύση του δε θέλει, δεν επιδιώκει, δεν ανέχεται καμία συναλλαγή με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τους καπιταλιστές και αυτό ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο πολλά χρόνια το ΚΚΕ ήταν παράνομο, εκτελέστηκαν κομμουνιστές και στάλθηκαν στις φυλακές και στις εξορίες. Ολα τα άλλα ήταν λεπτομέρειες, αφού στην ουσία έλεγαν αυτό το πράγμα, ότι είμαστε εναντίον του συστήματος και παλεύουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις - αυτό βέβαια είναι λαϊκή επιλογή - να ανατραπεί».

«Με αυτήν την έννοια, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τόσο ξώπετση τοποθέτηση στα ζητήματα του πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς. Εμείς αναπόφευκτα στρέφουμε την προσοχή μας στο έδαφος της διαφθοράς, στη νόμιμη και την παράνομη διαφθορά, γιατί υπάρχει και νομιμοποιημένη διαφθορά. Και αυτό που είναι φανερό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος πόλεμος ανάμεσα σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις για το ποια θα καταλάβει τα περισσότερα μερίδια της αγοράς εναντίον της άλλης και, σε αυτό το έδαφος, βρίσκουν ανθρώπους που τους εξαγοράζουν, βεβαίως, και επειδή δέχονται να πάρουν "μαύρο χρήμα", προκειμένου να συμβάλλουν, αν είναι σε θέσεις εξουσίας ή αν μπορούν να επηρεάσουν κόμματα εξουσίας, στο κλείσιμο κρατικών συμβολαίων. Στο όνομα βέβαια του ότι είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος δεν είμαστε αδιάφοροι γι' αυτά τα φαινόμενα γιατί, αν δεν αντιδράσουμε και σε αυτά τα φαινόμενα, είτε είναι λιγότερο είτε περισσότερο προσωπικά και εκτεταμένα, όπου και εάν είναι, αν δεν αντιδράσουμε, θα βάλουμε νερό στο κρασί και εμείς και, αν θέλετε, θα συμβάλουμε σε μια εξάπλωση της διαφθοράς».

Δεν έχουμε πρόβλημα με την εξεταστική

Με βάση τα όσα ανέπτυξε παραπάνω η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνει εξεταστική επιτροπή πριν τελειώσει η Δικαιοσύνη. Μην ωραιοποιείτε τη Δικαιοσύνη, μην την εξιδανικεύετε διότι στο κάτω κάτω έχει αποδειχθεί ότι η αλήθεια δεν περνάει μέσα από τη Δικαιοσύνη. Είτε μένει απέξω και οι δικαστές δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, είτε υπάρχουν δικαστές οι οποίοι λειτουργούν αλλιώς και καταλαβαίνετε, σβήνουν τα στοιχεία.

Θα περάσει από τη Βουλή; (σ.σ. η αλήθεια) Ως εκεί που μπορεί να πάει. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Και πέντε πράγματα να βγουν, ωφέλημα είναι. Εχουμε την υποχρέωση να ανταποκρινόμαστε σε τέτοιες προτάσεις και αυτό βεβαίως θα το κάνουμε και δεν πρέπει να τελειώσει η δικαστική διαδικασία. Δε νομίζω ότι η μία δυσκολεύει την άλλη.

Αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε σε ποιο έδαφος γίνονται αυτά. Και υπάρχουν και πολλά άλλα με τη "Ζήμενς". Εδώ είχαμε καταθέσει τη διαφωνία μας στη Διακομματική Επιτροπή για το γεγονός ότι από τη Διακομματική Επιτροπή Προμηθειών, επί ΠΑΣΟΚ, πάρθηκε αυτό το διακαναλικό σύστημα παρακολούθησης και πήγε χωρίς διαγωνισμό και σε άλλα χέρια, στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα σταθώ στο εξής ζήτημα: Τι απαντάμε εμείς σε αυτό το σύστημα του ανταγωνισμού, ο οποίος ανταγωνισμός γίνεται και με πόλεμο και με βρώμικες μεθόδους. Οι πόλεμοι γιατί γίνονται; Για τα μερίδια της αγοράς. Τι απαντάμε λοιπόν εμείς; Να ελέγξουμε τα κόμματα και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Δηλαδή, σε αυτήν την κατάσταση, που είναι διεθνής, που αφορά το καπιταλιστικό σύστημα, η χρηματοδότηση των κομμάτων είναι φύλλο συκής. Και να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Γιατί δηλαδή η χρηματοδότηση όλων των κομμάτων από το κράτος δε συνιστά μια μορφή εξάρτησης; Οταν βεβαίως δεν υπάρχουν πολιτικοί όροι, δε συνιστά εξάρτηση, όμως πού ξέρουμε εμείς ότι αύριο δε θα υπάρξουν προϋποθέσεις να μπουν και πολιτικοί όροι για τη χρηματοδότηση; Η ΕΕ βάζει όρους για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Εδώ, από αυτό το βήμα το δηλώνουμε καθαρά: Αν μπουν τέτοιοι όροι αύριο, μεθαύριο - δεν μπορώ να βάλω υπογραφή ότι δε θα μπουν - εμείς θα χαρίσουμε την κρατική χρηματοδότηση και θα αναζητήσουμε χρήματα από παντού. Και μη μας πείτε τίποτα μετά.

Δεν πρόκειται να εξαρτηθούμε από κανέναν, ούτε από επιχειρηματίες ούτε από το κράτος, χώρια που η χρηματοδότηση είναι άνιση γιατί είτε είσαι μικρό κόμμα είτε μεγάλο τα ίδια έξοδα έχεις. Γραφεία πρέπει να έχεις παντού, περιοδείες πρέπει να κάνεις παντού. Τι σημαίνει ότι είναι συνάρτηση του αριθμού των βουλευτών; Δεν καταλαβαίνω.

Και μετά, μόνο η χρηματοδότηση είναι; Οι σχέσεις των κομμάτων με τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης; Και εδώ δε θέλω να υπονοήσω υπόγειες διαδρομές. Είναι φυσιολογικό οι επιχειρηματίες να ανήκουν σε κάποιο κόμμα. Εγινε δημοσκόπηση και φάνηκε πολύ καθαρά ότι το τάδε τηλεοπτικό κανάλι το παρακολουθούν κυρίως οι του ΠΑΣΟΚ, το άλλο το παρακολουθούν κυρίως της ΝΔ, κλπ. Ο κόσμος αυθόρμητα απάντησε γιατί καταλαβαίνει. Ολοι ξέρουμε ότι άμα θέλουμε να ακούσουμε την άποψη που είναι, για παράδειγμα, πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ πάμε σε αυτό το κανάλι.

Το ίδιο ισχύει και για τις εφημερίδες και δε μιλάμε για εφημερίδες, όπως ο "Ριζοσπάστης", που το γράφουμε φαρδιά - πλατιά πως είναι "όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ". Είναι η μόνη εφημερίδα που λέει τις θέσεις του ΚΚΕ είτε αρέσουν σε κάποιον είτε όχι. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτά που λέγονται ότι με τον έλεγχο των κομμάτων λύνονται (σ.σ. τα προβλήματα)».

Πρακτικές λύσεις

Αναπτύσσοντας μια σειρά από προτάσεις που αποτελούν πρακτικές λύσεις για το θέμα η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Βάλτε λίστα για να τελειώσει αυτή η ιστορία που λέτε ότι ισχύει για τα άλλα κόμματα. Ο βουλευτής τι να κάνει; Πρέπει να βρει λεφτά για το "σταυρό" και άρα πέφτει στην παγίδα των επιχειρηματιών.

Κόψτε τη βουλευτική σύνταξη. Γιατί να υπάρχει βουλευτική σύνταξη;

Δώστε σωστές υποδομές στις κοινοβουλευτικές ομάδες σε είδος, όχι σε χρήμα.

Σταματήστε την ιδιαίτερη μεταχείριση - προχτές το αποφασίσατε - των υπαλλήλων των κοινοβουλευτικών ομάδων να γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι, κάτι που συνιστά ανισότητα σε βάρος των άλλων δημόσιων υπαλλήλων. Υπάρχουν μια σειρά από πράγματα, μικρά - μεγάλα. Μιλάμε για υποδομή που χρειάζονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες αφού για να γίνει μια δουλειά χρειάζεται υποδομή υλικοτεχνική, η οποία θα είναι δανεική, όπως είναι σε ορισμένα άλλα πράγματα.

Εν πάση περιπτώσει εμείς ξεκαθαρίζουμε, ως προς αυτό που ακούγεται ότι η κρατική επιχορήγηση είναι η λύση, πως θα γίνει όργανο εκβιασμού και η κρατική επιχορήγηση. Και το ξαναλέω, εμείς δεν το δεχόμαστε! Τέλος. Δεν το δεχόμαστε. Προτιμούμε να μην έχουμε να εκδώσουμε κανένα υλικό από το να μας δίνεται με όρους. Γιατί αυτά γίνονται σε άλλες χώρες απέναντι στα κομμουνιστικά κόμματα, όπου τους λένε "άλλαξε το καταστατικό σου που προβλέπει την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος". Εμείς δεν πρόκειται να το αλλάξουμε για να πάρουμε την κρατική επιχορήγηση. Τα άλλα κόμματα, που δεν έχουν τέτοιους στόχους, οπωσδήποτε θα είναι πιο εύκολα.

Με την ευκαιρία, επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τις απαγωγές των Πακιστανών, θα παρακαλέσω το εξής: Γίνεται η Σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και απ' ό,τι άκουσα θα έρθει εδώ κάποια αντιπροσωπεία από το Πακιστάν, δεν ξέρω αν έρθει και ο σύζυγος της Μπούτο, ο οποίος είναι κυβερνητικός.

Καλό είναι, επειδή μιλάμε εδώ για απαγωγές, να πιεστεί με πολιτικά μέσα η κυβέρνηση του Πακιστάν να επαναφέρει στη θέση τους απολυμένους από τον Μουσάραφ δικαστές, τους οποίους απέλυσε γιατί έκαναν έρευνα για χιλιάδες εξαφανισμένους - προφανώς εχθρούς του - Πακιστανούς. Τώρα, με την καινούρια κυβέρνηση, που είναι δημοκρατική, δεν τους επαναφέρει, με το αιτιολογικό ότι είναι κάτω από αμερικανική πίεση. Δεν ξέρω αν χρειάστηκαν θύματα και τέτοιες εκλογές για να απαντά η νέα κυβέρνηση ότι, ξέρετε, είμαι υπό αμερικανική πίεση. Τουλάχιστον η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν μπορεί να το κάνει αυτό;».

Κοκορομαχίες...

Οι παρεμβάσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων για το σκάνδαλο «Ζήμενς»

Σε κοκορομαχίες για το ποιος θέλει να κουκουλωθεί το σκάνδαλο με τις μίζες της ΖΗΜΕΝΣ επιδόθηκαν χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πρόβλημα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Ο ένας έλεγε για τον άλλο ότι θέλει να μην ερευνηθεί η υπόθεση η οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αγγίζει και τα δύο κόμματα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι για την υπόθεση θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή μόνο όταν ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να μείνει τίποτα κρυφό στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα εξετάσει τα θέματα διαφάνειας στην πολιτική ζωή και ειδικά το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Ο Κ. Καραμανλής απέρριψε το αίτημα για την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, λέγοντας ότι εάν αυτή γίνει τώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να μη βγει όλη η αλήθεια, αφού θα λείπουν κρίσιμα στοιχεία τα οποία ερευνά η δικαιοσύνη. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ζητάει υποκριτικά τη διερεύνηση της υπόθεσης, αφού είναι το κόμμα που επί των κυβερνήσεών του έγινε καθημερινότητα η μίζα και η διαπλοκή. Είναι, είπε, ύποπτη η βιασύνη για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά η παραπομπή από την κυβέρνηση του θέματος αποκλειστικά στη δικαιοσύνη δημιουργεί υποψίες, πολύ περισσότερο που υπάρχει το προηγούμενο του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε την εξεταστική λέγοντας ότι το θέμα το διερευνά η δικαιοσύνη, η οποία στο τέλος έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές με αφορμή την υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ.

Σημαιοφόρος της κάθαρσης!

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να σκεπάσει την υπόθεση και γι' αυτό αρνείται τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής την οποία παραπέμπει στο αόριστο μέλλον. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση κανένας εν ενεργεία υπουργός και εμφάνισε τον εαυτό του ως σημαιοφόρο της κάθαρσης, αφού όπως είπε ο ίδιος απομάκρυνε αμέσως από το κόμμα τα στελέχη που εμφανίζονται εμπλεκόμενα στην υπόθεση. Αναρωτήθηκε δε εάν η διστακτικότητα της κυβέρνησης στη διερεύνηση της υπόθεσης οφείλεται στο ότι κάποια συμφέροντα την «κρατάνε». Επανέλαβε όσα είπε στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, ζητώντας να μην κλείσει η Ολομέλεια της Βουλής, να γίνουν εξεταστικές επιτροπές για μια σειρά θέματα («Ζήμενς», ομόλογα, υπουργείο Πολιτισμού) και στη συνέχεια να γίνουν βουλευτικές εκλογές.

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ζήτησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος είπε ότι η υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ δείχνει πως το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού περνάει κρίση και κλείνει τον κύκλο του, ευελπιστώντας προφανώς σ' ένα ρόλο για το κόμμα του, σε ενδεχόμενες μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας, οι οποίες θα σώσουν το σύστημα από την κρίση του.

Προανακριτική και όχι Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης αφήνοντας υπονοούμενα ότι βουλευτές και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης είναι μπλεγμένοι στην υπόθεση, ενώ προέβλεψε ότι η υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
Διαψεύδει δημοσίευμα εφημερίδας περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων

Προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», το οποίο επικαλούμενο ανώνυμους «έγκυρους εισαγγελικούς και δικαστικούς κύκλους» ανέφερε ότι από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει προκύψει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο «Ζήμενς» («Siemens»), διέψευσε επίσημα χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Στο εν λόγω δημοσίευμα γινόταν λόγος για εμπλοκή εν ενεργεία υπουργού της κυβέρνησης, ο οποίος «έχει περιπλανηθεί σε διάφορα υπουργεία», η δε εμπλοκή του προκύπτει «από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό». Η εφημερίδα, επικαλούμενη τους ίδιους ανώνυμους κύκλους, έγραφε ότι στοιχεία που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας και τα έγγραφα γερμανικών εισαγγελικών αρχών, «καταδεικνύουν την εμπλοκή ενός τουλάχιστον πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ», ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της «Ζήμενς» με το κωδικό όνομα «A. Rocos» και του έχουν εμβαστεί χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 10.200.000 μάρκων». Τον εν λόγω υπουργό το δημοσίευμα «φωτογράφιζε» αναφέροντας το όνομα πρώην συμβούλου του, που έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι επίσημη διάψευση δημοσιεύματος από την Εισαγγελία είναι κάτι που γίνεται σπανιότατα.

Στο μεταξύ, με υπόμνημα κατέθεσε στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που ερευνά την υπόθεση, ο Γιώργος Γενναίος, πρώην σωματοφύλακας του Θόδωρου Τσουκάτου, σχετικά με την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων, που κατατέθηκαν το 1999 από τη «Ζήμενς» σε λογαριασμό επιχειρηματία και σύμφωνα με το στενό συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Γενναίος που είχε κληθεί ως ύποπτος, καθώς φαίνεται ως συνδικαιούχος λογαριασμών προς τους οποίους, σύμφωνα με τον Τσουκάτο, μοιράστηκαν το ένα εκατομμύριο μάρκα για να μεταφέρεται τμηματικά στο κομματικό ταμείο, είπε ότι ο Θ. Τσουκάτος του ζήτησε να διευκολύνει μια ενδοκομματική διακίνηση χρημάτων από κομματικές οργανώσεις του εξωτερικού στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποτραπεί πιθανό σκάνδαλο και να μη φαίνεται ότι το κόμμα χρηματίζεται από το εξωτερικό. Υποστήριξε ότι μία φορά παρέδωσε χρήματα στον ίδιο τον Τσουκάτο και τα υπόλοιπα τα πήγαινε στο γραφείο του επιχειρηματία Στέλιου Βίου.

Χτες εξετάστηκε ως μάρτυρας και ο σύμβουλος του εκπροσώπου της εταιρείας «Saic» στην οποία ανατέθηκε το έργο της εγκατάστασης του συστήματος «C4I» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερωτήσεις του εισαγγελέα επικεντρώθηκαν στην αμοιβή των 6,5 εκατ. ευρώ που πήρε για την προμήθεια του συστήματος «C4I». Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία «Saic» ανέλαβε μετά από διαγωνισμό το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, με την εγκατάσταση του συστήματος «C4I» και όρισε υπεργολάβο της την εταιρεία «Ζήμενς».

Σήμερα αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα ο Θόδωρος Τσουκάτος. Τη Δευτέρα ο εισαγγελέας έχει καλέσει να καταθέσουν ως υπόπτους δύο χρηματιστές, προς τους οποίους κατευθύνθηκαν εμβάσματα από δύο υπεράκτιες εταιρείες που φέρεται ότι διακινούσαν «μαύρα χρήματα» της «Ζήμενς». Την ίδια μέρα θα καταθέσει και ο διαχειριστής off shore εταιρείας που φέρεται να διακινούσε παράνομα εμβάσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ