Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοκορομαχίες...

Οι παρεμβάσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων για το σκάνδαλο «Ζήμενς»

Σε κοκορομαχίες για το ποιος θέλει να κουκουλωθεί το σκάνδαλο με τις μίζες της ΖΗΜΕΝΣ επιδόθηκαν χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πρόβλημα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Ο ένας έλεγε για τον άλλο ότι θέλει να μην ερευνηθεί η υπόθεση η οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αγγίζει και τα δύο κόμματα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι για την υπόθεση θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή μόνο όταν ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να μείνει τίποτα κρυφό στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα εξετάσει τα θέματα διαφάνειας στην πολιτική ζωή και ειδικά το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Ο Κ. Καραμανλής απέρριψε το αίτημα για την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, λέγοντας ότι εάν αυτή γίνει τώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να μη βγει όλη η αλήθεια, αφού θα λείπουν κρίσιμα στοιχεία τα οποία ερευνά η δικαιοσύνη. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ζητάει υποκριτικά τη διερεύνηση της υπόθεσης, αφού είναι το κόμμα που επί των κυβερνήσεών του έγινε καθημερινότητα η μίζα και η διαπλοκή. Είναι, είπε, ύποπτη η βιασύνη για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά η παραπομπή από την κυβέρνηση του θέματος αποκλειστικά στη δικαιοσύνη δημιουργεί υποψίες, πολύ περισσότερο που υπάρχει το προηγούμενο του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε την εξεταστική λέγοντας ότι το θέμα το διερευνά η δικαιοσύνη, η οποία στο τέλος έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές με αφορμή την υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ.

Σημαιοφόρος της κάθαρσης!

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να σκεπάσει την υπόθεση και γι' αυτό αρνείται τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής την οποία παραπέμπει στο αόριστο μέλλον. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση κανένας εν ενεργεία υπουργός και εμφάνισε τον εαυτό του ως σημαιοφόρο της κάθαρσης, αφού όπως είπε ο ίδιος απομάκρυνε αμέσως από το κόμμα τα στελέχη που εμφανίζονται εμπλεκόμενα στην υπόθεση. Αναρωτήθηκε δε εάν η διστακτικότητα της κυβέρνησης στη διερεύνηση της υπόθεσης οφείλεται στο ότι κάποια συμφέροντα την «κρατάνε». Επανέλαβε όσα είπε στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, ζητώντας να μην κλείσει η Ολομέλεια της Βουλής, να γίνουν εξεταστικές επιτροπές για μια σειρά θέματα («Ζήμενς», ομόλογα, υπουργείο Πολιτισμού) και στη συνέχεια να γίνουν βουλευτικές εκλογές.

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ζήτησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος είπε ότι η υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ δείχνει πως το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού περνάει κρίση και κλείνει τον κύκλο του, ευελπιστώντας προφανώς σ' ένα ρόλο για το κόμμα του, σε ενδεχόμενες μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας, οι οποίες θα σώσουν το σύστημα από την κρίση του.

Προανακριτική και όχι Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης αφήνοντας υπονοούμενα ότι βουλευτές και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης είναι μπλεγμένοι στην υπόθεση, ενώ προέβλεψε ότι η υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ