ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
OΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Αντιδρούν στα περί ... πνευματικών δικαιωμάτων

Την αντίθεσή τους στην απόπειρα του ΥΠΠΟ να αποδεχτεί την «παράνομη», όπως τη χαρακτήρισαν, νομοπαρασκευαστική επιτροπή (δημιούργημα του Χρ. Ζαχόπουλου), για την αναθεώρηση του νόμου 2121/93 περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, εξέφρασαν ομόφωνα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών δημιουργών και εκτελεστών, ηθοποιών και παραγωγών («Απόλλων» - Γρηγόρης Λαμπριανίδης, «Ερατώ» - Δήμητρα Γαλάνη, «Διόνυσος» - Μάρθα Καραγιάννη, Φίλιππος Σοφιανός, «Αυτοδιαχείριση» - Γιάννης Γλέζος, «Grammo» - Πάνος Θεοφανέλλης, «ΑΕΠΙ» - Κώστας Τριπολίτης). Παραβρέθηκε και ο Ξαβιέ Μπλαν, ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας ΑΕΡΟ ARTIS (εκπροσωπεί 27 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και 400.000 καλλιτέχνες στην Ευρώπη).

Τόνισαν ότι ο ισχύων νόμος είναι επαρκής και αποτελεσματικός και ότι κάθε απόπειρα μετατροπής του θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, επιτρέποντας την ασυδοσία και εκμετάλλευση από μέρους των χρηστών ακροάματος -θεάματος. Ανέφεραν ότι παρότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές, «ο υπουργός δεν καταδέχτηκε ούτε καν να μας απαντήσει, αφήνοντάς μας στο σκοτάδι και στο έλεος αυτής της "επιτροπής"».

Ο υπουργός, ενώ αρνείται να συναντήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους Οργανισμούς, ανταποκρίνεται στα κελεύσματα του αμερικανικού παράγοντα, που χάριν των συμφερόντων των μονοπωλίων θεάματος - ακροάματος, υπαγορεύει αλλαγές που άπτονται του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας. Την περασμένη Πέμπτη ο Μ. Λιάπης μίλησε στο συνέδριο για τα πνευματικά δικαιώματα που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η Παγκόσμια Ακαδημία Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Αμερικανικού Γραφείου Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «οι δύο πλευρές του Ατλαντικού πρέπει να συνεργαστούν στα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας»! Ομιλητής ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των Οργανισμών υπογράμμισαν ότι θ΄αντισταθούν σε κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των πνευματικών - συγγενικών δικαιωμάτων, με ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη και πλήρης απαγόρευση κάθε μουσικού ή οπτικού έργου και κάθε δημόσια εκτέλεσή του, μέχρι τη διάλυση της «ψευδεπίγραφης» νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Βέβαιως το κύριο στην όλη υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων είναι το γεγονός ότι οι κύριοι κερδισμένοι είναι το μονοπώλια του χώρου και όχι οι δημιουργοί.

Θυμόμαστε τον Πάνο Γεραμάνη

Στον αξέχαστο δημοσιογράφο, μελετητή του λαϊκού μας τραγουδιού Πάνο Γεραμάνη, αφιερώνεται η εκδήλωση του «Αετοπούλειου» Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου (2/7, 9 μ.μ.), στο θέατρο «Ρεματιά». Τρία χρόνια χωρίς τους «Λαϊκούς Βάρδους» και «Τους Ασους των γηπέδων»... Τρία χρόνια χωρίς τον Πάνο, τον φίλο, τον συνοδοιπόρο... Στη βραδιά προς τιμήν του συμμετέχουν μεγάλες γυναικείες λαϊκές φωνές: Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα. Τραγουδούν: Ρία Κούρτη, Ρένα Στάμου, Βούλα Γκίκα, Χαρούλα Λαμπράκη, Ανθούλα Αλιφραγκή, Σοφία Εμφιετζή, Χαρά Πομώνη, Αφεντούλα Ραζέλη, Λίλη Ριτσώνη. Μουσική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θανάσης Σοφράς. Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Κοντογιάννη - Πάρι Μήτσου. Ομιλητής: Γιώργος Κοντογιάννης. Είσοδος ελεύθερη.

Ο Πάνος Γεραμάνης αγάπησε και μελέτησε με πάθος το λαϊκό τραγούδι, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή του με τους λαϊκούς πόθους και αγώνες. Με εκατοντάδες συνεντεύξεις, κείμενα, ραδιοφωνικές εκπομπές, έφερε στο «φως» χρυσοφόρα «κοιτάσματα» της λαϊκής μουσικής. «Το λαϊκό τραγούδι κάνει το λαό να σκέφτεται», έλεγε, «αλλά οι εξουσίες δε θέλουν ο λαός να σκέφτεται. Γι' αυτό επενδύουν στο "άλλο" τραγούδι...». Ο Γεραμάνης υπήρξε αναμφίβολα ένας μύστης των νεότερων γενιών στο λαϊκό πολιτισμό και γι' αυτό δεν τον ξεχνάμε.

Στην κοσμοαγάπητη, 16χρονη εκπομπή του «Λαϊκοί Βάρδοι», παρουσίασε περισσότερα από 235 πρόσωπα του μικρασιάτικου, ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Οι «Βάρδοι» άρχισαν το 1990, με δέκα εκπομπές για τον Στέλιο Καζαντζίδη και δέκα για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Οποτε εντόπιζε μία ιστορική - πλην παροπλισμένη - προσωπικότητα του λαϊκού τραγουδιού, την καλούσε στο στούντιο. Η σχέση του Πάνου Γεραμάνη με το ραδιόφωνο άρχισε το 1989, στον «902 Αριστερά στα FΜ», με την εκπομπή «Για τους ανθρώπους της νύχτας». «Παιδί» του ήταν και η εκπομπή για τους απόδημους «Φωνή της Ελλάδας» στην ΕΡΑ 5.

«Ματωμένος γάμος» στην Κρήτη

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης ανεβάζει το «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνικά - κοστούμια Ρένας Γεωργιάδου, μουσική Διονύση Τσακνή. Παίζουν: Μέμος Μπεγνής, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δημήτρης Σδρόλιας, Λευτέρης Μποτωνάκης, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Ελένη Τσαγκαράκη, Σοφία Καλεμκερίδου, Βίκυ Κουκουτσίδη κ.ά.

Το έργο αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη παραδόσεων, που αφορούν όχι μόνο στον ισπανικό λαό, αλλά όλους τους μεσογειακούς λαούς και όλης της οικουμένης. Στην Κρήτη αφορά ιδιαίτερα, αφού οι πολιτισμικές ρίζες των δύο περιοχών είναι βαθιές και η ψυχοσύνθεση των κατοίκων τους παρεμφερής. Ο λυρισμός, τα συναισθήματα, ο γάμος, η απιστία, η θανάσιμη μερικές φορές δύναμη του έρωτα, οι υπερβατικές αλληγορίες του θανάτου, το «ντουέντε» (το πάθος), η επίδραση των στοιχείων της φύσης - ο ήλιος, η σελήνη, η γη - μήτρα ζωής και θανάτου, οι λαϊκές παραδόσεις είναι τα συστατικά στοιχεία του λορκικού αυτού δράματος, που θυμίζει πολύ αρχαιοελληνική τραγωδία.

Τα βραβεία του Φεστιβάλ «Ecofilms»

(Του συνεργάτη μας ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ).- Οι ταινίες που πολιτικά μίλησαν για τα οικολογικά προβλήματα τράβηξαν την προσοχή του κοινού και των κριτικών επιτροπών. Οι ταινίες του Βέρνερ Χέρτζογκ «Συναντήσεις στο τέλος του κόσμου» και του Νίκου Καβουκίδη «Η στάχτη που μένει» σάρωσαν τα βραβεία. Η πρώτη ταινία μιλά για την παράλογη πολιτική για τα οικολογικά προβλήματα. Η δεύτερη για τις περιβαλλοντικές πολιτικές, εστιάζοντας στις περσινές πυρκαγιές. Αν προσθέσουμε και τα «Μέγαρα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1973), που μιλά για την οικολογική καταστροφή των Μεγάρων από την πολιτική της χούντας, τότε καταλαβαίνουμε ότι σ' αυτό το Φεστιβάλ προβάλλονται ταινίες όλων των ειδών, που μιλούν για προβλήματα που ζούμε καθημερινά και καταστρέφουν τη ζωή.

Στις ταινίες μεγάλου μήκους δόθηκαν τα εξής βραβεία: Α` βραβείο στις «Συναντήσεις στο τέλος του κόσμου» του Βέρνερ Χέρτζογκ. Β` βραβείο στην «Υπόσχεση στους νεκρούς: Το ταξίδι της εξορίας του Aριελ Ντόρφμαν» του Πίτερ Ρέιμοντ. Ειδική μνεία στη «Δίψα μιας πέτρινης θάλασσας» του Βλαντιμίρ Περόβιτς.

Ταινίες μεσαίου μήκους: Α` Βραβείο στην ταινία «Παράδεισος: Τρία ταξίδια σ' αυτόν τον κόσμο», της Ελίνα Χιρβόνεν. Β` Βραβείο στην «Πυρηνική επάνοδος» του Τζάστιν Πέμπερτον. Ειδική μνεία γίνεται στον «Μαύρο ποταμό» του Σουρέντρα Μάναν και στην ταινία «Ο θείος Μίτε» του Βίζναντ βαν Γκίνγκελ.

Ταινίες μικρού μήκους: Α` Βραβείο «Apna Aloo Bazaar Becha: από την οικολογική διαβίωση στην αγορά» του Πάνκατζ Η. Γκούπτα. Β` Βραβείο η «Μπέουμπεου» της Σιμόν Ρίζι.

Βραβεία ελληνικών ταινιών: «Η στάχτη που μένει» του Νίκου Καβουκίδη και «Cyclown Circus - ένα τσίρκο στο δρόμο» του Δημήτρη Σφυρή. Τιμητικοί έπαινοι: στις μικρού μήκους «Η κούπα» του Γιάννη Μπουγιούκα και «Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση» του Νίκου Αλευρά.

Βραβεία κοινού (Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου): «Πόλεμος/ χορός», των Σον Φάιν - Aντρια Νιξ Φάιν (ΗΠΑ) και «Ερατώ» του Aγγελου Σπάρταλη.

Τραγουδά στο Ηρώδειο

Με δύο παραστάσεις του (6, 7/7) στο Ηρώδειο, ξεκινά το συναυλιακό καλοκαίρι του Νίκου Πορτοκάλογλου. Ηλεκτρικές κιθάρες, κρουστά και πνευστά, μαζί ένα κουαρτέτο εγχόρδων δίνουν το μουσικό στίγμα των δύο συναυλιών, που τιτλοφορούνται «Τι έχει μείνει απ' τη φωτιά». Μαζί του στη σκηνή θα βρεθούν φίλοι του, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί, όπως οι Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νίκος Ζιώγαλας, Haig Yazdjian, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Βασιλική Καρακώστα, Οδυσσέας Τσάκαλος. Θα ερμηνεύσουν όχι μόνο τα γνωστά τραγούδια από τη συνεργασία τους με τον Ν. Πορτοκάλογλου αλλά και κομμάτια - έκπληξη για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και καινούρια, ανέκδοτα τραγούδια του τραγουδοποιού, από την πρόσφατη συνεργασία του με την Βασιλική Καρακώστα.

Οι αρχαιολόγοι επιμένουν απεργιακά

Για δεύτερη βδομάδα, παρά την προσφυγή στα δικαστήρια για να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, η συμμετοχή των αρχαιολόγων στην 24ωρη απεργία της 25/6 ήταν ιδιαίτερα υψηλή.

Η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με συμμετοχή του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την κινητοποίηση η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, ο Νίκος Μαδεμλής (ΠΑΣΟΚ), ο Ηλίας Βρεττάκος (ΑΔΕΔΥ).

Το ΔΣ του ΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα η επόμενη 24ωρη απεργία (αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 2/7) να γίνει στις 10/7, με την ταυτόχρονη διοργάνωση ανοιχτής ημερίδας με θέμα το σύγχρονο ρόλο των δημόσιων μουσείων και μνημείων, για να συζητηθεί σε βάθος (επιστημονικά, νομικά και πολιτικά) το αίτημά του για δημόσια μουσεία ανοιχτά και δωρεάν για όλους τους πολίτες και καλεί τον κλάδο να συμμετέχει μαζικά στην ημερίδα.

Η Εταιρεία Συγγραφέων, θεωρώντας πως η ποίηση δεν είναι πολιτισμικό απολίθωμα, αλλά ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία και πως δεν είναι αρκετός ο γιορτασμός της μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, πρότεινε και συμφώνησε με τους ραδιοσταθμούς «Κόσμος FM» (93,6) και «Κανάλι 1 του Πειραιά» (90,4) να αναμεταδίδουν, ενταγμένα στην τρέχουσα ροή του ραδιοφωνικού προγράμματος, αποσπάσματα ποιημάτων ποιητών - μελών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ