Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θυμόμαστε τον Πάνο Γεραμάνη

Στον αξέχαστο δημοσιογράφο, μελετητή του λαϊκού μας τραγουδιού Πάνο Γεραμάνη, αφιερώνεται η εκδήλωση του «Αετοπούλειου» Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου (2/7, 9 μ.μ.), στο θέατρο «Ρεματιά». Τρία χρόνια χωρίς τους «Λαϊκούς Βάρδους» και «Τους Ασους των γηπέδων»... Τρία χρόνια χωρίς τον Πάνο, τον φίλο, τον συνοδοιπόρο... Στη βραδιά προς τιμήν του συμμετέχουν μεγάλες γυναικείες λαϊκές φωνές: Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα. Τραγουδούν: Ρία Κούρτη, Ρένα Στάμου, Βούλα Γκίκα, Χαρούλα Λαμπράκη, Ανθούλα Αλιφραγκή, Σοφία Εμφιετζή, Χαρά Πομώνη, Αφεντούλα Ραζέλη, Λίλη Ριτσώνη. Μουσική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θανάσης Σοφράς. Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Κοντογιάννη - Πάρι Μήτσου. Ομιλητής: Γιώργος Κοντογιάννης. Είσοδος ελεύθερη.

Ο Πάνος Γεραμάνης αγάπησε και μελέτησε με πάθος το λαϊκό τραγούδι, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή του με τους λαϊκούς πόθους και αγώνες. Με εκατοντάδες συνεντεύξεις, κείμενα, ραδιοφωνικές εκπομπές, έφερε στο «φως» χρυσοφόρα «κοιτάσματα» της λαϊκής μουσικής. «Το λαϊκό τραγούδι κάνει το λαό να σκέφτεται», έλεγε, «αλλά οι εξουσίες δε θέλουν ο λαός να σκέφτεται. Γι' αυτό επενδύουν στο "άλλο" τραγούδι...». Ο Γεραμάνης υπήρξε αναμφίβολα ένας μύστης των νεότερων γενιών στο λαϊκό πολιτισμό και γι' αυτό δεν τον ξεχνάμε.

Στην κοσμοαγάπητη, 16χρονη εκπομπή του «Λαϊκοί Βάρδοι», παρουσίασε περισσότερα από 235 πρόσωπα του μικρασιάτικου, ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Οι «Βάρδοι» άρχισαν το 1990, με δέκα εκπομπές για τον Στέλιο Καζαντζίδη και δέκα για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Οποτε εντόπιζε μία ιστορική - πλην παροπλισμένη - προσωπικότητα του λαϊκού τραγουδιού, την καλούσε στο στούντιο. Η σχέση του Πάνου Γεραμάνη με το ραδιόφωνο άρχισε το 1989, στον «902 Αριστερά στα FΜ», με την εκπομπή «Για τους ανθρώπους της νύχτας». «Παιδί» του ήταν και η εκπομπή για τους απόδημους «Φωνή της Ελλάδας» στην ΕΡΑ 5.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ