Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βραβεία του Φεστιβάλ «Ecofilms»

(Του συνεργάτη μας ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ).- Οι ταινίες που πολιτικά μίλησαν για τα οικολογικά προβλήματα τράβηξαν την προσοχή του κοινού και των κριτικών επιτροπών. Οι ταινίες του Βέρνερ Χέρτζογκ «Συναντήσεις στο τέλος του κόσμου» και του Νίκου Καβουκίδη «Η στάχτη που μένει» σάρωσαν τα βραβεία. Η πρώτη ταινία μιλά για την παράλογη πολιτική για τα οικολογικά προβλήματα. Η δεύτερη για τις περιβαλλοντικές πολιτικές, εστιάζοντας στις περσινές πυρκαγιές. Αν προσθέσουμε και τα «Μέγαρα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1973), που μιλά για την οικολογική καταστροφή των Μεγάρων από την πολιτική της χούντας, τότε καταλαβαίνουμε ότι σ' αυτό το Φεστιβάλ προβάλλονται ταινίες όλων των ειδών, που μιλούν για προβλήματα που ζούμε καθημερινά και καταστρέφουν τη ζωή.

Στις ταινίες μεγάλου μήκους δόθηκαν τα εξής βραβεία: Α` βραβείο στις «Συναντήσεις στο τέλος του κόσμου» του Βέρνερ Χέρτζογκ. Β` βραβείο στην «Υπόσχεση στους νεκρούς: Το ταξίδι της εξορίας του Aριελ Ντόρφμαν» του Πίτερ Ρέιμοντ. Ειδική μνεία στη «Δίψα μιας πέτρινης θάλασσας» του Βλαντιμίρ Περόβιτς.

Ταινίες μεσαίου μήκους: Α` Βραβείο στην ταινία «Παράδεισος: Τρία ταξίδια σ' αυτόν τον κόσμο», της Ελίνα Χιρβόνεν. Β` Βραβείο στην «Πυρηνική επάνοδος» του Τζάστιν Πέμπερτον. Ειδική μνεία γίνεται στον «Μαύρο ποταμό» του Σουρέντρα Μάναν και στην ταινία «Ο θείος Μίτε» του Βίζναντ βαν Γκίνγκελ.

Ταινίες μικρού μήκους: Α` Βραβείο «Apna Aloo Bazaar Becha: από την οικολογική διαβίωση στην αγορά» του Πάνκατζ Η. Γκούπτα. Β` Βραβείο η «Μπέουμπεου» της Σιμόν Ρίζι.

Βραβεία ελληνικών ταινιών: «Η στάχτη που μένει» του Νίκου Καβουκίδη και «Cyclown Circus - ένα τσίρκο στο δρόμο» του Δημήτρη Σφυρή. Τιμητικοί έπαινοι: στις μικρού μήκους «Η κούπα» του Γιάννη Μπουγιούκα και «Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση» του Νίκου Αλευρά.

Βραβεία κοινού (Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου): «Πόλεμος/ χορός», των Σον Φάιν - Aντρια Νιξ Φάιν (ΗΠΑ) και «Ερατώ» του Aγγελου Σπάρταλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ