ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωσυνθήκη με το ζόρι

Δεν ...κάμπτεται από το «όχι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισαβόνας η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών

Από την πρόσφατη διαμαρτυρία στην Ευρωβουλή

Associated Press

Από την πρόσφατη διαμαρτυρία στην Ευρωβουλή
Επιμένει στην προώθηση της Ευρωσυνθήκης η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αγνοώντας προκλητικά το γεγονός πως όποιος ευρωπαϊκός λαός ρωτήθηκε με δημοψήφισμα, όπως πρόσφατα στην Ιρλανδία, την απέρριψε. Αυτές τις τοποθετήσεις, η Ντόρα Μπακογιάννη τις έκανε χτες σε ομιλία της σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, όπου ήταν ομιλητής και ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα. Οπως είναι γνωστό, η Γαλλία ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ.

Οπως είπε η Ντ. Μπακογιάννη στην ομιλία της, «η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την ήπειρό μας, αλλά και παγκοσμίως. Και τούτο, όταν έπειτα από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας ήμασταν έτοιμοι, ως 27, να εφαρμόσουμε από την 1/1 τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος - αλλά θα έλεγα και διάφορες φωνές που ακούγονται πλέον και από άλλες χώρες - άλλαξε σημαντικά την εικόνα αυτή, προσθέτοντας νέα ερωτηματικά και αβεβαιότητα στην πορεία της Ευρώπης. Ασφαλώς, η δημοκρατική έκφραση του ιρλανδικού λαού γίνεται σεβαστή και επ' αυτού ουδεμία αμφιβολία υπάρχει. Ομως, η Ελλάδα πίστευε και πιστεύει ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι ένα καλός συμβιβασμός, ο οποίος θα κάνει την Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και με ισχυρότερη ενιαία φωνή στις διεθνείς σχέσεις».

Μιλώντας για το πώς βλέπει ότι θα ξεπεραστεί το «πρόβλημα» που δημιούργησε στην ΕΕ το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, η Ντόρα Μπακογιάννη «υπέδειξε» πως πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά της Ιρλανδίας. «Είμαι βέβαιη είπε ότι, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι Ιρλανδοί θα παρουσιάσουν στους εταίρους τους συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες - όπως εύχομαι και ελπίζω - θα μας οδηγήσουν σε λύση πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2009. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα οδηγούσε το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε λίαν αρνητικές κατευθύνσεις, είτε αυτές προέκυπταν από εμπλοκή στην κυρωτική διαδικασία σε κάποιο κράτος - μέλος, είτε από απαιτήσεις για εκ νέου διαπραγμάτευση της Συνθήκης, είτε από απόψεις περιοριστικής απόρριψής της».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε «ότι καθ' όσον μας αφορά, η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στην απόφασή της να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ελιγμοί των ΗΠΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη λύση «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» στο Κυπριακό, διατύπωσε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, ολοκληρώνοντας τη σύντομη επίσκεψή του στο νησί, κάνοντας λόγο για τις ευνοϊκότερες συγκυρίες αναφορικά με τις δυνατότητες λύσης των τελευταίων ετών. Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά την παραμονή του στην Κύπρο είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Τάγιε Μπρουκ Ζεριχούν, καθώς και ανώτερους αξιωματούχους, διαπραγματευτές και πολιτικούς, τις οποίες χαρακτήρισε «παραγωγικές και χρήσιμες».

Ο Ντ. Φριντ δήλωσε αισιοδοξία για το ότι οι δύο ηγέτες θα κάνουν πρόοδο και είναι σε θέση σύντομα να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός υφυπουργός επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι τόσο το σχέδιο λύσης όσο και το χρονοδιάγραμμα είναι θέμα των ηγετών και των δύο κοινοτήτων, ωστόσο πίεσε για έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό και διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ έδωσαν την Κύπρο στην Τουρκία, γιατί οι Ελληνοκύπριοι είπαν ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν».

Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ υποστήριξε ότι «αν θα υπάρξει νέο κράτος, θα προκύψει και από τις δύο πλευρές και ουδείς θα μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι το κράτος ανήκει στη μία από τις δύο πλευρές» επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του περί παρθενογένεσης, καθώς όπως είπε θα πρόκειται για έναν «καινούριο συνεταιρισμό», εκφράζοντας τη θέση ότι «αυτό το νέο κράτος να είναι αδιαίρετο, να μην υπάρχει τρόπος να διαλυθεί».

Τέλος, στην Κύπρο δήλωσε ότι θα βρίσκεται στις 20 Ιούλη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για να παραστεί στους εορτασμούς της τουρκικής εισβολής στο νησί.

Πολύμορφες δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Πολύμορφες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, περιοδείες, ομιλίες, συναντήσεις στελεχών οργανώνουν σε όλη τη χώρα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί:

-- Σήμερα Τρίτη 8 Ιούλη η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, στις 10.30 π.μ. θα περιοδεύσει στη λαϊκή αγορά της Πηγάδας του Πειραιά.

-- Αύριο Τετάρτη 9 Ιούλη ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Αθήνας «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» στου Γκύζη.

-- Την Πέμπτη 10 Ιούλη η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στις γειτονιές του Ταύρου, όπου υπάρχει το πρόβλημα της καύσης καλωδίων.

-- Την Παρασκευή 11 Ιούλη, στις 9.30 π.μ., στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ του Ελληνικού θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, με θέμα «Για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην ακρίβεια».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

-- Στη Θεσσαλονίκη σήμερα Τρίτη 8 Ιούλη, η Σοφία Καλαντίδου βουλευτής του ΚΚΕ στις 11 π.μ. θα περιοδεύσει στο Προνοιακό Ιδρυμα «Αγ. Παντελεήμονας».

-- Στην Πτολεμαΐδα αύριο Τετάρτη 9 Ιούλη στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου (απέναντι από το υδραγωγείο), οργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία και η πρότασή μας για τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας στην Εορδαία», με κεντρικό ομιλητή τον Αντώνη Τσάκωνα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.

-- Περιοδεία στο νομό Σερρών πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 9 Ιούλη, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ.

  • Στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει στο εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ στο Στρυμονικό.
  • Στις 11 π.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΔΕΠΚΑ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις.
  • Στις 12 μ., θα περιοδεύσει στο νοσοκομείο Σερρών.
  • Στις 6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο της ΦΙΜΠΡΑΝ στη Νιγρίτα.
  • Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία της Νιγρίτας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ.
ΚΚΕ
Να αποσυρθεί η διάταξη για το επώνυμο των γυναικών

Ανακοίνωση της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την αλλαγή του επωνύμου των γυναικών μετά το γάμο, η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών σημειώνει:

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει, προχωρά σε "μεταρρυθμίσεις" ζητημάτων του Οικογενειακού Δικαίου. Συγκεκριμένα, προωθεί την κατάργηση, με αστεία επιχειρήματα, της υποχρεωτικότητας της διατήρησης του πατρικού επωνύμου στις γυναίκες (τροποποίηση του άρθρου 1388 ΑΚ).

Στις σύγχρονες, όμως, συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να ρυθμίζονται κοινωνικά και νομικά ζητήματα με την επιστροφή στο παρελθόν, ακυρώνοντας νομικές αναπροσαρμογές που έγιναν κάτω και από την πίεση του λαϊκού κινήματος. Ζητάμε να αποσυρθεί η προτεινόμενη διάταξη για το επώνυμο των γυναικών.

Η πρόσθετη ανάγκη που προκύπτει στα ζευγάρια, ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία κατά τη διενέργεια διάφορων συναλλαγών στη χώρα μας ή όσων ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όπως αναφέρει η σχετική διάταξη, μπορεί να λυθεί με συνοδευτικό σχετικό έγγραφο.

Επίσης, ζητάμε να καταστεί υποχρεωτικός ο θεσμός του πολιτικού γάμου, γιατί η "ισότητα" του θρησκευτικού με τον πολιτικό γάμο, που καθιερώθηκε από την αρχή, αποδυνάμωσε το θεσμό του πολιτικού γάμου. Η δημόσια σύμβαση δυο ανθρώπων ότι θα ζήσουν μαζί πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ