ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G8 - ΙΑΠΩΝΙΑ
Το καθιερωμένο ευχολόγιο

ΤΟΚΙΟ.-

Με ένα κοινό ανακοινωθέν έληξαν χτες οι εργασίες της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του G8, των ηγετών των 8 οικονομικά ισχυρότερων χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδά και Ιαπωνία) για πολλά φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί, χωρίς ωστόσο, όπως αναμενόταν, να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις, καθώς εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών και εμπλέκονται ενεργά σε πολέμους, επιθέσεις και εκβιασμούς σε κυρίαρχους λαούς.

Στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται η ανάγκη αντίδρασης στις υψηλές τιμές των ειδών διατροφής και πετρελαίου, καθώς και στην άνοδο του πληθωρισμού, ενώ γίνεται έκκληση για εξισορρόπηση της παραγωγής και κατανάλωσης του πετρελαίου. Δε δεσμεύονται, ωστόσο, για τη διάθεση συμπληρωματικών πόρων, υπενθυμίζοντας ότι «έχουν ήδη διαθέσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από το Γενάρη του 2008» για την αντιμετώπιση του προβλήματος και κάλεσαν και άλλους δωρητές να συμμετάσχουν αναλαμβάνοντας νέες δεσμεύσεις.

Σε ό,τι αφορά στο κλίμα, οι αρχηγοί των κρατών - μελών του G8 υπενθυμίζουν τη δέσμευση για μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Νωρίτερα, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική προκάλεσαν τις αναπτυγμένες χώρες να περικόψουν κατά 80% τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2050.

Επιπρόσθετα, το G8 αναγνωρίζει ότι οι μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες θα λάβουν διαφορετικά μέτρα από αυτά που θα λάβουν οι κυριότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ, σε ό,τι αφορά την Αφρική, επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του για αναπτυξιακή βοήθεια που διατυπώθηκε στη Σύνοδο το 2005 για το διπλασιασμό της βοήθειας, ώστε να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2010, ποσό, όμως, που δεν αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, αλλά στη Διακήρυξη για την Αφρική που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Οι ηγέτες των χωρών του G8 ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην ηγεσία της Ζιμπάμπουε, εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε με την επανεκλογή του Προέδρου, Ρομπέρτ Μουγκάμπε.

Σε ό,τι αφορά στα βιοκαύσιμα, το G8 αναφέρει ότι θα εξετάσει «τη συμβατότητα των πολιτικών παραγωγής και χρήσης βιοκαυσίμων με τη διατροφική ασφάλεια», ενώ παράλληλα εκφράζει «τη σοβαρή του ανησυχία» για την άρνηση του Ιράν να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, επαναλαμβάνοντας ότι ελπίζει σε μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.

ΙΡΑΝ
Πυραυλικές δοκιμές

Από τη δοκιμή πυραύλου

Associated Press

Από τη δοκιμή πυραύλου
ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΤΟΚΙΟ.--

Σειρά πυραυλικών δοκιμών πραγματοποίησε, χτες ξημερώματα, το Ιράν, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Κατά τις δοκιμές εκτοξεύτηκαν πύραυλοι Σαχάμπ 3, ικανότητας φορτίου ενός τόνου και βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων, «ικανού να πλήξει το Ισραήλ», όπως αναφέρθηκε, ενώ παράλληλα εκτοξεύτηκαν και πυρά αρκετών πυραύλων εδάφους - εδάφους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Ρίφθηκαν συνολικά εννέα πύραυλοι και εκτός από των Σαχάμπ 3, έγιναν ρίψεις πυραύλων τύπου Ζελζάλ με βεληνεκές 400 χλμ. και Φάτεχ βεληνεκούς 170 χλμ.

Οι δοκιμές έγιναν στα πλαίσια των «ναυτικών ασκήσεων των Φρουρών της Επανάστασης», που πραγματοποιούνται στον Κόλπο με την επωνυμία Μεγάλος Προφήτης ΙΙΙ για να «βελτιώσουν τις μαχητικές ικανότητες μονάδων που χειρίζονται βαλλιστικούς πυραύλους και των ναυτικών δυνάμεων».

Στόχος των ασκήσεων, όπως δήλωσε ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσέιν Σαλάμ είναι να αποδείξουν ότι ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν είναι έτοιμος να προασπίσει την ακεραιότητα της χώρας, σημειώνοντας ότι «οι πύραυλοί μας είναι έτοιμοι και εκτοξευτούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε, με ταχύτητα και με ακρίβεια. Ο εχθρός δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του. Οι στόχοι του είναι υπό τον έλεγχό μας».

Η Ουάσιγκτον καταδίκασε το γεγονός και χαρακτήρισε τις δοκιμές «προκλητικές», με τον ισχυρισμό ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η διεθνής κοινότητα διατηρούν τις δεσμεύσεις τους να ανταποκριθούν στις ιρανικές προκλήσεις... Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου υποστήριξε ότι «η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων από τη χώρα αυτή αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι εντελώς αντίθετη με τις υποχρεώσεις του Ιράν στη διεθνή κοινότητα», με τις ΗΠΑ να απαιτούν από την Τεχεράνη «να σταματήσει άμεσα την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων και να μην προχωρήσει σε άλλη πυραυλική δοκιμή, αν πράγματι θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας».

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Προειδοποιήσεις και καταγγελίες

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.--

Πραγματική απειλή για τη σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο αποτελούν οι ενέργειες της Γεωργίας στις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και κινδυνεύουν να οδηγήσουν την περιοχή στα πρόθυρα μιας νέας ένοπλης σύρραξης με απρόβλεπτες συνέπειες, προειδοποίησε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. Επιπλέον, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «καλύπτουν τις προκλήσεις» της Γεωργίας στις περιοχές της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γεωργία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. «Αυτοί που παρά τα γεγονότα προσπαθούν να μη συνειδητοποιούν τον κίνδυνο και δέχονται να καλύπτουν αυτούς που προκαλούν, κατηγορώντας για όλα τη Μόσχα, προσφέρουν κακή υπηρεσία στη γεωργιανή κυβέρνηση», ενθαρρύνοντάς τη να πιστεύει ότι «όλα είναι επιτρεπτά», υπογραμμίζεται. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τη Μόσχα να τηρήσει μια «ουδέτερη» στάση και να παίξει έναν ειρηνευτικό ρόλο στην κρίση ανάμεσα στη Γεωργία και τις συγκεκριμένες πρώην γεωργιανές Δημοκρατίες.

Στο μεταξύ, ο υποδιοικητής του γεωργιανού στρατού, Ζούραμπ Ποσκχούα ανακοίνωσε χτες ότι 4 μαχητικά αεριωθούμενα των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων παραβίασαν την Τρίτη τον εναέριο χώρο της Γεωργίας στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας, πάνω από το Σχίνβαλιρ για περίπου 40 λεπτά, προσθέτοντας ότι «η περίπτωση αυτή διαφέρει από όλες τις άλλες που έχουν συμβεί στο παρελθόν, καθώς τα μαχητικά αεριωθούμενα συνιστούν απειλή όχι μόνον για τον πληθυσμό της περιοχής, αλλά και για τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, καθώς μερικοί διεθνείς αεροδιάδρομοι περνούν πάνω από αυτήν την περιοχή».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι κατηγορίες εκ μέρους της Γεωργίας για σκόπιμη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή εκ μέρους της Ρωσίας «προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τα πραγματικά προβλήματα».

Τέλος, η Αμπχαζία ανακοίνωσε χτες ότι τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της θέσης των ΗΠΑ στο θέμα της κατάστασης στην περιοχή σημειώνοντας ότι «χωρίς τη συμμετοχή μας, χωρίς τη συμφωνία μας, δεν μπορεί κανείς να μας επιβάλει μια ρύθμιση οποιουδήποτε θέματος».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Εσωτερικές συγκρούσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 53 τραυματίστηκαν σε εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ Σουνιτών υποστηρικτών της κυβέρνησης και Αλεβιτών οπαδών της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Μπαμ αλ Τιμπάνεχ, της Τρίπολης, στο Λίβανο, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης μέχρι χτες το πρωί, όταν εξερράγησαν χειροβομβίδες σε δρόμο που χωρίζει τις περιοχές Σουνιτών και Αλεβιτών, Μπαμ αλ Τεμπάνεχ και Τζαμπάλ Μοχσέν, αντίστοιχα.

Στις δύο αυτές περιοχές είχαν σημειωθεί ταραχές και πριν 15 μέρες περίπου με αποτέλεσμα τότε εννιά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 45 να τραυματιστούν. Οι λιβανικές αρχές αποφάσισαν μετά και τις χθεσινές σφοδρές συγκρούσεις να αυξήσουν τις περιπολίες στις περιοχές αυτές και να «να σταματούν όποιον απειλεί τη δημόσια ασφάλεια ακόμα και να κάνουν χρήση βίας».

ΙΝΔΙΑ
Προχωρά την πυρηνική συμφωνία

ΤΟΚΙΟ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G8, στην Ιαπωνία, είχαν χτες ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σίνγκχ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, με θέμα την υλοποίηση της πυρηνικής συμφωνίας Ινδίας - ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα, ο Μ. Σινγκχ δήλωσε ότι Ινδία και ΗΠΑ πρέπει να σταθούν στο ύψος τους και δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν το χαρακτήρα μιας γνήσιας στρατηγικής συνεργασίας, ενώ ο Τζ. Μπους υπογράμμισε τη σημασία της πυρηνικής συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, πρόταση μομφής στην ινδική κυβέρνηση κατέθεσαν τα αριστερά κόμματα, μεταξύ των οποίων το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και ΚΚ Ινδίας, ώσε να αναγκαστεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Εχθές τα αριστερά κόμματα ανακάλεσαν και επίσημα τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, δεδομένης της πρόθεσής της να προχωρήσει στην πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι δεσμεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Ο ΓΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Πρακάς Καράτ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αγνόησε το Κοινοβούλιο και προχώρησε αδιαφανώς με την περιβόητη πυρηνική συμφωνία, ενώ ζητά από την κυβέρνηση απαντήσεις στο ποιος καθορίζει ότι η έκθεση της ΙΑΕΑ σχετικά με τις δικλίδες ασφαλείας της συμφωνίας είναι απόρρητη και δεν μπορεί να υπάρξει ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Σώματος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι βυθίζει τη χώρα σε πολιτική κρίση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ