Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G8 - ΙΑΠΩΝΙΑ
Το καθιερωμένο ευχολόγιο

ΤΟΚΙΟ.-

Με ένα κοινό ανακοινωθέν έληξαν χτες οι εργασίες της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του G8, των ηγετών των 8 οικονομικά ισχυρότερων χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδά και Ιαπωνία) για πολλά φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί, χωρίς ωστόσο, όπως αναμενόταν, να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις, καθώς εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών και εμπλέκονται ενεργά σε πολέμους, επιθέσεις και εκβιασμούς σε κυρίαρχους λαούς.

Στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται η ανάγκη αντίδρασης στις υψηλές τιμές των ειδών διατροφής και πετρελαίου, καθώς και στην άνοδο του πληθωρισμού, ενώ γίνεται έκκληση για εξισορρόπηση της παραγωγής και κατανάλωσης του πετρελαίου. Δε δεσμεύονται, ωστόσο, για τη διάθεση συμπληρωματικών πόρων, υπενθυμίζοντας ότι «έχουν ήδη διαθέσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από το Γενάρη του 2008» για την αντιμετώπιση του προβλήματος και κάλεσαν και άλλους δωρητές να συμμετάσχουν αναλαμβάνοντας νέες δεσμεύσεις.

Σε ό,τι αφορά στο κλίμα, οι αρχηγοί των κρατών - μελών του G8 υπενθυμίζουν τη δέσμευση για μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Νωρίτερα, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική προκάλεσαν τις αναπτυγμένες χώρες να περικόψουν κατά 80% τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2050.

Επιπρόσθετα, το G8 αναγνωρίζει ότι οι μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες θα λάβουν διαφορετικά μέτρα από αυτά που θα λάβουν οι κυριότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ, σε ό,τι αφορά την Αφρική, επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του για αναπτυξιακή βοήθεια που διατυπώθηκε στη Σύνοδο το 2005 για το διπλασιασμό της βοήθειας, ώστε να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2010, ποσό, όμως, που δεν αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, αλλά στη Διακήρυξη για την Αφρική που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Οι ηγέτες των χωρών του G8 ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην ηγεσία της Ζιμπάμπουε, εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε με την επανεκλογή του Προέδρου, Ρομπέρτ Μουγκάμπε.

Σε ό,τι αφορά στα βιοκαύσιμα, το G8 αναφέρει ότι θα εξετάσει «τη συμβατότητα των πολιτικών παραγωγής και χρήσης βιοκαυσίμων με τη διατροφική ασφάλεια», ενώ παράλληλα εκφράζει «τη σοβαρή του ανησυχία» για την άρνηση του Ιράν να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, επαναλαμβάνοντας ότι ελπίζει σε μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ