ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ
«Οχι» στα παιχνίδια της εργοδοσίας

Συγκέντρωση και πορεία χτες στη Θεσσαλονίκη. Αναγκαίος ο συντονισμένος αγώνας με το πλαίσιο της Ομοσπονδίας

Οι διαδηλωτές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Οι διαδηλωτές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Με συγκέντρωση και πορεία χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του Ομίλου Λαναρά απαίτησαν από κυβέρνηση και εργοδοσία να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν ενωμένοι και συντονισμένα τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους.

Από νωρίς το πρωί, οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια του Ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα, οι εργαζόμενοι του Ομίλου από τα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης, του Εβρου, της Κομοτηνής, της Νάουσας, άρχισαν να συγκεντρώνονται στο άγαλμα του Βενιζέλου και απαίτησαν «να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Να μη γίνουν απολύσεις».

Μαζί τους και οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί από τα εργοστάσια που έκλεισε τα προηγούμενα χρόνια ο Λαναράς στη Νάουσα, αφού πρώτα εξασφάλισε γενναίες χρηματοδοτήσεις, δάνεια και άλλα προνόμια. Με τα πανό και τα συνθήματά τους ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, για τις επιπτώσεις που προκαλεί η πολιτική της και η πολιτική της ΕΕ. Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας κρατούσαν στα χέρια τους το πανό του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και απαιτούσαν: «Οχι στα παιχνίδια των Λαναράδων. Καμία απόλυση. Πλήρη σταθερή εργασία, πλήρη προστασία των ανέργων». Κατήγγειλαν ότι η κατάσταση που βιώνουν οι ίδιοι και έρχεται απειλητικά να σαρώσει εκατοντάδες ακόμη συναδέλφους τους κλωστοϋφαντουργούς, είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ που χρόνια τώρα υλοποιούν εναλλάξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της ελεύθερης αγοράς, της στήριξης των κάθε λογής Λαναράδων.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Κ. Πουρσανίδης πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισε: «Απαιτούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά. Δε θα αφήσουμε κανέναν Λαναρά να παίξει παιχνίδια στις πλάτες μας». Και η Λ. Μπρούσα πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο της FANCO στην Κομοτηνή, έδειξε από πού πρέπει να δοθούν τα χρήματα για τη λειτουργία των εργοστασίων: «Υπάρχει ο Λαναράς. Υπάρχουν τα κέρδη μας στις τσέπες του από τον κόπο μας. Να πληρώσει ο Λαναράς». Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν και οι πρόεδροι των σωματείων από τα εργοστάσια «Οττο Εβρος», «Κλωστήρια Ροδόπης» και «Γ» της Νάουσας.

Ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου το μόνο που είχε να πει ο υπουργός Μ. Τζίμας, ήταν πως «κατανοεί» και «συμπαρίσταται». Οι εργαζόμενοι σφράγισαν την κινητοποίηση αυτή δείχνοντας το μακρύ δρόμο που έχουν μπροστά τους και θα βαδίσουν με το σύνθημα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων και βουλευτές, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συνδικαλιστές σωματείων άλλων κλάδων καθώς και ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Δ. Θεοδώρου και στελέχη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Επιτακτικά αναγκαίος ο συντονισμός με το πλαίσιο της ΟΕΚΙΔΕ

Σχολιάζοντας τη χτεσινή κινητοποίηση και συμπυκνώνοντας τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη μέχρι τώρα πορεία του αγώνα, στελέχη της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ) σημείωσαν ότι καταρχήν αναδείχτηκε ότι είναι επιτακτικά αναγκαίος ο συντονισμός των σωματείων του ομίλου και του κλάδου συνολικά πάνω στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας που προβλέπει:

-- Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων και κανονική πληρωμή στο εξής.

-- Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο και να μη γίνει καμία απόλυση.

-- Δουλειά με δικαιώματα, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

-- 1.500 ευρώ άμεση οικονομική ενίσχυση σε κάθε εργαζόμενο και προστασία των ανέργων με επιδότηση 1.120 ευρώ, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου, πάγωμα των δανείων των εργαζομένων κ.ά.

Επίσης, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους η στάση της ΟΕΚΙΔΕ που ξεπέρασε με ευθύνη διασπαστικές κινήσεις στελεχών της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την πόλωση ανάμεσα στους εργαζόμενους, ακολουθώντας μικροπρεπή συμπεριφορά ακόμη και σε διαδικαστικά ζητήματα.

Τέλος, αναδείχτηκε πως η τακτική στελεχών της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ, που εμπλέκονται στα παιχνίδια των τραπεζών και ζητούν πρόσθετη οικονομική στήριξη για τον όμιλο Λαναρά, ο οποίος έχει καταληστεύσει τους εργαζόμενους, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά και θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε μεγάλες περιπέτειες.

Οι εργαζόμενοι έχουν την πείρα και μπορούν να αποφύγουν αυτές τις παγίδες συντασσόμενοι με το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΚΙΔΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ»
Σε επίσχεση για την καταβολή δεδουλευμένων

Σε επίσχεση εργασίας στο εργοτάξιο της «Μηχανικής ΑΕ» στο φράγμα Πείρου - Παραπείρου στην Αχαΐα έχουν προχωρήσει από προχτές Τρίτη οι περίπου 110 εργαζόμενοι μετά την άρνηση της εργοδοσίας να πληρώσει τα δεδουλευμένα δυόμισι μηνών. Μάλιστα, ανάλογη στάση τηρεί η επιχείρηση και στα άλλα δύο δημόσια έργα που έχει αναλάβει στην περιοχή, στις παραγλαύκιες οδούς και τον Διακονιάρη, καθώς οι 90 περίπου εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι εδώ και ενάμιση μήνα.

Οπως καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, «η "Μηχανική ΑΕ", όπως και όλες οι κατασκευαστικές κοινοπραξίες - μονοπώλια, αφού έβαλε στα ταμεία της ζεστό κρατικό παραδάκι, τώρα εκβιάζει να πάρει περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που με αποφασιστικότητα διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους».

Καταλήγοντας, τονίζει: «Οι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα και ταξική συσπείρωση πρέπει να συνεχίσουν τους αγώνες τους, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουν. Να ενισχύσουν το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Να διώξουν τους εργολάβους και τα κατασκευαστικά μονοπώλια από τα μεγάλα έργα. Να αντιπαλέψουν την πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ. Οσο θα υπάρχουν ΣΔΙΤ, μονοπώλια και κέρδη τόσο τα έργα θα γίνονται σε βάρος των εργαζομένων».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»
Τρεις εργάτες τραυματίστηκαν μέσα σ' ένα 24ωρο!

Τρεις εργάτες τραυματίστηκαν μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, και με τον ίδιο τρόπο (έκρηξη φυσιγγιού) στην επιχείρηση «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στο εργοστάσιο του Υμηττού. Οι τρεις εργάτες υπέστησαν εγκαύματα πρώτου βαθμού στο πρόσωπο και τα χέρια, ευτυχώς όχι σοβαρά.

Το πρώτο ατύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Παναγιώτη Διλβέρογλου και του εργάτη Μπουροθανασόπουλου, συνέβη πριν δυο μέρες (Τρίτη). Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα συσκευασίας υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, όταν ένα φυσίγγι που είχε πέσει μέσα σε ένα κουτί κόλλας, (στη μηχανή η οποία χρησιμοποιείται για να κολλάει τις ετικέτες στα κουτιά των φυσιγγιών), έσκασε. Παρά το γεγονός ότι δυο εργάτες τραυματίστηκαν, η διεύθυνση αντί να σταματήσει τη μηχανή και να πάρει τα απαιτούμενα πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, η παραγωγή συνεχίστηκε κανονικά! Το αποτέλεσμα ήταν χτες, Τετάρτη, από έκρηξη και πάλι σφαίρας κατά τον ίδιο τρόπο, να τραυματιστεί και ο τρίτος εργάτης, Γιάννης Παπαβασιλείου.

Οπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι συνδικαλιστές της «Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας», στο παρελθόν είχε συμβεί και πάλι ανάλογο περιστατικό (δηλ. έκρηξη φυσιγγιού). Το γεγονός ότι δεν πάρθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα δυστυχώς επιβεβαιώθηκε χτες και προχτές, στην πράξη. Υπογράμμισαν επίσης ότι τα ατυχήματα είναι συνέπεια της συνολικότερης υποβάθμισης και απαξίωσης, που συντελείται εδώ και χρόνια στην επιχείρηση.

Σήμερα συλλαλητήριο στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή περνάει σήμερα η σκυτάλη του αγώνα. Στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων από τα εργοστάσια του Ομίλου. Σε ένδειξη συμπαράστασης, τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

Οι Γραμματείες Εβρου και Ροδόπης του ΠΑΜΕ στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων καθώς και την κινητοποίηση που αποφασίστηκε να γίνει σήμερα στην Κομοτηνή και καλούν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα κάτω από το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει η ΟΕΚΙΔΕ. Καλούν τους εργαζόμενους του Ομίλου να απορρίψουν αποφασιστικά τους εκβιασμούς που κάνει ο εργοδότης για να εξασφαλίσει πρόσθετα προνόμια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ