ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ζωντανή μέσα στους αγώνες μας

Αύριο, στις 7.30 μ.μ., η εκδήλωση των συνδικάτων και του συλλόγου Φοιτητών της Παντείου, στην πύλη της ΕΤΜΑ, 28 χρόνια μετά τη δολοφονία της. Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει

θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει

θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο».

Τους παραπάνω στίχους που ο Γιάννης Ρίτσος διάβασε από τη σκηνή του αφιερωμένου στη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου (δολοφονημένη από μηχανισμούς της εργοδοσίας της ΕΤΜΑ την ίδια χρονιά, το 1980) Φεστιβάλ «ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ», θυμίζει η ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με την οποία η Οργάνωση καλεί στην αυριανή εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου.

«Οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ίδια ταξική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και που υπαγορεύει, όπως και τότε, το κεφάλαιο» σημειώνει το ΚΣ της Οργάνωσης, αναφερόμενο στις συνθήκες που οδήγησαν στη δολοφονία της 21χρονης Κνίτισσας. «Η εργοδοσία είναι το ίδιο σκληρή, αδίστακτη. Ανεργία, ακρίβεια, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, απολύσεις. Πολλά τα παραδείγματα σε διάφορους χώρους, και στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας (Λαναράς, Lady fashion και αλλού). Στους χώρους δουλειάς περισσεύει η τρομοκρατία», τονίζεται. Κι υπογραμμίζεται: «Δεν κάνουμε πίσω, απαντάμε δυναμικά με τους αγώνες μας στο εργοστάσιο, το γραφείο, το κατάστημα, το εργοτάξιο, σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο εργασιακό χώρο, στο πανεπιστήμιο, το σχολείο. Ξέρουμε ότι εμείς έχουμε τη δύναμη και διεκδικούμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Οργανώνουμε την πάλη μας, αγωνιζόμαστε μέσα από τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια.

Μαζικά συμμετέχουν νεολαίοι και εργαζόμενοι στην εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πύλη της ΕΤΜΑ
Μαζικά συμμετέχουν νεολαίοι και εργαζόμενοι στην εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πύλη της ΕΤΜΑ
Τα αιτήματα του τότε για μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα ζητούν απάντηση και σήμερα. Το όραμα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ζητά δικαίωση.

Φέτος το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, κλείνει τα 90 χρόνια πρωτοπόρας ζωής και δράσης. Η ΚΝΕ, η Οργάνωσή μας, που μέλος της ήταν και η Σωτηρία, κλείνει τα 40 χρόνια της. Από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ όλα αυτά τα χρόνια ξεπήδησαν τόσοι και τόσοι ήρωες, μικροί και μεγάλοι αγωνιστές, όλοι ταγμένοι σε έναν κοινό σκοπό. Να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο, να φέρουμε το Σοσιαλισμό.

Συνεχίζουμε το δύσκολο μα και ωραίο αγώνα που χρόνια τώρα όλοι αυτοί οι Σύντροφοι, ανάμεσά τους και η Σωτηρία, μας έδειξαν. Και η υπόσχεση παραμένει... "Θα ζεις μέσα από τους αγώνες μας..."».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
Κάθε μέρα στους τόπους δουλειάς

Ο μετανάστης εργάτης διαβάζει την ανακοίνωση του Συνδικάτου
Ο μετανάστης εργάτης διαβάζει την ανακοίνωση του Συνδικάτου
Δυναμική παρέμβαση σε δύο ακόμα βιοτεχνίες ιματισμού της Αθήνας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, για την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την πλήρη ασφάλιση των εκατοντάδων μεταναστών που απασχολούνται σε δεκάδες τέτοιες βιοτεχνίες και κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας, τις περισσότερες φορές για ένα κομμάτι ψωμί και χωρίς ασφάλιση, πραγματοποίησαν χτες στελέχη και μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος της Αθήνας.

Η πρώτη βιοτεχνία που επισκέφτηκαν οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι ήταν στον «Αγ. Ελευθέριο» και η δεύτερη στην περιοχή της Χαλκηδόνας. Το κλιμάκιο επισκέφτηκε και τρίτη βιοτεχνία, αλλά οι υπεύθυνοι αντιλήφθηκαν «έγκαιρα»... ότι πρόκειται για εκπροσώπους του συνδικάτου και δεν άνοιξαν την πόρτα. Οι συνδικαλιστές και στις δύο βιοτεχνίες μίλησαν με τους εργαζόμενους και τους μοίρασαν ανακοίνωση μεταφρασμένη και στα μπαγκλαντέζικα με τα δικαιώματά τους και την ισχύουσα ΣΣΕ. Τους κάλεσαν να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να δώσουν από κοινού τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Τους μετέφεραν το ζωντανό παράδειγμα του αγώνα που δόθηκε στη βιοτεχνία «Lady Fashion» στο Βοτανικό, όπου οι μετανάστες εργάτες συσπειρώθηκαν στο ταξικό τους σωματείο και όλοι μαζί, με τη στήριξη και άλλων ταξικών συνδικάτων, και των κομμουνιστών, έδωσαν τη μάχη για τα δεδουλευμένα τους, αναγκάζοντας την εργοδοσία σε υποχώρηση και τελικά στην πληρωμή τους. Πάντως, όπως προέκυψε και κατά τη χτεσινή παρέμβαση, οι εργαζόμενοι, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορά της εργοδοσίας, μπορεί να δουλέψουν από 8 μέχρι και 14 ώρες, χωρίς βέβαια να πληρώνονται όσα προβλέπονται από τη σύμβαση.

ΙΝΦΟΤΕ
Να μπει τέλος στις απολύσεις και στην ασυδοσία

Το καθεστώς γαλέρας, που έχει επιβληθεί σε βάρος των εργαζομένων, κατήγγειλε στη συζήτηση Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή ο βουλευτής του Γ. Μαυρίκος

Να μπει τώρα τέρμα στις απολύσεις και στην ασυδοσία εναντίον των 450 εργαζομένων που εφαρμόζεται στην ΙΝΦΟΤΕ (εταιρεία του ΟΤΕ) απαίτησε χτες κατά τη διάρκεια σχετικής Ερώτησής του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος. Παρ' όλα αυτά, από την πλευρά της κυβέρνησης διαπιστώθηκε πλήρης στήριξη στις αντεργατικές πολιτικές του Οργανισμού και της διοίκησης της ΙΝΦΟΤΕ.

Το ...επιχείρημα ότι «η εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ αποτελεί επιχείρηση εισηγμένη στις χρηματιστηριακές αγορές και βρίσκεται εκτός του δημόσιου τομέα και λειτουργεί στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», ήταν το μόνο που επιστράτευσε στην απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομίας, Γ. Λένγκας, λέγοντας πως για τους εργαζόμενους «υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη».

«Να σταματήσουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι», ζήτησε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, ζητώντας παράλληλα για την ΙΝΦΟΤΕ «να σταματήσει η αντικατάσταση των εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα με νοικιασμένους από εργολάβους» και «να τιμωρηθούν όσοι αποφάσισαν το ξεπούλημα της συγκεκριμένης επιχείρησης». Οπως σχολίασε ο βουλευτής, οι θέσεις που εξέφρασε ο υφυπουργός «γεννούν πρόσθετους κινδύνους για τα δικαιώματα των εργαζομένων». Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε πως «το καθεστώς στην επιχείρηση θυμίζει εποχή γαλέρας», τονίζοντας ότι τους 450 αυτούς εργαζόμενους «τους είχε προσλάβει ο ΟΤΕ και ήξεραν ότι δουλεύουν σε μια θυγατρική». Συνέχισε, λέγοντας πως σήμερα «έχουμε 50 απολύσεις, εκ των οποίων 8 απολύσεις συνδικαλιστών», καθώς και «εξαναγκασμό σε παραίτηση μέσω κλεισίματος των υποκαταστημάτων», προσθέτοντας πως «θεωρούμε την περίπτωση αυτή σκάνδαλο». Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «έχουμε καταθέσει τρεις φορές αυτή την Ερώτηση και τα αρμόδια υπουργεία αρνιόνταν να έρθουν να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα».

ΔΗΜΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«Οχι» στην ομηρία των εργαζομένων

Σε τρίωρη στάση εργασίας, μετά από αποφάσεις των σωματείων τους, αλλά και του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας, προχώρησαν προχτές το πρωί, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων του νομού Λευκάδας.

Μαζί με συναδέλφους τους από τους δήμους Αλυζιάς, Ανακτορίου και Κεκροπίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση των παιδικών σταθμών και άλλων δομών Πρόνοιας, αλλά και στην ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και ομηρίας που μεθοδεύουν κυβέρνηση και ΕΕ μέσα από το πρόγραμμα «Εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, όπου μετά από συνεδρίασή τους αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το προσεχές διάστημα με 24ωρη απεργία και κλείσιμο του δημαρχείου Λευκάδας, την επόμενη Παρασκευή.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας σε σχετική του ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρόνοιας για όλο το λαό. Με πλήρες δίκτυο εξειδικευμένων υπηρεσιών και κατάργηση των τροφείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατασκευή νέων σταθμών, καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Πρόνοιας (άμεση ή συγκαλυμμένη, μέσω φιλανθρωπικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων ή των δήμων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ