ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Πρώτη απάντηση στην επιχείρηση κατάργησης της κυριακάτικης αργίας

Πρώτη και άμεση απάντηση στην επιχειρούμενη προσπάθεια των πολυεθνικών, των μεγαλεμπόρων και της κυβέρνησης, να καταργήσουν την αργία της Κυριακής, με στόχο το χτύπημα της πλήρους και σταθερή δουλειάς, τη διεύρυνση και ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την εκμετάλλευση των εργαζόμενων 24 ώρες το 24ωρο, το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων, δίνουν τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, τα οποία, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τα κλαδικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων Αθήνας και τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία», «Αφοί Κωνσταντακάτου» και «Λιντλ» δηλώνουν την κάθετη αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Σημειώνουν ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας και η εφαρμογή της εργάσιμης βδομάδας των 7 ημερών και των 65 ωρών είναι πάγιο αίτημα των πολυεθνικών και μονοπωλιακών εταιρειών. «Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, σημειώνεται, επαναφέρουν συχνότατα το αίτημα αυτό των πολυεθνικών στην επικαιρότητα, πότε με στόχο δήθεν την καταπολέμηση της ανεργίας, πότε με στόχο δήθεν την πάταξη της ακρίβειας (πρόσφατες δηλώσεις κ. Φώλια). Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι η απελευθέρωση του ωραρίου κατήργησε θέσεις εργασίας και έφερε τις "ευκαιρίες απασχόλησης", οδήγησε στο κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έφερε τη μονοπώληση της αγοράς από το πολυεθνικό κεφάλαιο και την έκρηξη της ακρίβειας».

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να δώσουν τη μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απελευθέρωση του ωραρίου. Να δώσουν τη μάχη για: νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, πλήρη και σταθερή δουλειά, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, 1.400 κατώτερο μισθό, 1.120 σύνταξη, 1.120 επίδομα ανεργίας.

  • Κάλεσμα στους μικρομεσαίους εμπόρους να αντιδράσουν στη μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει την κυριακάτικη αργία απευθύνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου (ΕΣΑ).
ΛΕΥΚΑΔΑ
Κινητοποίηση εργαζομένων στις κοινωνικές δομές

Σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Λευκάδας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προχώρησαν, χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, διεκδικώντας δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόνοιας και μόνιμη εργασία. Με την έμπρακτη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου που κήρυξε 24ωρη απεργία και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και ΕΕ που μέσα από το πρόγραμμα «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» διατηρούν και ενισχύουν την εργασιακή ανασφάλεια, εμπορευματοποιούν την Κοινωνική Πρόνοια. Παράλληλα, δόθηκε και αγωνιστική απάντηση στην τρομοκράτηση από τη δημοτική αρχή Λευκάδας (ΝΔ) σε εργαζομένους αορίστου χρόνου (ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ) που απασχολούνται σε παιδικούς σταθμούς.

Οπως καταγγέλλει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο αντιδήμαρχος Σπύρος Γκόγκας υπεύθυνος της «ΔΕΚΟΠΑΛ» (δημοτική επιχείρηση) πρόβαλε το ψευδές και εκβιαστικό επιχείρημα σε εργαζόμενους που έχουν την παραπάνω εργασιακή σχέση πως εάν ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου δε θα μονιμοποιηθούν.

Η ενέργεια αυτή υποδηλώνει την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να εμποδίσει την ανάπτυξη κοινών αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Κοινωνικής Πρόνοιας και εργασιακής ομηρίας. Πολιτική που υλοποιεί και αποδέχεται η δημοτική αρχή καθώς διατηρεί την ομηρία των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές και τη μη ένταξή τους στο δήμο. Για φέτος, μάλιστα, αποδέχτηκε να υπολειτουργήσει μόνο το πρόγραμμα του βρεφονηπιακού σταθμού (με λιγότερα από 40 άτομα) και αυτό όταν πέρυσι συμμετείχαν συνολικά 170 παιδιά με τις αντίστοιχες αιτήσεις να φτάνουν τις 270, ενώ επιπλέον δε θα περιλαμβάνει στη νέα περίοδο τα ΚΔΕΠ - ΜΕΑ, τον παιδικό και βρεφικό σταθμό.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Περίσσιο θράσος των εργοδοτών

Αποχώρησε η ΟΣΝΙΕ από τον ΟΜΕΔ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) αποχώρησε από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μετά την προκλητική στάση των εργοδοτών να προτείνουν αυξήσεις 3,8% για τις μικρομεσαίες ιδιωτικές κλινικές, τα γηροκομεία και τις ψυχιατρικές κλινικές, 4,4% για τα διαγνωστικά κέντρα και τα μικροβιολογικά εργαστήρια και 5% για τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ΟΣΝΙΕ καταγγέλλει το περίσσιο θράσος των εργοδοτών να απαξιώσουν πλήρως τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν τη συζήτηση από μηδενική βάση. «Δηλαδή ζήτησαν να απαρνηθούμε τους αγώνες και τις κατακτήσεις μας τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει.

Κατά την αποχώρησή της η ΟΣΝΙΕ άφησε στο διαμεσολαβητή επιστολή με τα προκλητικά μεγέθη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων υγείας, που την προηγούμενη χρονιά έφτασαν μέχρι 1.096%! «Αυτά τα κέρδη στηρίχτηκαν στην αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας και στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων στο χώρο της ιδιωτικής υγείας», υπογραμμίζει η ΟΣΝΙΕ και τονίζει: «Θεωρούμε, λοιπόν, την πρότασή τους επιεικώς απαράδεκτη, αφού ήταν μικρότερη και από αυτόν τον ψευτοπληθωρισμό τους (4,9%), ενώ δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους».

ΚΑΤΩ ΣΟΥΛΙ - «ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΣΣΙΜΗΣ»
Νέες τρομοκρατικές απολύσεις μεταναστών εργατών

Σε νέες τρομοκρατικές απολύσεις δύο εργατών Πακιστανών προχώρησε ο ιδιοκτήτης αρτοβιομηχανίας στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα Αττικής, Νίκος Κασσίμης, με στόχο να αναγκάσει τους υπόλοιπους αλλοδαπούς εργαζόμενους, που δε διαθέτουν όλα τα χαρτιά παραμονής στη χώρα, να μη διεκδικήσουν όλα όσα προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Είχε προηγηθεί μια απόλυση Πακιστανού οδηγού, στον οποίο αρνήθηκε να δώσει τόσο το ποσό αποζημίωσης όσο και τις υπερωρίες και στη συνέχεια η αστυνομία συνέλαβε τον αδελφό του επειδή δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι Πακιστανοί εργάτες πιάνουν δουλιά στις 8 με 9 το βράδυ και ολοκληρώνεται στις 9 το πρωί. Παίρνουν από 550 - 650 ευρώ, δουλεύουν όλες τις μέρες της εβδομάδας εκτός Σαββάτου, δεν πληρώνονται υπερωρίες και δεν είναι ασφαλισμένοι.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταδικάζει τη νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των μεταναστών και καταγγέλλει πως «η αστυνομία του Μαραθώνα συλλαμβάνει Πακιστανούς που δε διαθέτουν όλα τα χαρτιά παραμονής στη χώρα μας και την ίδια ώρα στηρίζει αδίστακτους εργοδότες που αφαιρούν δικαιώματα από τους μετανάστες».

«Συγκεκριμένα - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - στο μπαράζ απολύσεων που εξαπέλυσε η βιοτεχνία "Κασσίμης ΟΕ" στους εργάτες Πακιστανούς που είχε ανασφάλιστους και απλήρωτους, το αστυνομικό τμήμα έσπευσε να συνδράμει αυξάνοντας την τρομοκρατία και συλλαμβάνοντας τον αδελφό απολυμένου. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τα σωματεία, οι ομοσπονδίες, θα συνεχίσουν τον αγώνα υπεράσπισης Ελλήνων και μεταναστών. Τα καθημερινά πογκρόμ συλλήψεων (προχθές των Σομαλών, χθες των Πακιστανών, αύριο;) πρέπει να σταματήσουν».

Και καταλήγει: «Απαιτούμε να ελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες Σομαλοί και ο Πακιστανός εργάτης, που συνελήφθη στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα».

«ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ»
Απεργία ενάντια στο λουκέτο

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης προχωρούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ», την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Ιούλη, με απόφαση του σωματείου τους, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο της Ριτσώνας, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας περίπου 230 εργαζόμενους. Την ίδια μέρα έχει οριστεί και τριμερής συνάντηση στο υπουργείο. Παράλληλα, μετά από πρόταση της «Ταξικής Ενότητας» (στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ), το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας αποφάσισε επίσης την κήρυξη 24ωρης απεργίας, για την ερχόμενη Τετάρτη, στην περιοχή.

Η Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Κεραμικής έχει κηρύξει για την ίδια ημέρα 24ωρη απεργία γενικά στον κλάδο, αντιδρώντας στο κύμα απολύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ