ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εδωσαν την πρώτη συντονισμένη εργατική αγωνιστική απάντηση
  • Μεγάλη συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης
  • Ταξική ενότητα και αλληλεγγύη εργατών της Ζώνης και εργατών άλλων κλάδων

Μια φωνή και μια γροθιά, οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μαζί με εργάτες δεκάδων άλλων κλάδων στεριάς και θάλασσας, προτάσσοντας το πανίσχυρο όπλο της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης, στο πλαίσιο 24ωρης παμπειραϊκής απεργίας, έδωσαν χτες την πρώτη συντονισμένη αγωνιστική απάντηση στους μακελάρηδες της εργατικής τάξης, στους φυσικούς αυτουργούς και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Σε όλο αυτό το «μαύρο μέτωπο», που στις 24 Ιούλη εκτέλεσε εν ψυχρώ οκτώ εργάτες στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ», για να ταΐσει με νέο αίμα το βωμό του κέρδους που έχει στήσει στους χώρους δουλειάς. Το αγωνιστικό κάλεσμα να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης ο αγώνας των εργατών της Ζώνης απηύθυνε το ΠΑΜΕ και όπως όλα έδειξαν η αρχή έγινε.

Από τις 10 το πρωί μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, ηλεκτρολόγοι, καραβομαραγκοί και μαζί τους οικοδόμοι, εργάτες από εργοστάσια, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι του λιμανιού του Πειραιά, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, επί δύο ώρες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας δακτυλοδείχνοντας αυτούς που στέλνουν εργάτες στο θάνατο. Διεκδίκησαν την παραδειγματική τιμωρία των φονιάδων, την άμεση λήψη μέτρων στους τόπους δουλειάς και ταυτόχρονα, βροντοφώναξαν «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», δείχνοντας ποιον δρόμο επιβάλλεται να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι για να ικανοποιηθεί το μυριόστομο αίτημα: «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των αφεντικών» που ανέγραφε το μεγάλο πανό του ΠΑΜΕ.

«Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη»

Eurokinissi

Οι απεργοί εργάτες προσυγκεντρώθηκαν στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά. Στις 10.00, εργάτες της Ζώνης και άλλων κλάδων συναντήθηκαν στην Ομόνοια. Με προμετωπίδα το πανό των σωματείων της Ζώνης, που ανέγραφε «Δολοφονούν εργάτες και η κυβέρνηση τους κάνει πλάτες», ξεκίνησαν δυναμική πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης. Εκεί τους περίμεναν ισχυρές δυνάμεις καταστολής και δύο κλούβες που είχαν φράξει την είσοδο του υπουργείου. Οι εργάτες απάντησαν με το σύνθημα «αυτό το υπουργείο δεν είναι εργασίας είναι του εγκλήματος και της εργοδοσίας», ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων παίρνοντας το λόγο είπε προς τους συγκεντρωμένους απεργούς: «Με τις δυνάμεις καταστολής, με ΜΑΤ, εναντίον των εργατών προσπαθούν να διασφαλίσουν την εγκληματική πολιτική που χρόνια δίνει έδαφος στους εργοδότες να στέλνουν εργάτες στον τάφο. Πρέπει να τους κάνουμε να πληρώσουν».

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων των σωματείων της Ζώνης συναντήθηκαν με την υφυπουργό Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου, για να εισπράξουν χοντρή κοροϊδία ως απάντηση στα αιτήματά τους που αφορούν την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Οση ώρα διαρκούσε η συνάντηση, έξω από το υπουργείο, βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγάλη διαδήλωση των εργατών.

Ο Θόδωρος Κούτρας, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση, επισήμανε προς τους εργαζόμενους ότι το ΠΑΜΕ καλεί όλη την εργατική τάξη να παλέψει «για να είναι οι οκτώ εργάτες, οι τελευταίοι νεκροί της τάξης μας, δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει». Τόνισε ότι πρέπει να δώσουν απάντηση οι εργαζόμενοι στην εγκληματική πολιτική που οπλίζει το χέρι των εργοδοτών και ότι «είναι υπόλογες οι δυνάμεις του δικομματισμού απέναντι στο λαό γι' αυτά τα εγκλήματα».

ICON

Παίρνοντας το λόγο, ο Γιώργος Μαυρίκος γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε τα εγκλήματα της άρχουσας τάξης σε βάρος της εργατικής τάξης, τονίζοντας ότι είναι συνυπεύθυνες οι κυβερνήσεις και η πολιτική τους που «αφήνουν τους εργοδότες να ασυδοτούν, να κερδοσκοπούν σε βάρος της ζωής των εργαζομένων. Εστειλαν τα ΜΑΤ να αντιμετωπίσουν, να τρομάξουν εσάς. Σήμερα, έξω από το γραφείο του εφοπλιστή Πετρίδη υπάρχει αστυνομικός; Οι εφοπλιστές, οι εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι». Κάλεσε τους εργαζόμενους σε συστράτευση με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΚΚΕ «γιατί οι θέσεις τους βάζουν φραγμό στα εγκλήματα στους τόπους δουλειάς». Υπογράμμισε ότι τα προβλήματα «λύνονται στις πύλες των εργοστασίων, στους καταπέλτες των πλοίων, στις αλυσίδες στα "ΛΙΝΤΛ", στα "ΚΑΡΦΟΥΡ"» και τα λόγια του πνίγηκαν στα χειροκροτήματα και ήχησε το σύνθημα: «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας Κώστας Μυτιληνιού, ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Στοκχόλμης Γιάννης Κωνστάντης, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Τροφίμων και Γάλακτος Παναγιώτης Τικλής, ο Ηλίας Αχμέτ από την Ενωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές, ο Δήμος Θεοδώρου πρόεδρος ΟΕΚΙΔΕ και ο Νίκος Παπαγεωργίου αντιπρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας.

Παραβρέθηκαν, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δημήτρη Γόντικα και Κώστα Παρασκευά, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά της ΝΑΣ Κώστας Τζατζάνης, ο πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος και άλλοι.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
Προκλητικό ΟΧΙ στα αιτήματα των εργατών!

Αντί να δώσει θετικές απαντήσεις στα αιτήματα των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίστηκε άκαμπτη, καταθέτοντας έτσι τα διαπιστευτήριά της στους φονιάδες της εργατικής τάξης. Μέσω της υφυπουργού Απασχόλησης Σοφίας Καλαντζάκου, με την οποία συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, η κυβέρνηση καθησύχασε πλήρως τα αφεντικά της, το ισχυρό λόμπι του μεγάλου κεφαλαίου, τους εφοπλιστές και μαζί με αυτούς, τους μεγαλοεργολάβους και τα τσιράκια τους, ότι, όπως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι διατεθειμένη και αυτή να λάβει το παραμικρό μέτρο υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Πετώντας στο καλάθι τα αιτήματα των εργατών, όπως τα πέταξε και το ΠΑΣΟΚ το 2001 μετά τους πέντε νεκρούς του δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ», διαβεβαίωσε το «φονικό κύκλωμα» που πνίγει κάθε τόσο τη Ζώνη στο αίμα ότι μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίσει το εγκληματικό του έργο, να πατάει ελεύθερα σε πτώματα εργατών για την κερδοφορία του. Η μόνη δέσμευση που έδωσε η υφυπουργός ήταν η παρουσία στελεχωμένου και εξοπλισμένου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ και αυτό μετά ...από 6 μήνες! Δηλαδή, όπως ανέφερε ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση στους συγκεντρωμένους εργάτες: «Να τρέχει να μαζεύει τα πτώματά μας μετά από κάθε έγκλημα»!

Στα ξεκάθαρα αιτήματα των εργατών που της έθεσαν χτες τα ταξικά σωματεία της Ζώνης, η υφυπουργός ήταν αρνητική.

«Να δημιουργηθεί μηχανισμός επανελέγχου του πιστοποιητικού γκαζ φρι» και «να δημιουργηθεί κρατικό Σώμα τεχνικών Ασφαλείας και χημικών Ναυτιλίας», ζητούν οι εργάτες, «Οχι» απάντησε η υφυπουργός και συμπλήρωσε προκλητικά ότι «δεν είναι όλοι οι ιδιώτες εγκληματίες»! Και είναι προκλητική, αλλά και κατάπτυστη αυτή η απάντηση, όταν είναι γνωστό στον καθένα ότι οι τεχνικοί Ασφαλείας και χημικοί Ναυτιλίας είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε άμεσο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές!

Οσον αφορά το αίτημα «να σταματήσει η υποβάθμιση και αποδιοργάνωση των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου και να στελεχωθούν με επιστημονικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα», δεν έδωσε καμία απάντηση, ενώ αργότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Απασχόλησης κάνει λόγο γενικώς και αορίστως εντείνοντας την πρόκληση για αναβάθμιση των Επιτροπών! Δηλαδή αρνείται να δεσμευτεί ακόμα και για το στοιχειώδες, ο χημικός Ναυτιλίας να είναι ειδικευμένος και όχι ...οινολόγος, όπως τώρα!

Η Σ. Καλαντζάκου δεν ήταν σε θέση να δώσει απάντηση ούτε στο αίτημα για «πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό του Ιατρείου της Ζώνης και του Πυροσβεστικού Σταθμού με επιστημονικό προσωπικό πλήρως ειδικευμένο και όλο τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό»! Ενώ εκεί που ο εμπαιγμός ξεχείλισε ήταν ότι από το Σεπτέμβρη θα αρχίσει να λειτουργεί σχολή εκπαίδευσης και ειδίκευσης των εργαζομένων, όταν δεν υπάρχει πουθενά στοιχειώδης υποδομή και μέσα!

Βεβαίως, τσιμουδιά από την υφυπουργό και στα αιτήματα «να σταματήσουν οι δικαστικές αρχές να βγάζουν "καρμπόν" απαλλακτικές αποφάσεις γι' αυτούς που παραπέμπονται για παραβιάσεις των μέτρων ασφαλείας - Επαναφορά και εφαρμογή του νόμου 2642 για το Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων».

Οσον αφορά την υποχρέωση της πολιτείας να προστατέψει τις οικογένειες των θυμάτων, η Σ. Καλαντζάκου δήλωσε ότι θα δοθούν 10.000 ευρώ σε οικογένειες με νεκρούς και 5.000 σε αυτές με τραυματίες! Ηταν η απάντησή της στις χαροκαμένες οικογένειες και στα συγκεκριμένα αιτήματα των εργατών που διεκδικούν να καθοριστεί ικανοποιητικό ποσό σύνταξης των παιδιών των οικογενειών μέχρι τα 22 χρόνια τους, η πολιτεία να αναλάβει πλήρως την κάλυψη των εξόδων των σπουδών τους, να διαγραφούν οφειλές των οικογενειών προς τράπεζες και δημόσιους φορείς από δάνεια κλπ. και να εξασφαλιστεί σε μέλη των οικογενειών μόνιμη σταθερή εργασία στο δημόσιο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνες και 8μηνες συμβάσεις.

Οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική είναι αποφασισμένοι να δώσουν την κατάλληλη απάντηση. Οπως είπε ο Θ. Παναγιωτόπουλος, «με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε τα αιτήματά μας» και ότι «οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν, θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και αν δεν μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση, θα τους καταδικάσει η εργατική τάξη».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Νεκρός στην Καρδίτσα

...και τραυματίας στη Λάρισα

Eurokinissi

Ενας ακόμα οικοδόμος από την Καρδίτσα προστέθηκε στο θλιβερό κατάλογο των εργατικών δυστυχημάτων, ανεβάζοντας τα θύματα στους χώρους δουλειάς σε 74 από την αρχή του 2008.

Νεκρός είναι ο Δημήτρης Ζιαγγοβάς, που έπεσε από ύψος δύο μέτρων στην οικοδομή όπου εργαζόταν. Το δυστύχημα έγινε χτες το πρωί μόλις ξεκίνησε την εργασία του. Ο Δημήτρης Ζιαγγοβάς ήταν παντρεμένος και είχε δυο παιδιά και δύο εγγόνια από την κόρη του. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στην Καρδίτσα.

  • Εργατικό «ατύχημα», το οποίο οδήγησε στον τραυματισμό εργαζόμενου σημειώθηκε στις 26 Ιούλη στο συσκευαστήριο τροφίμων του εργοστασίου «DELMONDE», στη Λάρισα. Ο εργάτης χτυπήθηκε από κλαρκ και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει κακώσεις και οιδήματα στο πόδι, γι' αυτό και ενδέχεται να χειρουργηθεί.

Το νέο «ατύχημα» είναι συνέχεια και άλλων που έχουν γίνει στο ίδιο εργοστάσιο, τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας και υγιεινής και ασφάλειας που κυριαρχούν σε εκατοντάδες εργασιακούς χώρους της περιοχής. Η καθημερινή παρέμβαση του ΕΚΛ σε τόπους δουλειάς φέρνει στην επιφάνεια «επιχειρήσεις χωρίς εστιατόρια για τους εργαζόμενους, χωρίς αίθουσες κλιματιζόμενες για τις ημέρες του καύσωνα, με κρύο νερό... δε δίνεται το γάλα, δεν έχουν καν τουαλέτες, αποδυτήρια, φωριαμούς για κάθε εργαζόμενο και πολλά μηχανήματα είναι πατέντες χωρίς προστατευτικές ποδιές...».

Καταλήγοντας, το ΕΚΛ επισημαίνει ανάμεσα σ' άλλα: «Η εργατική τάξη δε χρειάζεται να αποδείξει στους κεφαλαιοκράτες τις ικανότητές της, τις αντοχές και το κουράγιο της. Δε χρειάζεται να κάνουμε το "καλό παιδί" απέναντι στην εργοδοσία, να ξοδεύουμε κάθε τελευταία σταγόνα ιδρώτα για ένα άθλιο μεροκάματο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο ούτε από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς καμία αυστηρή εφαρμογή έστω και της σημερινής κολοβής νομοθεσίας. Είναι λοιπόν στο χέρι μας, στο χέρι των ταξικών σωματείων να απαιτήσουν και να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων».

Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη

Αταλάντευτα συνεχίζουν τον αγώνα τους εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία αυτών που σκότωσαν τους οκτώ συναδέλφους τους στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ» και για να ικανοποιηθεί άμεσα το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τη λήψη μέτρων που θα τους προστατεύουν τη ζωή στα επισκευαζόμενα πλοία.

Χτες το απόγευμα, μετά από κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων των ταξικών σωματείων των εργαζομένων της Ζώνης, αποφασίστηκε, την ερχόμενη Πέμπτη 7 Αυγούστου, παύση εργασιών στις 11 το πρωί, συγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και πορεία στα δικαστήρια, με αίτημα οι κατηγορίες που έχουν ασκηθεί από πλημμέλημα να γίνουν κακούργημα και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι. Με το ίδιο αίτημα, την Παρασκευή 8 Αυγούστου, στις 9 το πρωί, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση των σωματείων για να καθορίσουν το παραπέρα αγωνιστικό τους πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στον μόνο που ασκήθηκε μέχρι τώρα ποινική δίωξη είναι ο αρχιμηχανικός. Ο εφοπλιστής Πετρίδης παραμένει ανενόχλητος. Χτες οδηγήθηκαν στον Κορυδαλλό για να προφυλακιστούν ο τεχνικός Ασφαλείας και ο πλοίαρχος του πλοίου, ενώ ασκήθηκε ποινική δίωξη και στον υπεργολάβο Στυλιανού της εταιρείας Στυλιανού - Κωνσταντάρα. Ολες οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Στο μεταξύ, έχει δημιουργήσει ερωτηματικά η στάση των εισαγγελικών αρχών και ειδικά της εισαγγελέα Θεολογήτου, που αρνούνται την ενημέρωση για την πορεία των διαδικασιών. Η συγκεκριμένη εισαγγελέας, η οποία είναι υπεύθυνη των ποινικών διώξεων, έφτασε στο σημείο προχτές το βράδυ και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι απολογίες του πλοιάρχου και του τεχνικού Ασφαλείας, να απαγορεύσει την παρουσία δημοσιογράφων ακόμα και στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου!

Αναξιόπιστος ο ιδιωτικός «Ελληνικός Νηογνώμονας»

Επιβεβαιώνονται οι συνεχείς καταγγελίες των ταξικών συνδικάτων ότι η ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Η κατάστασή της είναι τόσο κραυγαλέα, που ακόμα και η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να της ανανεώσει την εξουσιοδότηση που λήγει στις 4 Αυγούστου, για να διενεργεί ελέγχους σε πλοία με κοινοτική σημαία, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτά που φέρουν την ελληνική.

Η εταιρεία αυτή από το 1992, οπότε και ιδιωτικοποιήθηκε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ (καθεστώς που διατήρησαν στη συνέχεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα αυτή της ΝΔ), έχει αποδείξει με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι αποτελεί ένα ακόμα πλοκάμι του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αδιάψευστοι μάρτυρες το ναυάγιο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» με 24 νεκρούς ναυτεργάτες που βούλιαξε με τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που εξέδωσε ο «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ», ο οποίος και καταδικάστηκε. Με τα ίδια πιστοποιητικά βούλιαξε και το σαπάκι «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» με 80 νεκρούς. Ωστόσο, πριν από ένα μήνα, το αίτημα των συγγενών των θυμάτων, για δίωξή του, πήγε στο ...αρχείο. Να σημειωθεί ότι ο «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» εκδίδει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και των ακτοπλοϊκών πλοίων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ