Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
Προκλητικό ΟΧΙ στα αιτήματα των εργατών!

Αντί να δώσει θετικές απαντήσεις στα αιτήματα των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίστηκε άκαμπτη, καταθέτοντας έτσι τα διαπιστευτήριά της στους φονιάδες της εργατικής τάξης. Μέσω της υφυπουργού Απασχόλησης Σοφίας Καλαντζάκου, με την οποία συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, η κυβέρνηση καθησύχασε πλήρως τα αφεντικά της, το ισχυρό λόμπι του μεγάλου κεφαλαίου, τους εφοπλιστές και μαζί με αυτούς, τους μεγαλοεργολάβους και τα τσιράκια τους, ότι, όπως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι διατεθειμένη και αυτή να λάβει το παραμικρό μέτρο υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Πετώντας στο καλάθι τα αιτήματα των εργατών, όπως τα πέταξε και το ΠΑΣΟΚ το 2001 μετά τους πέντε νεκρούς του δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ», διαβεβαίωσε το «φονικό κύκλωμα» που πνίγει κάθε τόσο τη Ζώνη στο αίμα ότι μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίσει το εγκληματικό του έργο, να πατάει ελεύθερα σε πτώματα εργατών για την κερδοφορία του. Η μόνη δέσμευση που έδωσε η υφυπουργός ήταν η παρουσία στελεχωμένου και εξοπλισμένου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ και αυτό μετά ...από 6 μήνες! Δηλαδή, όπως ανέφερε ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση στους συγκεντρωμένους εργάτες: «Να τρέχει να μαζεύει τα πτώματά μας μετά από κάθε έγκλημα»!

Στα ξεκάθαρα αιτήματα των εργατών που της έθεσαν χτες τα ταξικά σωματεία της Ζώνης, η υφυπουργός ήταν αρνητική.

«Να δημιουργηθεί μηχανισμός επανελέγχου του πιστοποιητικού γκαζ φρι» και «να δημιουργηθεί κρατικό Σώμα τεχνικών Ασφαλείας και χημικών Ναυτιλίας», ζητούν οι εργάτες, «Οχι» απάντησε η υφυπουργός και συμπλήρωσε προκλητικά ότι «δεν είναι όλοι οι ιδιώτες εγκληματίες»! Και είναι προκλητική, αλλά και κατάπτυστη αυτή η απάντηση, όταν είναι γνωστό στον καθένα ότι οι τεχνικοί Ασφαλείας και χημικοί Ναυτιλίας είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε άμεσο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές!

Οσον αφορά το αίτημα «να σταματήσει η υποβάθμιση και αποδιοργάνωση των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου και να στελεχωθούν με επιστημονικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα», δεν έδωσε καμία απάντηση, ενώ αργότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Απασχόλησης κάνει λόγο γενικώς και αορίστως εντείνοντας την πρόκληση για αναβάθμιση των Επιτροπών! Δηλαδή αρνείται να δεσμευτεί ακόμα και για το στοιχειώδες, ο χημικός Ναυτιλίας να είναι ειδικευμένος και όχι ...οινολόγος, όπως τώρα!

Η Σ. Καλαντζάκου δεν ήταν σε θέση να δώσει απάντηση ούτε στο αίτημα για «πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό του Ιατρείου της Ζώνης και του Πυροσβεστικού Σταθμού με επιστημονικό προσωπικό πλήρως ειδικευμένο και όλο τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό»! Ενώ εκεί που ο εμπαιγμός ξεχείλισε ήταν ότι από το Σεπτέμβρη θα αρχίσει να λειτουργεί σχολή εκπαίδευσης και ειδίκευσης των εργαζομένων, όταν δεν υπάρχει πουθενά στοιχειώδης υποδομή και μέσα!

Βεβαίως, τσιμουδιά από την υφυπουργό και στα αιτήματα «να σταματήσουν οι δικαστικές αρχές να βγάζουν "καρμπόν" απαλλακτικές αποφάσεις γι' αυτούς που παραπέμπονται για παραβιάσεις των μέτρων ασφαλείας - Επαναφορά και εφαρμογή του νόμου 2642 για το Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων».

Οσον αφορά την υποχρέωση της πολιτείας να προστατέψει τις οικογένειες των θυμάτων, η Σ. Καλαντζάκου δήλωσε ότι θα δοθούν 10.000 ευρώ σε οικογένειες με νεκρούς και 5.000 σε αυτές με τραυματίες! Ηταν η απάντησή της στις χαροκαμένες οικογένειες και στα συγκεκριμένα αιτήματα των εργατών που διεκδικούν να καθοριστεί ικανοποιητικό ποσό σύνταξης των παιδιών των οικογενειών μέχρι τα 22 χρόνια τους, η πολιτεία να αναλάβει πλήρως την κάλυψη των εξόδων των σπουδών τους, να διαγραφούν οφειλές των οικογενειών προς τράπεζες και δημόσιους φορείς από δάνεια κλπ. και να εξασφαλιστεί σε μέλη των οικογενειών μόνιμη σταθερή εργασία στο δημόσιο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνες και 8μηνες συμβάσεις.

Οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική είναι αποφασισμένοι να δώσουν την κατάλληλη απάντηση. Οπως είπε ο Θ. Παναγιωτόπουλος, «με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε τα αιτήματά μας» και ότι «οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν, θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και αν δεν μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση, θα τους καταδικάσει η εργατική τάξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάσεις εργασίας μπροστά στη μέρα δράσης για την προστασία της υγείας στη δουλειά (2018-04-18 00:00:00.0)
Παύση εργασιών σήμερα το μεσημέρι (2009-07-28 00:00:00.0)
Απαιτούν μέτρα για τους ανέργους (2004-06-30 00:00:00.0)
Θα παρθούν μέτρα στη Ζώνη; (2002-05-28 00:00:00.0)
Συσπείρωση για την υπεράσπιση των εργατών της (2001-11-07 00:00:00.0)
Αποφασιστικός αγώνας ενάντια στο έγκλημα (2001-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ