ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Κοριοί" διακόπτουν σύνοδο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) "Σιν Φέιν" διακόπηκαν σχεδόν αμέσως μετά την ανακάλυψη ηλεκτρονικών "κοριών" στην αίθουσα.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικού συμβιβασμού σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του "Σιν Φέιν" Μάρτιν Μακ Γκίνες είπε στους δημοσιογράφους ότι θα πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της και να αφήσει ελευθέρους τους κρατουμένους του ΙΡΑ.

Πάντως, η Βρετανία αρνήθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας να καταργήσει τον Νόμο Πρόληψης Τρομοκρατικών Πράξεων, ο οποίος επιτρέπει στην αστυνομία να κρατάει μέχρι και επτά μέρες υπόπτους χωρίς να τους απαγγέλλει κατηγορίες.

Η απόφαση αυτή της Βρετανίας έρχεται μια μέρα μετά την ανακάλυψη βόμβας και εξουδετέρωσής της προχτές στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με την πράξη αυτή παρά το γεγονός ότι προτεσταντικές ομάδες τον κατηγορούν.

Την Τρίτη, η Κάτω Βουλή του ιρλανδικού κοινοβουλίου ("Ντόιλ") ψήφισε υπέρ της κατάργησης του νόμου της Εκτακτης Κρατικής Προφύλαξης, αντίστοιχου με το Βρετανικό Νόμο Πρόληψης Τρομοκρατικών Πράξεων. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντικ Σπρινγκ ζήτησε από τη Βρετανία να πάρει υπόψη της την ανακωχή του ΙΡΑ και των προτεσταντών που ισχύει εδώ και μερικούς μήνες.

Ομως, σε ανακοίνωση του Γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, αναφέρεται ότι "θα κρατήσουμε τις δυνάμεις μας ως ότου είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι αχρείαστες. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε πεπεισμένοι".

Εκτός από τις υπερεξουσίες της αστυνομίας να κρατάει υπόπτους μέχρι και επτά μέρες χωρίς να τους απαγγέλλει κατηγορίες, ο Νόμος Πρόληψης Τρομοκρατικών Πράξεων εξουσιοδοτεί τις βρετανικές αρχές να απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα ανθρώπων από τη Βόρεια Ιρλανδία που θεωρούνται "επικίνδυνοι". Σήμερα, παρόμοιες απαγορεύσεις εισόδου στη Βρετανία ισχύουν για 58 άτομα από τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΒΟΣΝΙΑ
Ξαναρχίζουν οι συγκρούσεις;

Σερβικά άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους κατά μήκος των δυτικών συνόρων του Μπίχατς

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Αναζωπυρώθηκαν για τα καλά οι συγκρούσεις στο μουσουλμανικό θύλακα του Μπίχατς, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και "ασφαλής περιοχή" από τις Δυνάμεις Ασφαλείας τους ΟΗΕ.

Το μουσουλμανοκρατούμενο ραδιόφωνο του Σεράγεβο μετέδωσε, χτες, ότι σερβικά άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους κατά μήκος των δυτικών συνόρων του Μπίχατς. Σύμφωνα, πάντα, με τον ραδιοσταθμό οι απώλειες είναι μεγάλες τόσο για τους Σέρβους, όσο και για τον κυβερνητικό βοσνιακό στρατό, ο οποίος, όμως, τελικά κατάφερε να αποκρούσει μια σερβική επίθεση μεγάλης εμβέλειας.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος των Δυνάμεων Ασφαλείας στο Ζάγκρεμπ Γκρέιαμ Ντέι, ο οποίος υπογράμμισε την υποστήριξη που παρέχουν στους Σέρβους οι μουσουλμάνοι αυτονομιστές του Φίκρετ Αμπντιτς και τόνισε ότι επίκεντρο των συγκρούσεων είναι το χωριό Ζελιάβα, 15 χιλιόμετρα δυτικά του Μπίχατς.

Από την πλευρά της, η κροατική κυβέρνηση επανατοποθετήθηκε, χθες, υπέρ της αποχώρησης των κυανοκράνων από την Κροατία στις 31 Μάρτη. Ο Κροάτης Πρόεδρος Φράνιο Τούτζμαν, όμως, πρόσθεσε ότι, στη θέση των κυανοκράνων, θα επιθυμούσε να δει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Ο Τούτζμαν, δικαιολόγησε την "προτίμησή" του αυτή, λέγοντας ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, ακόμα και αν ήταν λιγότερα σε αριθμό, θα μπορούσαν να επιβάλουν καλύτερα την τάξη και να ελέγξουν τους Σέρβους της Κράινα, ώστε οι τελευταίοι να μην πραγματοποιούν επιθέσεις στο θύλακα του Μπίχατς.

Η κατάσταση στο ΝΑΤΟ και η Τσετσενία ήταν τα βασικά θέματα που

Η κατάσταση στο ΝΑΤΟ και η Τσετσενία ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν ο Πρόεδρος Μπ. Κλίντον και ο καγκελάριος Χ. Κολ στη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον

ΑΥΣΤΡΙΑ
Κι αυτή στην στρούγκα... .

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Υπέγραψε και η Αυστρία χτες την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την ειρήνη", με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, που θέλει την ουδετερότητα της χώρας.

"Ενταχθήκαμε διότι είμαστε σύμφωνοι με τη φιλοσοφία αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας που ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρω-ατλαντικής ζώνης με τη δημιουργία νέων και ευρυτέρων μορφών συνεργασίας και κοινής δραστηριότητας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλόις Μοκ.

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Βίλι Κλας, έσπευσε να δηλώσει ότι η ένταξη της Αυστρίας στο σχήμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" δεν επηρεάζει την αρχή της αυστριακής ουδετερότητας, μιας και η ίδια η χώρα θα προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει στο σχήμα.

Σειρά πήρε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει την αυστριακή κοινή γνώμη, λέγοντας ότι η χώρα δε θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη".

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Δυο έθνη", όπως πάντα...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι πλούσιοι τελικά γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αυτό προκύπτει από μελέτη που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών της Βρετανίας είναι το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Τα αποτελέσματα της πιο τεκμηριωμένης έρευνας του είδους, που έχει γίνει τις δύο τελευταίες δεκαετίες, δείχνουν ότι η άνιση κατανομή του εισοδήματος εντάθηκε τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία με ταχύτερους ρυθμούς απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία.

Η Μελέτη του Πλούτου και του Εισοδήματος, που επιμελήθηκε το Ιδρυμα "Τζόζεφ Ράουντρι", δείχνει ότι εκατομμύρια βρετανικές οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς καμιά ελπίδα για το μέλλον.

Η μελέτη αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα τη στιγμή που τα συνδικάτα πολλαπλασιάζουν τις καταγγελίες τους για τις τεράστιες μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν φέτος στα στελέχη των ιδιωτικοποιημένων εταιριών.

Οταν οι δάσκαλοι, οι γιατροί και οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν μέσες αυξήσεις του ύψους του 2,5%, ένα στέλεχος της "Μπρίτις Γκας" βλέπει τον μισθό του να αυξάνεται κατά 75%.

"Ολοι ξέρουν ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας Τζον Μονκς, προσθέτοντας ότι "αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί".

ΛΕΤΟΝΙΑ
Κι άλλο θύμα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

"Η ένταξη της Λετονίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης εντάσσεται σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που έχει ως στόχο την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ", δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Λετονίας Μάρις Γκάουλις, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Μέγαρο της Ευρώπης.

Ο Γκάουλις, ο οποίος συμμετέχει στην επίσημη τελετή εισδοχής της χώρας του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε ότι οι αναβολές ένταξης της χώρας του την βοήθησαν να συνειδητοποιήσει καλύτερα την ανάγκη των προσαρμογών στις προδιαγραφές του Οργανισμού.

Η επισήμανση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένας εύγλωττος υπαινιγμός, σχετικός προς την πρόσφατη απόφαση αναστολής της εξέτασης της εισδοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, από την κοινοβουλευτική Συνέλευση.

ΗΠΑ
Πέθανε ο Ουλ. Φουλμπράιτ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πέθανε, χτες, ο 89χρονος Ουίλιαμ Φουλμπράιτ, πρώην γερουσιαστής, ο οποίος κατά τη διάρκεια της 30χρονης κοινοβουλευτικής του θητείας (αρχικά ως γερουσιαστής του Αρκάνσο και στη συνέχεια ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας) έπαιξε καθοριστικότατο ρόλο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Φουλμπράιτ ήταν ο άνθρωπος ο οποίος πρώτος εξέφρασε το αίτημα της ίδρυσης ενός Διεθνούς Ειρηνευτικού Οργανισμού, το οποίο ικανοποιήθηκε λίγο αργότερα με τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, ο Φουλμπράιτ αντιτάχθηκε σθεναρά στην αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ και μάλιστα το 1967 εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο "Η αλαζονεία της εξουσίας", το οποίο ασκούσε αυστηρή κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση για τις σχετικές με το Βιετνάμ αποφάσεις.

ΠΕΡΟΥ
Απειλές από διάφορες πλευρές

ΛΙΜΑ. -

Σκληρή στάση απέναντι στο εδαφικό ζήτημα με το Εκουαδόρ φαίνεται να υιοθετεί ο Περουβιανός Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος ανακοίνωσε χτες ότι 16 αεροσκάφη της περουβιανής αεροπορίας βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Εκουαδόρ στο πλαίσιο της "προετοιμασίας για την πραγματοποίηση μεγάλης επίθεσης" στην αμφισβητούμενη περιοχή που βρίσκεται στη μεθόριο των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Φουτζιμόρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, προειδοποίησε, μάλιστα, τη γειτονική του χώρα πως "εάν επιτεθεί σε οποιαδήποτε πόλη του Περού θα δεχτεί απάντηση που θα είναι τρεις φορές σκληρότερη"!

Στο μεταξύ, αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι οι κύριες δυνάμεις του Περουβιανού στρατού είναι απασχολημένες με τις συγκρούσεις στα σύνορα με το Εκουαδόρ και κατέλαβαν χτες την πόλη Τσοντάλι στις βόρειες πλαγιές των Ανδεων. Τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως ένα άτομο σκοτώθηκε μετά την επίθεση που έκαναν 25 με 30 αντάρτες του "Επαναστατικού Κινήματος "Τούπακ Αμάρου""...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πίεση για εκλογές

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η πλειοψηφία των Ισπανών θέλει πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις που έγιναν για λογαριασμό των εφημερίδων "Ελ Παφις" και "ABC", μετά τη λήξη της συζήτησης στη Βουλή για την κατάσταση στη χώρα.

Σύμφωνα με την "Ελ Παφις", το 44% των Ισπανών είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών και το 28% των ερωτηθέντων επιθυμούν εκλογική αναμέτρηση "τις προσεχείς βδομάδες", ενώ η θητεία της σημερινής κυβέρνησης λήγει κανονικά το 1997.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Φελίπε Γκονζάλες επανέλαβε στη διάρκεια της συζήτησης την άρνησή του να συγκαλέσει πρόωρες εκλογές, όπως ζητούν το "Λαϊκό Κόμμα" και η "Ενωμένη Αριστερά".

Πρόωρες εκλογές και παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε και ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος Βεντούρα Πέρες Μαρίνο, με αποτέλεσμα "να βαρύνει το πολιτικό κλίμα", όπως δημοσίευσε χτες η εφημερίδα "Ελ Παφις".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ