Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Κοριοί" διακόπτουν σύνοδο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) "Σιν Φέιν" διακόπηκαν σχεδόν αμέσως μετά την ανακάλυψη ηλεκτρονικών "κοριών" στην αίθουσα.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικού συμβιβασμού σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του "Σιν Φέιν" Μάρτιν Μακ Γκίνες είπε στους δημοσιογράφους ότι θα πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της και να αφήσει ελευθέρους τους κρατουμένους του ΙΡΑ.

Πάντως, η Βρετανία αρνήθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας να καταργήσει τον Νόμο Πρόληψης Τρομοκρατικών Πράξεων, ο οποίος επιτρέπει στην αστυνομία να κρατάει μέχρι και επτά μέρες υπόπτους χωρίς να τους απαγγέλλει κατηγορίες.

Η απόφαση αυτή της Βρετανίας έρχεται μια μέρα μετά την ανακάλυψη βόμβας και εξουδετέρωσής της προχτές στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με την πράξη αυτή παρά το γεγονός ότι προτεσταντικές ομάδες τον κατηγορούν.

Την Τρίτη, η Κάτω Βουλή του ιρλανδικού κοινοβουλίου ("Ντόιλ") ψήφισε υπέρ της κατάργησης του νόμου της Εκτακτης Κρατικής Προφύλαξης, αντίστοιχου με το Βρετανικό Νόμο Πρόληψης Τρομοκρατικών Πράξεων. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντικ Σπρινγκ ζήτησε από τη Βρετανία να πάρει υπόψη της την ανακωχή του ΙΡΑ και των προτεσταντών που ισχύει εδώ και μερικούς μήνες.

Ομως, σε ανακοίνωση του Γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, αναφέρεται ότι "θα κρατήσουμε τις δυνάμεις μας ως ότου είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι αχρείαστες. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε πεπεισμένοι".

Εκτός από τις υπερεξουσίες της αστυνομίας να κρατάει υπόπτους μέχρι και επτά μέρες χωρίς να τους απαγγέλλει κατηγορίες, ο Νόμος Πρόληψης Τρομοκρατικών Πράξεων εξουσιοδοτεί τις βρετανικές αρχές να απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα ανθρώπων από τη Βόρεια Ιρλανδία που θεωρούνται "επικίνδυνοι". Σήμερα, παρόμοιες απαγορεύσεις εισόδου στη Βρετανία ισχύουν για 58 άτομα από τη Βόρεια Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ