Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚ
Νέα ντοκουμέντα ενοποίησης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Οι ηγέτες των 12 χωρών - μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών υιοθέτησαν χτες στη 15η Σύνοδο κορυφής, στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν Αλμά - Ατά μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας κι ένα έγγραφο για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο έδαφος της ΚΑΚ. Στη σύνοδο, έλαβαν μέρος οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί, ενώ, στις παραμονές της, είχαν συνεδριάσει οι υπουργοί Αμυνας της ΚΑΚ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, διότι, παρά τις αναρίθμητες συμφωνίες ολοκλήρωσης και συνεργασίας που υιοθετήθηκαν στις προηγούμενές συνόδους της ΚΑΚ, "τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, κυρίως στον οικονομικό τομέα", τονίζοντας ότι αυτό τον χρόνο επιβάλλεται να ενισχυθεί η οικονομική ολοκλήρωση. "Αυτό θα γίνει αν υπάρχει πολιτική βούληση και μια ξεκάθαρη αντίληψη ότι πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση της Κοινοπολιτείας μας", πρόσθεσε ο Γιέλτσιν.

Στη σύνοδο, δε συζητήθηκε το θέμα της Τσετσενίας, αλλά το μόνο που αναφέρθηκε ήταν μια έκθεση του Γιέλτσιν για την κατάσταση σ' αυτή τη Δημοκρατία. Στην Τσετσενία αναφέρθηκε, όμως, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, τονίζοντας ότι η σύγκρουση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας και θα τη διευθετήσει μόνη της η Μόσχα.

Αναφερόμενος στις εργασίες και τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής, ο Ναζαρμπάγεφ επισήμανε ότι συζητήθηκαν πάνω από 30 πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά ζητήματα. Ωστόσο, υπογράφηκαν μόνο 13 ντοκουμέντα, που αφορούν στο παραπέρα βάθεμα των ενοποιητικών τάσεων ανάμεσα στις Δημοκρατίες της ΚΑΚ. "Η πρόταση για ολοκλήρωση κερδίζει συνεχώς έδαφος", δήλωσε ο Ναζαρμπάγεφ. Οι ηγέτες συμφώνησαν στο συντονισμό της τελωνειακής νομοθεσίας των χώρων της ΚΑΚ, στην εφαρμογή ενός συλλογικού συστήματος ασφαλείαςκαι στην οικονομική εξασφάλιση των ειρηνευτικών δυνάμεων στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας. Πρόταση της Ρωσίας για κοινή άμυνα των εξωτερικών συνόρων της ΚΑΚ δεν έγινε αποδεκτή. Απορρίφτηκε και μια "ουκρανική παραλλαγή" της ρωσικής πρότασης, που προέβλεπε τη "συνεργασία των χωρών - μελών στον τομέα της άμυνας των συνόρων τους". Το θέμα της κοινής άμυνας αναμένεται να συζητηθεί και πάλι στη Σύνοδο κορυφής της ΚΑΚ στις 26 Μάη, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ο Τσερνομίρντιν υπογράμμισε τη σημασία της τελωνειακής ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζαχστάν.

Με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη και με πρόταση του Ναζαρμπάγεφ, υιοθετήθηκε υπόμνημα για την ειρήνη και τη συνεργασία των χωρών της ΚΑΚ.

  • Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Πάβελ Γκρατσόφ, διέψευσε τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχει μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία. Μιλώντας στο περιθώριο της προετοιμασίας της Συνόδου κορυφής, είπε ότι αυτοί που τον επικρίνουν για τον τρόπο που διοικεί τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι ειδικοί, "κάποιοι είναι μάγειρες, κάποιοι επιχειρηματίες και κάποιοι διαφωνούντες", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκρατσόφ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ