Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις με άγνωστο αποτέλεσμα

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Τρόικα συνεχίζει την περιοδεία της στη Μέση Ανατολή, προσπαθώντας να άρει τα αδιέξοδα που έχουν μπλοκάρει, εδώ και καιρό, την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Αραβες.

Χτες το πρωί οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες με επικεφαλής τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, έφθασαν στη Βηρυτό, όπου θα συναντήσουν τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, τον πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι και τον Πρόεδρο Ελίας Χράουι. Οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν, ήδη, συναντηθεί με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ Αλ Ασαντ, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν. Παρά τις αλυσιδωτές αυτές συναντήσεις, όμως, κανένας από την τρόικα δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα στους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών και τα συμπεράσματά τους.

Παράλληλα, με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ο Παλαιστίνιος ηγέτης έστειλε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, με την οποία εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και τη διαμαρτυρία του για την απροθυμία του Ισραήλ να εφαρμόσει τις αρχές της συμφωνίας, που είχε υπογραφτεί στην Ουάσιγκτον. Μέσα στην επιστολή, την οποία μετέφερε στον Γκάλι ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ Νάσερ Αλ Κίντουα, ο Αραφάτ αναφέρεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στα Κατεχόμενα, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλει "την ενίσχυση του αποκλεισμού της Ιερουσαλήμ" και την "ομαδική τιμωρία που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός με τον αποκλεισμό των Κατεχομένων εδαφών".

Συγχρόνως με αυτή την επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης απηύθυνε και έκκληση στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στη Νορβηγία να παρέμβουν, για να αρθεί το αδιέξοδο στις ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Ο Αραφάτ συζήτησε χωριστά με τους πρέσβεις των τριών χωρών, αργά το βράδυ της Πέμπτης, έχοντας, ήδη, πάρει μέρος στην απογοητευτική συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πάντως, η επιμονή της ισραηλινής κυβέρνησης στον αποκλεισμό των Κατεχομένων φαίνεται ότι έχει και λαϊκό έρεισμα. Αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύει μια πρόσφατη δημοσκόπηση, την οποία δημοσίευσε χτες η εφημερίδα "Γενιότ Αχρονότ". Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 77% των Ισραηλινών συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τον αποκλεισμό που επέβαλε στα Κατεχόμενα εδάφη μετά την αιματηρή επίθεση της 22ας του Γενάρη στη Νετάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ