Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι συλλήψεις συνεχίζονται...

ΑΓΚΥΡΑ. -

Σε συλλήψεις 27 ατόμων (μεταξύ των οποίων και έξι γυναίκες) προχώρησε χτες η τουρκική αστυνομία με την κατηγορία ότι είχαν εμπλακεί στο παρελθόν σε βομβιστικές και δολοφονικές επιθέσεις...

Η τουρκική "αντιτρομοκρατική" υπηρεσία ισχυρίζεται ότι οι συλληφθέντες έχουν παραδεχτεί ότι σκότωσαν εννέα άτομα (μεταξύ των οποίων και πέντε αστυνομικούς), όταν άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβα στην Κωνσταντινούπολη πέρσι τον Ιούνη στο Χακάρι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας τον Μάη του 1992. Η ίδια πηγή ανέφερε, τέλος, ότι στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε όπλα, καθώς και υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι τουρκικές αστυνομικές αρχές δεν περιορίστηκαν χτες μόνον σε συλλήψεις, καθώς συνέβαλαν στην απέλαση της Γερμανίδας δημοσιογράφου, Κορίνα Γκούτστεντ, με την κατηγορία ότι είχε σχέσεις με την κουρδική εξέγερση.

Το συμβάν αυτό οδήγησε τη γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα να ζητήσει εξηγήσεις από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τις συνθήκες απέλασης της Γερμανίδας δημοσιογράφου.

Κατά την προχτεσινή άφιξή της στη Φραγκφούρτη, η Κορίνα Γκούτστεντ είπε ότι η τουρκική αστυνομία την ανάγκασε να μείνει γυμνή για να της κάνει σωματική έρευνα, της κατέστρεψε τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και της αρνήθηκε κάθε νομική βοήθεια. Η δημοσιογράφος δούλευε για λογαριασμό της βερολινέζικης εφημερίδας "Γιούνγκε Βελτ" και ζούσε στη Μερσίνα με τα δύο της παιδιά.

Το ίδιο 24ωρο, το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Στοκχόλμη επισήμανε ότι η Νορβηγία εξακολουθεί να απελαύνει Τούρκους πρόσφυγες αρνούμενη να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο παρά τις επισημάνσεις της διεθνούς οργάνωσης ότι στην Τουρκία παραβιάζονται συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Νορβηγίας, το 1994 τριάντα Τούρκοι πολίτες (από τους οποίους οι περισσότεροι Κούρδοι) ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Νορβηγία. Από αυτούς, μόνον ένας πήρε άσυλο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ