Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Κίνδυνος νέας ένοπλης εξέγερσης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Κάτω από την πίεση χρηματιστηριακών, αλλά και πολιτικών κύκλων, ο Πρόεδρος του Μεξικού Ερνέστο Ζεντίγιο έβαλε "πάγο" στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να βρει ειρηνική λύση στο ζήτημα των εξεγερμένων Ινδιάνων χωρικών (Ζαπατίστας), αποκαλύπτοντας την ταυτότητα του αρχηγού τους και διατάσσοντας την άμεση σύλληψη των αρχηγών των ανταρτικών ομάδων, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν την εξαπόλυση βίαιων επιθέσεων σε όλη τη χώρα.

Μετά την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη, οι αντάρτες των νοτίων πολιτειών του Μεξικού είπαν στους δημοσιογράφους ότι είναι σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού" και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ζεντίγιο ακολούθησαν συλλήψεις μελών ανταρτικών οργανώσεων και κατασχέσεις όπλων και πολεμικού υλικού.

"Οι εντολές του Προέδρου Ζεντίγιο απειλούν όλους τους Μεξικανούς, που ενεργούν με πολιτισμένο και ειρηνικό τρόπο", υποστήριξε, από την πλευρά του, ο Αμάδο Αβεντάνο Φιγκερόα, υποψήφιος κυβερνήτης της πολιτείας Τσιάπας τον Αύγουστο του 1994, επαναλαμβάνοντας πως έχασε τη νίκη στις κυβερνητικές εκλογές της 21ης Αυγούστου με νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στο μεταξύ, τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα "αξιόπιστες πηγές", αποκάλυψαν ότι ο αινιγματικός "στρατηγός Μάρκος", ο ηγέτης δηλαδή της εξέγερσης και εκπρόσωπος των Ζαπατίστας, είναι ο Ραφαέλ Σεμπαστιάν Γκιγέν Βισέντε, που κατάγεται από την πόλη Ταμπίκο της επαρχίας Ταμαουλίπας και προέρχεται από αστική οικογένεια της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο "στρατηγός Μάρκος" υπήρξε φοιτητής της Κοινωνιολογίας και της Φιλοσοφίας στο Μεξικό και το Παρίσι. Πολλοί, όμως, θεωρούν ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς του και η διαταγή για τη σύλληψή του φέρνουν πολύ πιο κοντά τον κίνδυνο νέας ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρικών και των ομοσπονδιακών στρατευμάτων του Μεξικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ