ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αγριες νύχτες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το "πριν", αυτό που όλοι εξόρκιζαν "μετά" την ειρηνευτική συμφωνία, είναι και πάλι εδώ...

...χωρίς τα σημάδια εκτόνωσης, τα οποία κυρίως υπονοούνται και ακόμα δεν έχουν το θάρρος να εκστομιστούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, με αποτέλεσμα τραγικό για την ειρηνευτική διαδικασία. Μία βδομάδα συμπληρώνεται από τις ταραχές και ομολογουμένως το ξημέρωμα της χτεσινής μέρας βρήκε ακόμα περισσότερο λαβωμένο το Ολστερ. Τα οδοφράγματα ενισχύονται θυμίζοντας πεδία μάχης και οι αρχικοί λιγοστοί προτεστάντες έχουν γίνει περίπου 25.000, στην πλειονότητά τους μέλη του πολυάριθμου Τάγματος της Οράγγης. Απέναντί τους τα οδοφράγματα της Αστυνομίας κοντά στην καθολική εκκλησία Ντάμκρι στην αρχή της οδού Γκάρβαγκι στο Πόρταντάουν,που του εμποδίζουν τη διέλευση και εκείνοι ωρυόμενοι εμμένουν και δηλώνουν παντοιοτρόπως ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν δεν τους δοθεί η άδεια να παρελάσουν από την Γκάρβαγκι.Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και τα οδοφράγματα των αστυνομικών δυνάμεων και οι ισχυρές δυνάμεις να απαντήσουν με σφαίρες από καουτσούκ. Ταυτόχρονα η Αστυνομία άναψε δεκάδες προβολείς και ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το χώρο των συμπλοκών, ενώ οι σκηνές - που θα τις ζήλευε και ο Ιονέσκο - που εκτυλίχτηκαν δε θύμισαν σε τίποτα τις προηγούμενες μέρες που η ειρήνη είχε χτυπήσει δειλά την πόρτα. Οι διαδηλωτές, καίγοντας σημαίες της Ιρλανδίας, ανάβοντας φωτιές και ρίχνοντας πυροτεχνήματα, έκαναν την πηχτή βόρεια νύχτα, μέρα. Την ίδια στιγμή απειλές εκτοξεύονταν: "Μπορούμε αν θέλουμε να παραλύσουμε τη χώρα σε λίγες ώρες", δήλωνε στο ΒΒC ο Ντέιβιντ ΜακΝάρι,ανώτατο στέλεχος του Τάγματος της Οράγγης.

Από την πρώτη μέρα των ταραχών, που αφορμή στάθηκε η απαγόρευση από την Αστυνομία της ετήσιας - από το 1807 - παρέλασης - πορείας των προτεσταντών για τη νίκη τους επί των καθολικών το 17ο αιώνα (!), έχουν γίνει 550 επιθέσεις μεταξύ αυτών και βομβιστικές σε αστυνομικά και στρατιωτικά όργανα τήρησης της τάξης, 15 ένοπλες επιθέσεις κατά ατόμων, 103 επιθέσεις σε σπίτια και οικογένειες καθολικών, ενώ έχουν παραδοθεί στις φλόγες 367 αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, οι προτεστάντες ισχυρίζονται ότι ήδη έχουν υπάρξει 25 τραυματίες από τις σφαίρες που χρησιμοποιεί η Αστυνομία ενώ ο εκπρόσωπος του Τάγματος της Οράγγης προέβλεψε ότι η "Ματωμένη Κυριακή" του 1972 - με τους 13 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες καθολικούς - θα επαναληφθεί, αλλά αυτή τη φορά τα θύματα θα είναι προτεστάντες.

Πολιτικές κινήσεις

Ενώ αυτά γίνονται στους δρόμους του Πόρταντάουν αλλά και άλλων πόλεων, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν επιδοθεί σε "κούρσα" εκτόνωσης της έντασης. Πρώτα και κύρια ο Ντέιβιντ Τριμπλ,εξέχον στέλεχος του Τάγματος της Οράγγης, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος των προτεσταντών, του "Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ" - UUP και πρωθυπουργός της βρετανικής αυτής επαρχίας. Ο Τριμπλ μαζί με τους υπολοίπους ηγέτες της νεοσύστατης Βορειοϊρλανδικής Εθνοσυνέλευσης προσπάθησαν να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους για ένα πιθανό συμβιβασμό της κατάστασης και από τις δύο πλευρές, ενώ οι προσωπικές εκκλήσεις προς τους "συντρόφους" τους έχουν πέσει προς το παρόν στο κενό, οι οποίοι εμμένουν ότι δεν αποκλείουν μία "φονική" αντιπαράθεση με την Αστυνομία και το στρατό.

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,μετά την άκαρπη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τάγματος της Οράγγης προχτές στην Ντάουνινγκ Στριτ, επανέλαβε χτες τις προσπάθειες επίλυσης της εξαήμερης διένεξης για την αμφισβητούμενη πορεία των προτεσταντών, που έφερε στα πρόθυρα του χάους τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο προσωπάρχης του Τ. Μπλερ έστειλε επιστολές στο Τάγμα της Οράγγης και στην ένωση των καθολικών κατοίκων Λεωφόρου Γκάρβαγκι, που αντιτάσσεται στην πραγματοποίηση της παρέλασης και τους ζητεί να διορίσει η κάθε πλευρά, μέχρι το βράδυ, τέσσερις αντιπροσώπους της που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Αν και οι δυο πλευρές αποδεχτούν την πρόταση, δε θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο αλλά θα κάνουν διαπραγματεύσεις μέσω δυο τρίτων προσώπων.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Μαίνονται οι συγκρούσεις
  • Φυλετικό χαρακτήρα προσδίδουν στα σκληρά επεισόδια στο κέντρο του Λάγος οι αστυνομικές αρχές και το στρατιωτικό καθεστώς
  • Με αγωνία αναμένεται από τη νιγηριανή αντιπολίτευση το πόρισμα της ανεξάρτητης ομάδας ιατροδικαστών

ΑΜΠΟΥΖΑ.-

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν, χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο Λάγος, ενώ καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των συλλήψεων. Το διάγγελμα του ηγέτη της χούντας στρατηγού Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ, ο οποίος δεσμεύτηκε για παρουσίαση σχεδίου εκδημοκρατισμού της χώρας, δεν κατεύνασε τα πνεύματα, καθώς η πλειοψηφία των Νιγηριανών αναμένει τα αποτελέσματα της νεκροψίας, που θα πραγματοποιούσε στον Αμπιόλα, ομάδα ξένων ιατροδικαστών.

Φωτιές έκαιγαν, χτες, σε πολλές συνοικίες του Λάγος ενώ συνεχίζονταν οι σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, και σε αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης του Λάγος οι συγκρούσεις αρχίζουν να λαμβάνουν αμιγώς φυλετικό χαρακτήρα καθώς οι διαδηλωτές ανήκουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους στη φυλή Γιορούμπα, όπου ανήκε και ο Αμπιόλα, ενώ σκληρές επιθέσεις δέχονται τα μέλη της φυλής Χάουσα, που στηρίζει το καθεστώς. Τους ισχυρισμούς των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ο στρατιωτικός διοικητής του Λάγος Χάμεντ Αλι, ο οποίος υποστήριξε ότι οι νεκροί, των τελευταίων 3 ημερών, έχουν φθάσει τους 24 και στην πλειοψηφία τους είναι Χάουσα, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει και 400 συλλήψεις. Ο Αλι ανακοίνωσε ότι έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλα τα τεμένη της Νιγηρίας καθώς έντονος είναι ο φόβος για επεισόδια κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής των Χάουσα.

Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί η διενέργεια της νεκροψίας στο πτώμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοσχούντ Αμπιόλα από την ομάδα των Αμερικανών, Βρετανών και Καναδών, που έφθασαν στη Νιγηρία την Πέμπτη. Ο δικτάτορας στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ ανακοίνωσε, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Επιβλέποντος Διοικητικού Συμβουλίου, ότι σχηματίστηκε ειδική ομάδα επιστημόνων, που μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.Οι δηλώσεις του Αμπουμπακάρ δεν έπεισαν τη νιγηριανή αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί το στρατιωτικό καθεστώς για το θάνατο του Μοσχούντ Αμπιόλα. Φαίνεται, όμως, ότι ο Αμπουμπακάρ έχει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, κερδίσει τη συμπάθεια της Ουάσιγκτον, η οποία και τον υποστήριξε τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος αμφισβήτησης των στοιχείων που δίνει το καθεστώς σχετικά με τις συνθήκες φυσικού θανάτου του Αμπιόλα. Η "συμπάθεια" αυτή εκφράζεται, προφανώς, και μέσα από τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι η χούντα, αν και έχει πολλάκις κατηγορηθεί για διάφορα πράγματα, είναι η μοναδική δύναμη που κατάφερε να γεφυρώσει με την πυγμή τις φυλετικές διαφορές της Νιγηρίας και να οδηγήσει στην ηρεμία τη χώρα!

ΡΩΣΙΑ
Απειλές εκτοξεύει ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ανοιχτή απειλή προς την αντιπολίτευση απηύθυνε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, μιλώντας χτες στο Κρεμλίνο στη διάρκεια της καθιερωμένης τελετής παρουσίασης στον αρχηγό του κράτους της διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και της απονομής νέων βαθμών και διορισμών. Χωρίς περιστροφές κάλεσε τους παρόντες αξιωματικούς να πατάξουν "οποιαδήποτε εξτρεμιστικά σχέδια κατάληψης της εξουσίας" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλες οι δομές της εξουσίας, οι υπουργοί συνεργάζονται και δεν υπάρχουν τώρα διαφωνίες μεταξύ τους, όπως συνέβαινε πριν. "Εχουμε αρκετή δύναμη για να ανατρέψουμε οποιαδήποτε σχέδια εξτρεμιστών για την κατάληψη της εξουσίας", τόνισε ο Γιέλτσιν και πρόσθεσε ότι "η Ρωσία δε χρειάζεται ισχυρή πυγμή, αλλά ισχυρή εξουσία".

Απευθυνόμενος στους παρόντες ανώτατους αξιωματικούς, ο Γιέλτσιν τους αποκάλεσε "αγαπητούς συντρόφους" και είπε την κύρια φράση: "Σας θεωρώ σίγουρο στήριγμα του Προέδρου". Είναι σαφές ότι σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, αδιάκοπης πολιτικής θύελλας και αυξανόμενης στη χώρα κοινωνικής διαμαρτυρίας, ο Γιέλτσιν θέλει να εξασφαλίσει στο πρόσωπό τους τα "νώτα" του.

Συνέδριο των ανθρακωρύχων

Αργά το βράδυ στις 9 Ιούλη έληξε στη Μόσχα το έκτακτο Συνέδριο του Συνδικάτου Ανθρακωρύχων της Ρωσίας (ΣΑΡ). Ενα από τα κύρια θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν η εκλογή προέδρου του ΣΑΡ. Δυο ήταν οι υποψήφιοι: ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΣΑΡ Ιβάν Μοχνατσούκ και ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρακωρύχων περιοχής Ροστόβ, Βλαντίμιρ Κατέλνικοφ. Ο Μοχνατσούκ, γνωστός στο χώρο των ανθρακωρύχων για τη ριζοσπαστική του στάση και τις αποφασιστικές ενέργειές του, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΑΡ. Ο αντίπαλός του, ο οποίος είναι γνωστός για τις φιλοκυβερνητικές απόψεις του και τη συμβιβαστική του στάση, καταψηφίστηκε.Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να προτείνει να γίνουν τροποποιήσεις στο Καταστατικό και το ΣΑΡ να μετασχηματιστεί σε πολιτική δομή και να ξεκινήσει τον αγώνα για την εξουσία. Στην ουσία αυτό το πνεύμα επικράτησε στην πλειοψηφία των αντιπροσώπων, ο οποίοι ζήτησαν το πέρασμα από την οικονομική στην πολιτική πάλη. Το Συνέδριο των ανθρακωρύχων ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου και εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τους ανθρακωρύχους, που πραγματοποιούν πικετοφορία μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στη Μόσχα. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) με 97 ψήφους υπέρ και 4 κατά ψήφισε κατ' αρχήν υπέρ των προτάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Η νομοθεσία προβλέπει πως το πρόγραμμα αυτό πρέπει να υιοθετηθεί πρώτα από την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), η οποία θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση στις 15 και 16 Ιούλη. Η Δούμα έχει ήδη απορρίψει μερικά προτεινόμενα φορολογικά μέτρα. Η Ρωσία ζητάει 10 - 15 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πηγές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ισως ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο ήταν πιο ενδεδειγμένη λύση, για να "σβήσει το πάθος που καίει" το Ολστερ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ