ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Στοχεύουμε λύση

Συνέντευξη στον «Ρ» του ΓΓ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη συζήτηση με τον Δ. Χριστόφια
Από τη συζήτηση με τον Δ. Χριστόφια
Σε προεκλογικό καύσωνα ζει η Κύπρος τον τελευταίο μήνα, μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ, να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις εκλογές του Φλεβάρη, με υποψήφιο τον ΓΓ του Κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια. Μια απόφαση, που πάρθηκε με γνώμονα το εθνικό πρόβλημα της 33χρονης τουρκικής κατοχής, που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αλλά και τα προβλήματα που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στα λαϊκά στρώματα.

Οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις τόσο από την πλευρά του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), όσο και από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), με το οποίο συνεργάστηκε το ΑΚΕΛ στις προηγούμενες εκλογές, ξεκίνησαν έναν αγώνα λασπολογίας ενάντια στο ΑΚΕΛ και την υποψηφιότητα του Δ. Χριστόφια, με σκοπό την αποδυνάμωση του κόμματος και την απόσπαση ψήφων.

Ο Δ. Χριστόφιας μίλησε στον «Ρ», απαντώντας στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και σε όσους θέλουν τις σχέσεις ΑΚΕΛ - ΚΚΕ διαταραγμένες, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του...

-- Θεωρείτε ότι πλέον οι θέσεις του ΑΚΕΛ για τη λύση του Κυπριακού, δε συμβιβάζονται μ' αυτές του Τάσσου Παπαδόπουλου;

-- Με τον Τάσσο Παπαδόπουλο δεν υπάρχουν διαφορές στους κύριους στόχους και σε ό,τι αφορά στις βασικές προδιαγραφές της λύσης.

Κι αυτός δεσμεύεται για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα καταργεί την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο όπως κι εμείς.

Κι αυτός έχει την ίδια άποψη με εμάς για την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη διάρρηξη του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων για συνολική λύση.

Εχουμε βέβαια και διαφορετικές εκτιμήσεις σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις επιθέσεις και τις αντικυπριακές μεθοδεύσεις από κύκλους του διεθνούς παράγοντα που επιχειρούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με το πρόσχημα της εξόδου των Τουρκοκυπρίων από την «απομόνωση».

Ο Πρόεδρος λέει ότι έχουμε τελειώσει μ' αυτό, εμείς εκτιμούμε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε θέση άμυνας. Εχουμε κι άλλες απόψεις που θέλαμε να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο και τα άλλα κόμματα της συνεργασίας αναφορικά με την τακτική διαχείρισης του Κυπριακού, αλλά και για την ουσία του προβλήματος. Διότι είναι αλήθεια πως με πολλή ανησυχία ακούγαμε και ακούμε ακόμα τοποθετήσεις από τον περίγυρο του Προέδρου αλλά και ηγετικά στελέχη των κομμάτων που τον στηρίζουν αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού με τις οποίες εμείς διαφωνούμε κάθετα.

Θέσεις ενάντια στην ομοσπονδία, θέσεις για μια αόριστη ευρωπαϊκή λύση, για μηδενική βάση συζήτησης κ.λπ.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι τόσο η ηγεσία του ΔΗΚΟ όσο και εκείνη της ΕΔΕΚ ζήτησαν, με απόφαση των ανώτερων οργάνων των κομμάτων τους, την ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Εμείς δε συμφωνούμε. Είπαμε, όμως, ήδη ότι δε μας είχε δοθεί η δυνατότητα για διάλογο που ενδεχομένως θα ξεκαθάριζε ποιες είναι οι θέσεις του καθενός στο Κυπριακό, αλλά και στην εσωτερική διακυβέρνηση γιατί είναι επίσης γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση σε ορισμένα ζητήματα διολισθούσε προς τον νεοφιλελευθερισμό.

-- Στα ΜΜΕ επιχειρείται σπίλωση της εικόνας του ΑΚΕΛ, φέροντάς το να συνεργάζεται ή να συμπλέει με το ΔΗΣΥ για απομάκρυνση του Τάσσου Παπαδόπουλου.

-- Αυτή η εικόνα δεν καλλιεργείται μόνο από συγκεκριμένα ΜΜΕ, αλλά δυστυχώς και από ηγέτες και στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Επιχειρείται η διαμόρφωση ενός κλίματος ότι δήθεν επιδιώκεται ο παραγκωνισμός του Τάσσου Παπαδόπουλου, για να προωθηθεί αντικυπριακή λύση και ότι αυτή την αποστολή ανέλαβε λίγο - πολύ το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με το ΔΗΣΥ...

Αν είναι, δηλαδή, ποτέ δυνατόν το ΑΚΕΛ, με την τεράστια και μακρόχρονη συνεπή προσφορά και δράση που έχει στον αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα, να ενδώσει σε εχθρικές για την Κύπρο δυνάμεις, για προώθηση των όποιων σχεδίων. Αυτά τα αφήνουμε στην κρίση του λαού που όλους μάς γνωρίζει.

Σε ό,τι αφορά στη δήθεν συνεργασία με το ΔΗΣΥ και τη Δεξιά, είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ ποτέ δε συνεργάστηκε με το κόμμα της Δεξιάς.

-- Πώς απαντάτε σε όσους θεωρούν την απόφαση του ΑΚΕΛ να κατέλθει με δικό του υποψήφιο ως «δίκοπο μαχαίρι», με την έννοια ότι αν χάσει το ΑΚΕΛ πιθανόν να υπάρχει αντίκτυπος στη δύναμη του κόμματος, ενώ αν κερδίσει θα βρεθεί αντιμέτωπο με την αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Κυπριακό και τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ;

-- Η απόφαση έχει ασφαλώς τα ρίσκα της, αλλά στην πολιτική πρέπει τα κόμματα του δικού μας τύπου να είναι σε θέση να αναλάβουν ρίσκα όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Και σήμερα οι συνθήκες στην Κύπρο το επιβάλλουν.

Το επιβάλλει η ανάγκη για πιο συνεπή, πιο στοχοπροσηλωμένη, πιο αποτελεσματική πολιτική στο Κυπριακό, έτσι ώστε σύντομα να φτάσουμε σε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική.

Το επιβάλλει η ανάγκη να σταματήσει η διολίσθηση σε πολιτικές και επιλογές νεοσυντηρητικές που απειλούν με καθήλωση το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Το επιβάλλει η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση αξιών και θεσμών που μαστίζει την κοινωνία μας.

Εμείς έχουμε θέσεις, έχουμε λύσεις, έχουμε όραμα για τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής κοινωνίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε όλα αυτά να τα υλοποιήσουμε, αν φυσικά μας καταξιώσει ο λαός με την ψήφο του.

Ηδη, στις γραμμές του κόμματος υπάρχει ένας πρωτόγνωρος ενθουσιασμός, ενώ η συσπείρωσή του ανεβαίνει συνεχώς και είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα φθάσει πολύ ψηλά. Οταν το κόμμα είναι ενωμένο τίποτα δεν έχει να φοβηθεί κάτω από τις όποιες συνθήκες. Γι' αυτό και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του κόμματος.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

«Δε μας άφησαν επιλογή»

-- Ποιες είναι οι αιτίες για να αποχωρήσει το ΑΚΕΛ από την τριμερή συνεργασία και να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας;

-- Θα αρχίσω λέγοντας ότι οι συνεργασίες είναι επιθυμητές. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός. Εμείς δε θέλαμε να εγκαταλείψουμε την τριμερή, αλλά οι μέχρι πρόσφατα συνεργάτες μας στην κυβέρνηση με τη στάση και συμπεριφορά τους έναντί μας δε μας άφησαν άλλη επιλογή.

Το 20ό Συνέδριο του κόμματος που έγινε το Νοέμβρη του 2005, ομόφωνα είχε δώσει εντολή στην ηγεσία να εργαστεί για συνέχιση της τριμερούς συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτά τα θέματα του νέου προγράμματος καθώς και του υποψηφίου που θα ηγούνταν της τριμερούς στη νέα πενταετία.

Για την υλοποίηση της απόφασης του Συνεδρίου ζητήσαμε από τους μέχρι πρότινος συνεργάτες μας, να αρχίσουμε διάλογο για να εκτιμήσουμε την πορεία και το βαθμό υλοποίησης του προγράμματος και να συζητήσουμε τις βασικές συντεταγμένες του νέου προγράμματος. Είπαμε ότι στην πορεία, αφού θα καταλήγαμε στις βασικές συντεταγμένες του νέου προγράμματος ότι θα συζητούσαμε και για τον υποψήφιο της συνεργασίας.

Δυστυχώς, οι ηγέτες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ καθώς και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όχι μόνο δε δέχτηκαν να μπούμε σε διάλογο, αλλά επέσπευσαν τις αποφάσεις τους σχετικά με τον υποψήφιο για να μην αφήσουν περιθώρια συζήτησης και να μας δεσμεύσουν πριν καν συζητήσουμε. Ακόμα και τότε, εμείς απευθυνθήκαμε στα μέλη του κόμματος μ' ένα πολυσέλιδο έγγραφο στο οποίο γινόταν ανάλυση του πολιτικού σκηνικού και των καθηκόντων που στέκουν μπροστά στο κόμμα και τους καλέσαμε με μυστική ψηφοφορία να τοποθετηθούν ποιον προκρίνουν ως υποψήφιο της τριμερούς, τον ΓΓ της ΚΕ του κόμματος ή τον Τ. Παπαδόπουλο.

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του κόμματος τοποθετήθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του ηγέτη του κόμματος, η υποψηφιότητα του οποίου υπερψηφίστηκε και στην παγκύπρια συνδιάσκεψη με ποσοστό 93%.

Συνοψίζοντας, η διάλυση της τριμερούς οφείλεται στα στάση των άλλων δύο κομμάτων της τριμερούς και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις του ΑΚΕΛ επιβλήθηκαν από τις δικές τους ενέργειες κι ήταν καθ' όλα δημοκρατικές και σε πλήρη συμφωνία με τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

Επίκεντρο η λύση και οι εργαζόμενοι

Από το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

«ΧΑΡΑΥΓΗ»

Από το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ
-- Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η υποψηφιότητά σας; Στην προώθηση της κοινωνικο - οικονομικής σας πολιτικής δεν προκαλούν πρόβλημα οι αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

-- Οι βασικοί άξονες είναι δύο. Το Κυπριακό και η εσωτερική διακυβέρνηση με ό,τι αυτή περιλαμβάνει.

Στο Κυπριακό θα δώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας, για να πετύχουμε λύση που να είναι προς όφελος των καλώς νοούμενων συμφερόντων του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και όχι των όποιων ξένων. Διαθέτουμε ολοκληρωμένη αντίληψη για το πώς πρέπει να κινηθούμε και τι πρέπει να επιδιώξουμε.

Χρειαζόμαστε μια πολιτική στο Κυπριακό που να στηρίζεται από τη μια στη συνέπεια και την επιμονή μας στις αρχές και το πλαίσιο λύσης έτσι όπως υπάρχουν στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του '77 και '79, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Από την άλλη, πρέπει να είμαστε ευέλικτοι στους χειρισμούς και δραστήριοι στις διεθνείς μας σχέσεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα ξεσκεπάζουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της τουρκικής πλευράς και θα ασκείται πάνω της πίεση για να συναινέσει σε λύση.

Θα αλλάξει στάση η Τουρκία και θα συνεργαστεί για τη λύση; Αυτό δεν μπορεί κανένας να το υποσχεθεί. Αλλά αν με τη διεκδικητική και ευέλικτη πολιτική μας δεν μπορέσουμε να κάμψουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας, μπορούμε τουλάχιστον να την εκθέσουμε όπως μπορούμε να εκθέσουμε και τις παρανομίες της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο που διάφοροι κύκλοι στο εξωτερικό θέλουν να ξεχνούν.

Εμείς έχουμε όλα τα εχέγγυα να ακολουθήσουμε μια τέτοια πολιτική. Η αφοσίωσή μου, όσο και του κόμματος, στις αρχές λύσης είναι αποδεδειγμένη πολλές φορές. Το ίδιο και η αξιοπιστία του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και πολύ περισσότερο στους φίλους της Κύπρου που περιμένουν καθαρές θέσεις πίσω από τις οποίες να συνταχθούν και να βοηθήσουν στην υλοποίησή τους.

Αποδεδειγμένη είναι και η αξιοπιστία και οι ισχυρές σχέσεις μας με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους που μας εμπιστεύονται, και με τους οποίους από κοινού πρέπει να εργαστούμε για να πετύχουμε τη λύση.

Σχετικά με την εσωτερική πολιτική, η άνοδός μας στην εξουσία δε σημαίνει ασφαλώς αλλαγή του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος. Κάτι τέτοιο στις σημερινές συνθήκες και ισοζύγια είναι ουτοπία και η ανάληψη μιας τέτοιας προσπάθειας θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά τόσο στο κίνημα της Αριστεράς όσο και στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Νοουμένου ότι ο κύριος στόχος της στιγμής παραμένει ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση του λαού, του τόπου και των θεσμών, θα κάνουμε προοδευτική διαχείριση του συστήματος προς μια πιο φιλολαϊκή κατεύθυνση με καθοδήγηση ένα πρόγραμμα πανδημοκρατικού χαρακτήρα και περιεχομένου.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ προωθεί και επιβάλλει νεοσυντηρητικές πολιτικές, εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν τα περιθώρια για ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των φιλολαϊκών πολιτικών και για αντιμετώπιση αρκετών αρνητικών δεδομένων που δημιουργούν οι πολιτικές που διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες.

ΑΚΕΛ - ΚΚΕ έχουν και θα έχουν αδελφικούς δεσμούς

Από τη διαδήλωση στις 18 Μάρτη 2007 στο συρματόπλεγμα μπροστά από τα Κατεχόμενα

ΧΑΡΑΥΓΗ

Από τη διαδήλωση στις 18 Μάρτη 2007 στο συρματόπλεγμα μπροστά από τα Κατεχόμενα
-- Υπήρξαν δημοσιεύματα σε Κύπρο και Ελλάδα που αποσκοπούσαν στη δημιουργία εντυπώσεων ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις ΑΚΕΛ και ΚΚΕ με αφορμή την υποψηφιότητά σας.

-- Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά ψέματα που λέγονται για να πληγεί το ΑΚΕΛ και η απόφαση για την υποψηφιότητα για την Προεδρία.

Το ΑΚΕΛ και το ΚΚΕ συνδέονται με αδελφικούς και συντροφικούς δεσμούς ιδεολογίας, ιστορίας, πολιτικής και οραμάτων. Οι επιτυχίες του ΚΚΕ είναι και επιτυχίες του ΑΚΕΛ όπως και το αντίστροφο.

Σχετικά με τη ρήξη που κάποιοι λένε ότι υπάρχει όσον αφορά την υποψηφιότητα, όλους αυτούς που το ισχυρίζονται, τους παραπέμπουμε στη θερμή επιστολή που το ΚΚΕ έχει πρόσφατα αποστείλει στο ΑΚΕΛ, με την οποία υπογραμμίζεται ότι οι Ελληνες κομμουνιστές είναι στο πλευρό των Κυπρίων συντρόφων τους στον αγώνα για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές και την κατάκτηση του αξιώματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ