Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Στοχεύουμε λύση

Συνέντευξη στον «Ρ» του ΓΓ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη συζήτηση με τον Δ. Χριστόφια
Από τη συζήτηση με τον Δ. Χριστόφια
Σε προεκλογικό καύσωνα ζει η Κύπρος τον τελευταίο μήνα, μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ, να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις εκλογές του Φλεβάρη, με υποψήφιο τον ΓΓ του Κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια. Μια απόφαση, που πάρθηκε με γνώμονα το εθνικό πρόβλημα της 33χρονης τουρκικής κατοχής, που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αλλά και τα προβλήματα που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στα λαϊκά στρώματα.

Οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις τόσο από την πλευρά του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), όσο και από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), με το οποίο συνεργάστηκε το ΑΚΕΛ στις προηγούμενες εκλογές, ξεκίνησαν έναν αγώνα λασπολογίας ενάντια στο ΑΚΕΛ και την υποψηφιότητα του Δ. Χριστόφια, με σκοπό την αποδυνάμωση του κόμματος και την απόσπαση ψήφων.

Ο Δ. Χριστόφιας μίλησε στον «Ρ», απαντώντας στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και σε όσους θέλουν τις σχέσεις ΑΚΕΛ - ΚΚΕ διαταραγμένες, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του...

-- Θεωρείτε ότι πλέον οι θέσεις του ΑΚΕΛ για τη λύση του Κυπριακού, δε συμβιβάζονται μ' αυτές του Τάσσου Παπαδόπουλου;

-- Με τον Τάσσο Παπαδόπουλο δεν υπάρχουν διαφορές στους κύριους στόχους και σε ό,τι αφορά στις βασικές προδιαγραφές της λύσης.

Κι αυτός δεσμεύεται για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα καταργεί την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο όπως κι εμείς.

Κι αυτός έχει την ίδια άποψη με εμάς για την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη διάρρηξη του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων για συνολική λύση.

Εχουμε βέβαια και διαφορετικές εκτιμήσεις σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις επιθέσεις και τις αντικυπριακές μεθοδεύσεις από κύκλους του διεθνούς παράγοντα που επιχειρούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με το πρόσχημα της εξόδου των Τουρκοκυπρίων από την «απομόνωση».

Ο Πρόεδρος λέει ότι έχουμε τελειώσει μ' αυτό, εμείς εκτιμούμε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε θέση άμυνας. Εχουμε κι άλλες απόψεις που θέλαμε να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο και τα άλλα κόμματα της συνεργασίας αναφορικά με την τακτική διαχείρισης του Κυπριακού, αλλά και για την ουσία του προβλήματος. Διότι είναι αλήθεια πως με πολλή ανησυχία ακούγαμε και ακούμε ακόμα τοποθετήσεις από τον περίγυρο του Προέδρου αλλά και ηγετικά στελέχη των κομμάτων που τον στηρίζουν αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού με τις οποίες εμείς διαφωνούμε κάθετα.

Θέσεις ενάντια στην ομοσπονδία, θέσεις για μια αόριστη ευρωπαϊκή λύση, για μηδενική βάση συζήτησης κ.λπ.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι τόσο η ηγεσία του ΔΗΚΟ όσο και εκείνη της ΕΔΕΚ ζήτησαν, με απόφαση των ανώτερων οργάνων των κομμάτων τους, την ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Εμείς δε συμφωνούμε. Είπαμε, όμως, ήδη ότι δε μας είχε δοθεί η δυνατότητα για διάλογο που ενδεχομένως θα ξεκαθάριζε ποιες είναι οι θέσεις του καθενός στο Κυπριακό, αλλά και στην εσωτερική διακυβέρνηση γιατί είναι επίσης γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση σε ορισμένα ζητήματα διολισθούσε προς τον νεοφιλελευθερισμό.

-- Στα ΜΜΕ επιχειρείται σπίλωση της εικόνας του ΑΚΕΛ, φέροντάς το να συνεργάζεται ή να συμπλέει με το ΔΗΣΥ για απομάκρυνση του Τάσσου Παπαδόπουλου.

-- Αυτή η εικόνα δεν καλλιεργείται μόνο από συγκεκριμένα ΜΜΕ, αλλά δυστυχώς και από ηγέτες και στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Επιχειρείται η διαμόρφωση ενός κλίματος ότι δήθεν επιδιώκεται ο παραγκωνισμός του Τάσσου Παπαδόπουλου, για να προωθηθεί αντικυπριακή λύση και ότι αυτή την αποστολή ανέλαβε λίγο - πολύ το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με το ΔΗΣΥ...

Αν είναι, δηλαδή, ποτέ δυνατόν το ΑΚΕΛ, με την τεράστια και μακρόχρονη συνεπή προσφορά και δράση που έχει στον αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα, να ενδώσει σε εχθρικές για την Κύπρο δυνάμεις, για προώθηση των όποιων σχεδίων. Αυτά τα αφήνουμε στην κρίση του λαού που όλους μάς γνωρίζει.

Σε ό,τι αφορά στη δήθεν συνεργασία με το ΔΗΣΥ και τη Δεξιά, είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ ποτέ δε συνεργάστηκε με το κόμμα της Δεξιάς.

-- Πώς απαντάτε σε όσους θεωρούν την απόφαση του ΑΚΕΛ να κατέλθει με δικό του υποψήφιο ως «δίκοπο μαχαίρι», με την έννοια ότι αν χάσει το ΑΚΕΛ πιθανόν να υπάρχει αντίκτυπος στη δύναμη του κόμματος, ενώ αν κερδίσει θα βρεθεί αντιμέτωπο με την αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Κυπριακό και τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ;

-- Η απόφαση έχει ασφαλώς τα ρίσκα της, αλλά στην πολιτική πρέπει τα κόμματα του δικού μας τύπου να είναι σε θέση να αναλάβουν ρίσκα όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Και σήμερα οι συνθήκες στην Κύπρο το επιβάλλουν.

Το επιβάλλει η ανάγκη για πιο συνεπή, πιο στοχοπροσηλωμένη, πιο αποτελεσματική πολιτική στο Κυπριακό, έτσι ώστε σύντομα να φτάσουμε σε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική.

Το επιβάλλει η ανάγκη να σταματήσει η διολίσθηση σε πολιτικές και επιλογές νεοσυντηρητικές που απειλούν με καθήλωση το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Το επιβάλλει η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση αξιών και θεσμών που μαστίζει την κοινωνία μας.

Εμείς έχουμε θέσεις, έχουμε λύσεις, έχουμε όραμα για τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής κοινωνίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε όλα αυτά να τα υλοποιήσουμε, αν φυσικά μας καταξιώσει ο λαός με την ψήφο του.

Ηδη, στις γραμμές του κόμματος υπάρχει ένας πρωτόγνωρος ενθουσιασμός, ενώ η συσπείρωσή του ανεβαίνει συνεχώς και είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα φθάσει πολύ ψηλά. Οταν το κόμμα είναι ενωμένο τίποτα δεν έχει να φοβηθεί κάτω από τις όποιες συνθήκες. Γι' αυτό και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του κόμματος.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκάθαρο «όχι» Χριστόφια στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»(2009-02-24 00:00:00.0)
Κρίσιμη επιλογή(2008-02-24 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία(2008-02-10 00:00:00.0)
Υβριστικές οι δηλώσεις του Γ. Λιλλήκα(2007-09-01 00:00:00.0)
Συζητήσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές(2007-03-06 00:00:00.0)
Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές(2006-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ