Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Οι ίδιες εξευτελιστικές συντάξεις με άλλο όνομα

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο για τους συνταξιούχους από την αναμενόμενη εξαγγελία της κυβέρνησης, όποιο περιεχόμενο κι αν έχει αυτή

Η κοροϊδία σε βάρος των χιλιάδων συνταξιούχων πρέπει να πάρει απάντηση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις συντάξεις πείνας και πρέπει να τιμωρηθούν

Eurokinissi

Η κοροϊδία σε βάρος των χιλιάδων συνταξιούχων πρέπει να πάρει απάντηση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις συντάξεις πείνας και πρέπει να τιμωρηθούν
Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τη θέσπιση της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» σαν το «βαρύ χαρτί» της προεκλογικής περιόδου. Σκόπιμα αφήνει να διαρρεύσουν σενάρια για το ύψος της σύνταξης και τους δικαιούχους, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει προσδοκίες στη μεγάλη εκείνη μάζα των συνταξιούχων που σήμερα καλούνται να επιβιώσουν με συντάξεις πείνας. Επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια, κρύβοντας τρία βασικά ζητήματα:

  • Η διαχρονική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση στους μισθούς και το μεροκάματο είναι αυτή που έχει οδηγήσει σήμερα τις συντάξεις σε άθλια επίπεδα.
  • Τα όποια μέτρα ανακοινωθούν δεν πρόκειται να ξεφύγουν από τη λογική του φτωχοκομείου και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μεταβάλουν την πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.
  • Τα προωθούμενα μέτρα είναι αναγκαία για το κεφάλαιο και σχετίζονται με τους γενικότερους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς, που περιλαμβάνουν την καθιέρωση μιας κύριας σύνταξης επιδοματικού χαρακτήρα και τη συμπλήρωση του εισοδήματος του συνταξιούχου από τα επαγγελματικά ταμεία (ανταποδοτικά), την ιδιωτική ασφάλιση και βέβαια το εισόδημα από την «εθελοντική» δήθεν παραμονή στην εργασία, ακόμα και μετά τη συμπλήρωση των τυπικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Εξευτελιστικές συντάξεις

Πέρα και ενάντια σε κάθε αποπροσανατολιστική συζήτηση, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πρέπει να στήσουν στον τοίχο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση στις συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με ενσωματωμένες τις αυξήσεις του 2007, για τις 1.357.627 κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ, ισχύουν τα παρακάτω:

  • Η μέση γενική κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 617 ευρώ.
  • Η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται στα 712 ευρώ.
  • Η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας ανέρχεται στα 507 ευρώ.
  • Η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου ανέρχεται στα 472 ευρώ.

Επίσης, για 860.200 συνταξιούχους του ΟΓΑ, η μέση σύνταξη (περιλαμβάνεται βασική, πρόσθετη και κύρια) ανέρχεται 360 ευρώ περίπου, όταν η βασική ανέρχεται στα 278 ευρώ!

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής για τις 1.357.627 συντάξεις όλων των Ταμείων, πλην ΟΓΑ:

  • Ενας στους πέντε συνταξιούχους έχει κύρια σύνταξη μικρότερη από 400 ευρώ.
  • Ενας στους δύο συνταξιούχους περίπου, έχει κύρια σύνταξη μικρότερη από 500 ευρώ.
  • Εξήντα έξι στις εκατό κύριες συντάξεις (66%) είναι κάτω από τα 600 ευρώ.
  • Μόλις δεκατέσσερις στις εκατό κύριες συντάξεις (14%) είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Ο ρόλος του ΕΚΑΣ

Την κοροϊδία των συνταξιούχων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνει η επιδοματική πολιτική του ΕΚΑΣ (σήμερα κυμαίνεται από 48,79 ευρώ, μέχρι 195,15 ευρώ ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα), το οποίο λαμβάνουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι, πλην ΟΓΑ, με την παρακάτω, ανάμεσα σε άλλες, προϋπόθεση που φανερώνει και την πραγματική οικονομική τους κατάσταση:

Το συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθούς και συντάξεις του έτους 2005 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.452,32 ευρώ. Δηλαδή, οι μηνιαίες αποδοχές τους από μισθούς και συντάξεις να μην ξεπερνούν τα 621 ευρώ! Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένας συνταξιούχος με αυτό το ...μέγιστο εισόδημα επιδοτείται με το ελάχιστο ποσό του ΕΚΑΣ, δηλαδή τα 48,79 ευρώ και έτσι οι απολαβές τους φτάνουν τα 669,79 ευρώ στο σύνολο, από μισθούς και συντάξεις!

Είναι φανερό ότι μεγάλο μέρος των συνταξιούχων από όλες τις παραπάνω ομάδες είναι κάτω ή «φλερτάρουν» επικίνδυνα με το όριο της επίσημης φτώχειας, το οποίο η ΕΕ και η κυβέρνηση ορίζουν στα 11.864 ευρώ το χρόνο για την τετραμελή οικογένεια και στα 5.649,5 ευρώ το άτομο! Δηλαδή, στα 471 ευρώ μηνιαίο ατομικό εισόδημα.

Τα ίδια και χειρότερα

Αν υποθέσουμε ότι το ποσό αυτό αφορά έναν συνταξιούχο οποιουδήποτε Ταμείου, πλην του ΟΓΑ, τότε μαζί με τα 195 ευρώ που είναι η μέγιστη παροχή του ΕΚΑΣ, το μηνιαίο εισόδημα διαμορφώνεται στα 666 ευρώ. Με βάση τις μέχρι τώρα διαρροές της κυβέρνησης, το ποσό της «εθνικής σύνταξης», στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελέσει το άθροισμα της σημερινής κατώτερης σύνταξης του ΟΑΕΕ (386,15 ευρώ) και του ποσού των 230 ευρώ του ΕΚΑΣ, όπως αυτό θα διαμορφωθεί από τη 1/1/2008. Δηλαδή, στην καλύτερη, επαναλαμβάνουμε, περίπτωση δε θα ξεπεράσει τα 616,15 ευρώ.

Μια σύγκριση με τα ποσά των σημερινών συντάξεων, όπως αυτά καταγράφηκαν παραπάνω, είναι αποκαλυπτική για το πόσο θα «αλλάξουν» τα πράγματα προς όφελος των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία θα συνεχίσει να διαβιοί με συντάξεις πείνας, οι οποίες μάλιστα, για τις επόμενες γενιές κινδυνεύουν να μειωθούν κι άλλο, ελέω της αντιασφαλιστικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αποδεικνύεται έτσι ότι, μετά και τη θέσπιση της «εθνικής σύνταξης», οι συντάξεις θα παραμείνουν ίδιες και απαράλλαχτες (αν όχι και μικρότερες για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων), αφού η «επινόηση» της κυβέρνησης δεν είναι τίποτε άλλο από το άθροισμα της κατώτερης σύνταξης που υπάρχει σήμερα (πλην ΟΓΑ) και του μέγιστου ποσού που μπορεί να προκύψει από το ΕΚΑΣ και μάλιστα το 2008! Κοροϊδία, δηλαδή, στο τετράγωνο για τις εκατοντάδες χιλιάδες των συνταξιούχων, χωρίς να αναφέρεται κανείς και στους 860.200 του ΟΓΑ, που σύμφωνα με όσα λέγονται θα εξαιρεθούν από την κατώτερη σύνταξη.

Οι παραλλαγές της ίδιας πρότασης

Εξίσου ενδιαφέρουσα όμως και χρήσιμη για συμπεράσματα είναι και η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην «εθνική σύνταξη» της ΝΔ. Το κόμμα που ευθύνεται εξίσου για τις σημερινές συντάξεις πείνας, που με το νόμο Ρέππα όξυνε την αντιασφαλιστική επίθεση της ΝΔ, έρχεται στο πρόγραμμά του να εγγυηθεί (!) «ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης με αυτοτελές μηνιαίο επίδομα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο και 950 ευρώ για το ζευγάρι των συνταξιούχων»!

Οι εξαγγελίες του δεν είναι τίποτε άλλο παρά το είδωλο των υποσχέσεων της ΝΔ στον καθρέφτη της κοροϊδίας των λαϊκών στρωμάτων, του εξευτελισμού με «παροχές» φτωχοκομείου, μακριά και ενάντια από τις πραγματικές ανάγκες εργαζόμενων και συνταξιούχων που μετά από 35 και 40 χρόνια δουλιάς καλούνται να ζήσουν με ψίχουλα.

Διεκδικώντας μερτικό στον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων στη λογική του δήθεν «εφικτού», ο ΣΥΝ έρχεται από κοντά να μειοδοτήσει στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, προτείνοντας (και μάλιστα με την κατάθεση πρότασης νόμου στα τέλη του 2005) τη θέσπιση ενός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», το οποίο (με βάση τα όσα προέκυπταν από την πρόταση), δε θα ξεπερνούσε τα 247 ευρώ, για ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Μέτρο καθόλου καινοτόμο, αφού έχει εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία στον τρόπο με τον οποίο το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του κατάφεραν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να «μαντρώσουν» τους άνεργους στα προγράμματα των «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», με την απειλή να κοπεί ακόμα και αυτό το επίδομα της ελάχιστης εγγυημένης εξαθλίωσης...


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ