ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Οδηγίες μέσω τηλεφώνου» η σύσταση για τα παιδιά που νοσούν

Υποτυπώδης η επιδημιολογική επιτήρηση, δεν ελέγχονται οι διασωληνωμένοι για το ποια μετάλλαξη φέρουν

Eurokinissi

Η γύμνια και στη δημόσια παιδιατρική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επιβεβαιώθηκε και χτες στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, με τις συστάσεις για όσα παιδιά νοσήσουν να εξαντλούνται σε ...οδηγίες μέσω τηλεφώνου «εφόσον υπάρχει παιδίατρος. Αρκεί η τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό, δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα νοσοκομεία, όποιο παιδί έχει συμπτώματα να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος, να επιβεβαιώνεται με rapid στα φαρμακεία ή στα εργαστήρια», αναφέρθηκε, μαρτυρώντας την ασφυξία που επικρατεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία, τα οποία εκτός από την αποστολή τους (νοσηλείες κ.λπ.) καλούνται να καλύψουν και τα κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με εργαστηριακούς ελέγχους, εμβολιασμούς κ.ο.κ.

Παρά την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι η επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα είναι υποτυπώδης και η κυβέρνηση προσαρμόζει τα πρωτόκολλα στις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, να ομολογεί ότι στις ΜΕΘ/MAΦ Covid δεν έχουν ελεγχθεί οι διασωληνωμένοι αν φέρουν τη μετάλλαξη «Oμικρον» ή τη «Δέλτα»! «Εντοπίσαμε δύο φορές στελέχη "Ομικρον" στις ΜΕΘ του "Ευαγγελισμού" και στη "Σωτηρία" (...) Είναι πιθανό από μια λοίμωξη του αναπνευστικού να καταλήξεις (...) Η "Ομικρον" μπορεί να προκαλέσει θάνατο», είπε, τη στιγμή που στο «Σωτηρία» είναι κλειστές και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές εδώ και 2 χρόνια, ενώ μετά τη μετατροπή του Σισμανόγλειου σε Covid επιδεινώνεται η παρακολούθηση των πνευμονολογικών περιστατικών στην επικράτεια.

Ως ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας παρουσιάστηκε μάλιστα η αποστολή 71 φύλλων πορείας στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η ΥΠΕ, εκ των οποίων πολλά πρόκειται για ανθρώπους που ήδη υπηρετούν σε άλλα νοσοκομεία, ακόμη και σε γιατρούς που είναι άνω των 70 ετών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μονοκλωνικά αντισώματα και τη χορήγησή τους, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά» και ότι από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια. Να σημειωθεί ότι τα χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση, όχι όμως και αδειοδότηση, «όμως είναι γνωστή η αποτελεσματικότητά τους. Θα χορηγούνται με τη σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση του ασθενή», είπε. Οι ασθενείς, που θα υπογράφουν για να τα πάρουν, πρέπει να έχουν ήπια συμπτώματα και να ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες στις οποίες χορηγούνταν και τα μονοκλωνικά.

Εκατοντάδες χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα ενώ καλλιεργείται ο εφησυχασμός για «επιπέδωση της καμπύλης»

Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία, τουλάχιστον το 2,5% του πληθυσμού της χώρας είναι ενεργά κρούσματα, κι αυτό την ίδια στιγμή που επιχειρείται να καλλιεργηθεί ο εφησυχασμός ότι μειώνονται τα κρούσματα, επομένως «γρήγορα θα ξεμπερδεύουμε».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε πάνω από 230.000 στη χώρα, ενώ επιδείνωση καταγράφεται αυτήν τη βδομάδα και στους σκληρούς πανδημικούς δείκτες: +20% στις νέες εισαγωγές, +10% στους θανάτους, +5% στις διασωληνώσεις και εισαγωγές σε ΜΕΘ. Χτες, ακόμη 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.732 θάνατοι.

Χτες επιβεβαιώθηκαν 20.409 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 7.769 στην Αθήνα και 1.966 στη Θεσσαλονίκη, ενώ έξαρση της πανδημίας παρατηρείται σε Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Εβρο, Ξάνθη, Φωκίδα και τα νησιά. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.612.869 (ημερήσια μεταβολή +1,3%).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 664 (το 83,43% είναι ανεμβολίαστοι/μερικώς εμβολιασμένοι), ενώ χτες έγιναν 587 εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία.

Συνολικά νοσηλεύονται πάνω από 5.000 ασθενείς με Covid στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης για σχολεία και νοσούντες

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών, με «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης, άνοιξαν τα σχολεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα η μία κυβέρνηση μετά την άλλη ανακοινώνουν μείωση της καραντίνας για όσους νοσούν, προκειμένου να επιστρέφουν στη δουλειά το συντομότερο δυνατό.

Απεργία των εκπαιδευτικών στη Γαλλία

Εξοργισμένοι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, δάσκαλοι, καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι σε σχολεία και νηπιαγωγεία της Γαλλίας προχώρησαν χτες σε απεργία, φωνάζοντας «αρκετά!». Οι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως Παρίσι, Ρεν και Μασσαλία. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο ήταν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών από το 2003, ενώ η κυβέρνηση, προσπαθώντας να λοιδορήσει τις διαμαρτυρίες, έκανε λόγο για «απεργία κατά του ιού»...

Οι απεργοί κατήγγειλαν μεταξύ άλλων την απουσία μέτρων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών που νοσούν, την αποδιοργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από υγειονομικά πρωτόκολλα που οδηγούν σε αλλεπάλληλες απουσίες τους μαθητές, αντί να λαμβάνονται ουσιαστικά προληπτικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αντί για προσλήψεις εκπαιδευτικών, καταγγέλλουν, από την αρχή του 2022 περικόπτονται κι άλλες θέσεις εργασίας, με το σύνολο των περικοπών επί προεδρίας Μακρόν να φτάνει τις 7.900 θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών.

Βρετανία: Νέα μείωση της καραντίνας για όσους νοσούν

Στη Βρετανία, παρότι η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε πως 1 στους 3 ανθρώπους - το 31% - εξακολουθεί να μεταδίδει τον ιό πέντε μέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ COVID, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες παραπέρα μείωση της καραντίνας για όσους νοσούν, από 7 σε 5 μέρες (είχε προηγηθεί η μείωσή της από 10 σε 7 μέρες).

Επίσης, 1 στους 6 (16%) μπορεί να μεταδώσει τον ιό την έβδομη μέρα της απομόνωσης και το 5% τον μεταδίδει μετά από 10 μέρες απομόνωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, οι ασθενείς θα βγαίνουν από καραντίνα αν την πέμπτη και έκτη μέρα έχουν αρνητικό τεστ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά σε νοσοκομεία, σχολεία και επιχειρήσεις.

Η απόφαση ευθυγραμμίζει τη Βρετανία με τις ΗΠΑ, ενώ και άλλες χώρες, όπως η Ελβετία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία, ανακοίνωσαν μείωση της διάρκειας της καραντίνας.

Στις ΗΠΑ συνεχίζεται η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται περίπου 146.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Από αυτούς σχεδόν 24.000 βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ κατά μέσο όρο περίπου 18.500 ασθενείς με COVID διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει άλλα 1.000 άτομα στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού σε έξι Πολιτείες (Μίσιγκαν, Νιου Τζέρσεϊ, Νέο Μεξικό, Νέα Υόρκη, Οχάιο και Ρόουντ Αϊλαντ) για να βοηθήσει τα νοσοκομεία. Είχαν ήδη σταλεί πάνω από 800 στρατιωτικοί και έκτακτοι υπάλληλοι σε 24 Πολιτείες. Επιπλέον, περισσότερα από 14.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν ενεργοποιηθεί σε 49 Πολιτείες για να βοηθήσουν σε νοσοκομεία με εμβολιασμούς, τεστ και άλλες ιατρικές υπηρεσίες, αποκαλύπτοντας τις τρομακτικές ελλείψεις στο αμερικανικό σύστημα Υγείας.

Στο μεταξύ, Πολωνοί επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Μπιαλιστόκ βρήκαν ένα γονίδιο το οποίο ισχυρίζονται ότι υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19, ανακάλυψη που ίσως επιτρέπει στο μέλλον να εντοπίζονται άνθρωποι με προδιάθεση να νοσήσουν σοβαρά.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το γονίδιο είναι ο τέταρτος σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από COVID-19, μετά την ηλικία, το βάρος και το φύλο. Το γονίδιο είναι παρόν περίπου στο 14% του πολωνικού πληθυσμού, σε σύγκριση με 8-9% του πληθυσμού στο σύνολο της Ευρώπης και 27% του πληθυσμού στην Ινδία, δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής.

Αλλες μελέτες σε διάφορες χώρες έχουν δείξει επίσης τη σημασία γενετικών παραγόντων για το πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από COVID-19.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Στο τσουχτερό κρύο αναγκάζονται να περιμένουν γονείς και παιδιά!

Το κιόσκι όπου μέσα στο κρύο περιμένουν γονείς και παιδιά
Το κιόσκι όπου μέσα στο κρύο περιμένουν γονείς και παιδιά
Μέσα στο κρύο περίμεναν γονείς και παιδιά για να εξεταστούν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», που εφημέρευε. Σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσε το «902.gr», μητέρα πήγε στο νοσοκομείο με το παιδί της προκειμένου να εξεταστεί, καθώς εμφάνισε συμπτώματα δύσπνοιας και είναι θετικό στον κορονοϊό.

Ωστόσο ήρθε αντιμέτωπη με την εξής κατάσταση: Ολα τα επείγοντα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 στοιβάζονται σε ένα κιόσκι 30 μέτρα από το εξεταστήριο αναμένοντας τη σειρά τους και μάλιστα δίχως να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου.

Συγκεκριμένα δεν υπάρχει μεγάφωνο, με αποτέλεσμα ο γιατρός από απόσταση 30 μέτρων να φωνάζει τα ονόματα, κι όποιος ακούσει καλώς, όποιος δεν ακούσει απλώς χάνει τη σειρά του, μετά από ώρες αναμονής. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για θέρμανση, με αποτέλεσμα, ειδικά αυτές τις μέρες, γονείς και παιδιά να βρίσκονται μέσα στο τσουχτερό κρύο. Επίσης, στον ίδιο χώρο βρίσκονται τόσο επιβεβαιωμένα όσο και ύποπτα κρούσματα, χωρίς πρόβλεψη να γίνει κάποιος διαχωρισμός για την προστασία ασθενών, ενώ εκεί αναγκάζονται μητέρες να προσπαθούν να θηλάσουν τα μωρά τους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει να αναστείλει τις εφημερίες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης (υπάρχουν όλα κι όλα 3 στην Αττική, «Αγλαΐα Κυριακού», «Αγία Σοφία» και Πεντέλης) και τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο.

Ασθενείς σε φορεία στα επείγοντα η «νέα κανονικότητα»

Στον απόηχο της αθλιότητας, με τους 17 ασθενείς, ανάμεσά τους και ένας διασωληνωμένος, να παραμένουν στα ΤΕΠ του ΓΝ Νίκαιας λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών, και μη διακομιδής σε ιδιωτικές κλινικές επειδή δεν είχαν ήπια συμπτώματα, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε χτες την παγίωση των επισφαλών συνθηκών νοσηλείας, την παραπέρα εξόντωση των ειδικευόμενων, τις μετακινήσεις γιατρών μέχρι να βρεθεί κρεβάτι...

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου, «η διαλογή του ΤΕΠ θα στελεχώνεται για όλο το 24ωρο της Γενικής Εφημερίας αποκλειστικά από ειδικευόμενους από τα τμήματα του νοσοκομείου (...) και από έναν ειδικευόμενο της εφημερεύουσας χειρουργικής κλινικής. Την ημέρα μετά τη Γενική Εφημερία θα βρίσκεται σε ενεργή εφημερία ιατρός του ΤΕΠ για την 24ωρη κάλυψη των Covid + ασθενών που παραμένουν στο ΤΕΠ μέχρι τη διευθέτηση της εισαγωγής στο νοσοκομείο μας ή τη διακομιδή τους σε άλλο νοσοκομείο».

Μάλιστα, όλη η διαδικασία της δήλωσης ασθενών στην πλατφόρμα διακομιδών, επικοινωνία με άλλα νοσοκομεία, με το ΕΚΑΒ κ.λπ. θα επιβαρύνει τον εφημερεύοντα γιατρό των ΤΕΠ κι «εάν υπάρξει ανάγκη» θα επικουρείται από γιατρό που θα μετακινηθεί από την Παθολογική κλινική. Σε περίπτωση που θα αδειάζει κρεβάτι στο Νοσοκομείο Νίκαιας, τότε ο ασθενής θα εισάγεται και θα χρεώνεται στην Παθολογική κλινική.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρο ότι ακόμη και διασωληνωμένοι ασθενείς θα μένουν για ώρες ή και μέρες σε φορεία στα επείγοντα μέχρι να αδειάσει κρεβάτι, οι ειδικευόμενοι θα γίνουν και πάλι λάστιχο, το προσωπικό θα μετακινείται από τη μια κλινική στην άλλη, αρκεί να μην πειραχτεί ούτε τρίχα από τα κέρδη των κλινικαρχών που επιλέγουν για ακόμη μια φορά να «νοσηλεύουν» ανθρώπους με το εξιτήριο στο χέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ