ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Κυπριακό

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας μίλησε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ

"Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν θα διαβούμε με ασφάλεια αυτό το σταυροδρόμι κι αν θα ακολουθήσουμε δρόμο που να οδηγεί στην ελευθερία και τη δικαίωση". Αυτό τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η Ενωση Κυπρίων Νομού Αχαϊας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πανεπιστημιακοί, φοιτητές, μέλη της κυπριακής αποικίας της Αχαϊας και πλήθος κόσμου που θέλησε να ενημερωθεί για τις θέσεις και προτάσεις του ΑΚΕΛ, για την επίλυση του Κυπριακού. Οι παρευρισκόμενοι με ερωτήσεις και τοποθετήσεις μετά την ομιλία του Δ. Χριστόφια, συνέβαλαν με τον προβληματισμό τους στη διεξαγωγή μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης.

Παίρνοντας το λόγο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που επηρεάζει όμως αποφασιστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ετσι, μια σωστή λύση του θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε την εκτίμηση του ΑΚΕΛ πως "η κατάσταση στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά κρίσιμη" καθώς αυτή την περίοδο "έχουμε δρασκελίσει το κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης. Ο εφιάλτης που επλανάτο πάνω από την Κύπρο από τα τέλη της δεκαετίας του '50, γίνεται σήμερα απτή, οδυνηρή και φοβερή πραγματικότητα".

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό και στη συνέχεια παρουσίασε τις θέσεις του ΑΚΕΛ για την επίλυσή του. Τόνισε πως αποκλείστηκε ο πολεμικός δρόμος "γιατί κατά γενική ομολογία θα σήμαινε το τέλος του κυπριακού ελληνισμού" και αποφασίστηκε πως ο αγώνας του κυπριακού λαού θα είναι "ειρηνικός, πολιτικός, διπλωματικός". Σημείωσε πως το Κυπριακό παραμένει άλυτο για δύο λόγους: "πρώτο γιατί η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς εμμένουν στην αδιάλλαχτη διχοτομική πολιτική τους και δεύτερο γιατί αυτή η πολιτική συναντά την ανοχή αν όχι την ενθάρρυνση εκείνων που είναι σε θέση να πιέσουν την Αγκυρα και τον Ντενκτάς να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ". Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε πως το ΑΚΕΛ εμμένει στη θέση πως λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει μόνο μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ παρά "τις αδυναμίες του Διεθνούς Οργανισμού στα σημερινά δεδομένα, με την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ που καταφέρνουν σε πλείστες περιπτώσεις να ποδηγετούν το Διεθνή Οργανισμό" και απέρριψε τις φωνές που ζητούν τη λύση του μέσα από το ΝΑΤΟ καθώς "το ΝΑΤΟ είναι κι αυτό συνυπεύθυνο για την κακοδαιμονία της Κύπρου" και ότι "η Τουρκία κατέχει εξέχουσα θέση στη ΝΑΤΟική συμμαχία και κατά συνέπεια η ΝΑΤΟική λύση θα εξυπηρετεί πρώτιστα την Τουρκία". Αναφερόμενος στο ρόλο των ΗΠΑ, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε πως "το ΑΚΕΛ δεν αντιτίθεται στην αμερικάνικη παρέμβαση" αλλά κρατά επιφυλάξεις λόγω του ρόλου που έπαιξαν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό τόσο το 1960 όσο και το 1974. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και εκτρέφουν την τουρκική αδιαλλαξία και προωθούν λύσεις που θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα αλλά και της Τουρκίας. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως το κόμμα του διαφοροποίησε τη θέση του σχετικά με τις σχέσεις Κύπρου - ΕΕ και υποστηρίζει "την πορεία ένταξης στην ΕΕ στο βαθμό που εξυπηρετεί το στόχο" της επανένωσης της Κύπρου. Πρόσθεσε όμως πως "αν για οποιουσδήποτε λόγους ενδεχόμενη ένταξη θα σημάνει εδραίωση της διχοτόμησης και μετατροπή της σημερινής διαχωριστικής γραμμής Αττίλα σε σύνορο της ΕΕ, τότε να είστε βέβαιοι ότι μια τέτοια εκτρωματική διευθέτηση στο όνομα τάχα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, θα μας βρει κάθετα αντίθετους και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει". Ακόμα ανέφερε πως η στάση της ΕΕ δεν είναι ικανοποιητική καθώς παρακολουθεί τις εξελίξεις ακολουθώντας πολιτική "ίσων αποστάσεων" ενώ "αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας συχνά - πυκνά μιλούν για ύπαρξη δύο οντοτήτων στην Κύπρο έστω κι αν διαβεβαιώνουν ότι αναγνωρίζουν επίσημα μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία".

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε πως αν και δεν έχει σήμερα τη δύναμη που είχε η Σ. Ενωση, ωστόσο έχει συμφέροντα "που τη φέρνουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία και κατ' επέκταση σε σύμπλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία". Πρόσθεσε πως η πολιτική της Ρωσίας στο Κυπριακό είναι σε μεγάλο βαθμό συνέχιση της πολιτικής της ΣΕ αλλά δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε από την κυβέρνηση Κληρίδη η οποία "στρέφεται προς τη Ρωσία όταν απογοητεύεται από τους Αμερικάνους και χρησιμοποιεί τη Μόσχα ως εκβιαστικό χαρτί για να εκμαιεύσει θετικές προσεγγίσεις από τις ΗΠΑ".

Τέλος μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, ο Δ. Χριστόφιας υποστήριξε τη "στενή συνεργασία και το μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό Λευκωσίας και Αθηνών σ' όλους τους τομείς περιλαμβανομένου και του τομέα της Αμυνας" με την ταυτόχρονη προβολή και στήριξη της ανεξάρτητης οντότητας του κυπριακού κράτους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι ΗΠΑ επιμένουν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε αργά προχτές το απόγευμα, στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον και ερωτηθείσα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να εκτιμήσει ότι οι τελευταίες συνομιλίες ήταν αναποτελεσματικές.

Η Μ. Ολμπράιτ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. "Αυτή είναι η θέση μας", τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία πρόσθεσε πως "πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τη μακροχρόνια κυπριακή διαμάχη".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου γύρω από την επικείμενη επίσκεψή της στην Τουρκία (σ.σ. θα μεταβεί και στην Ελλάδα), η Μ. Ολμπράιτ δήλωσε: "Επιθυμώ πολύ να επισκεφθώ την Τουρκία. Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ σημαντική σχέση με την Τουρκία και νομίζω ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας συζητήσαμε για τη σημασία αυτής της σχέσης. Μας προβληματίζουν ορισμένα πράγματα εκεί, αλλά έχουμε μια πολύ σημαντική σχέση με την Τουρκία".

Στη Λευκωσία, ο Αμερικανός πρέσβης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της Βουλής Σπ. Κυπριανού, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία και συναλλάσσονται επίσημα. Κληθείς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις γύρω από τις δηλώσεις Χόλμπρουκ και συγκεκριμένα κατά πόσο αναγνωρίζει τον Πρόεδρο Κληρίδη ως εκπρόσωπο ολόκληρης της Κύπρου ή μόνο της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Μπριλ είπε τα εξής:

"Είναι φανερό ότι στις διακοινοτικές συνομιλίες υπάρχουν δύο πλευρές. Διαφορετικά, ποιος θα ήταν ο στόχος των διαπραγματεύσεων; Είναι όμως καθαρό ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σχέσεις με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία και συναλλάσσονται επίσημα". Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως ο Αμερικανός πρέσβης του είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και πως η προσπάθεια του Ρ. Χόλμπρουκ είναι να διερευνήσει ώστε να δει ποιες είναι οι πιθανότητες και οι προοπτικές για επίλυση του προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό και εκφράζει την ελπίδα πως ο διεθνής παράγοντας θα κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, αφού της αποδίδει και ευθύνες, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου στη σωστή βάση. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερώτηση ποια είναι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά την αποτυχία της αποστολής Χόλμπρουκ.

  • Η θέση του αναπληρωτή αρχηγού της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση προορίζεται για Τουρκοκύπριο και θα πληρωθεί μόλις η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί την πρόσκληση για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής της ομάδας, Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
"Επίδειξη δύναμης" από τον Ντεμιρέλ

"Εχουμε τη δύναμη και θα καθορίσουμε εμείς πότε θα τη δείξουμε" δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος δε δέχεται τετελεσμένα για τις νησίδες στο Αιγαίο!

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Η Τουρκία έχει δύναμη και η ίδια θα καθορίσει πότε θα δείξει τη δύναμή της αυτή, αρκεί να γίνει καλή επιλογή του χρόνου, του χώρου και του εχθρού". Αυτά είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μιλώντας χτες στην Πολεμική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη και αναφερόμενος στο θέμα των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Ο Ντεμιρέλ στην ομιλία του είπε ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ευαίσθητο σημείο, εξαιτίας των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο". Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης τα εξής: "Εάν η Τουρκία αντιμετωπίσει τετελεσμένα στο ζήτημα των νησίδων, αυτό θα μας δημιουργήσει ενοχλήσεις. Υπάρχει η φράση του Ατατούρκ ότι ο πόλεμος είναι έγκλημα, εκτός εάν υπάρχει ζωτική ανάγκη. Αυτό, όμως, δεν είναι αδυναμία για μας. Εχουμε δύναμη. Και πότε θα τη δείξουμε, θα το καθορίσουμε εμείς. Πρέπει να γίνει καλή επιλογή του χρόνου, του χώρου και του εχθρού. Η υπομονή της Τουρκίας δεν οφείλεται στην αδυναμία της. Δεν απειλώ κανέναν, απλώς μιλάω πολύ φιλικά και ειρηνικά".

Ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος και στο Κυπριακό υποστήριξε ότι "υπάρχει μια ντε φάκτο κατάσταση στην Κύπρο" και τόνισε ότι "εάν εδώ και 24 χρόνια υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο, αυτό οφείλεται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις".

Απαιτήσεις από την ΕΕ

Η Αγκυρα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Τουρκία, οι οποίες δεν ικανοποιούνται εξαιτίας του "βέτο" της Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατάντζανλι, κατά την χτεσινή τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου, είπε πως "η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και δε θα εξακολουθήσει να παραβιάζει την αρχή της ανωτερότητας του δικαίου".

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι "σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, θα εξεταστεί και η έκθεση Στρατηγική της ΕΕ για την Τουρκία και πρόσθεσε ότι προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην έκθεση, απαιτείται η έγκριση επιπρόσθετων κονδυλίων, πέραν απ' αυτά που προβλέπονται για την Τουρκία στο πακέτο νομισματικής συνεργασίας".

Στο πλευρό της Αγκυρας ο Κλίντον

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, κάλεσε χτες την Ευρωπαϊκή Ενωση να ανοίξει τις πόρτες της στην Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνει και για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ θα "συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τα μέτρα για τη διεύρυνση της ΕΕ για να συμπεριλάβει όλη την κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία", δήλωσε σε ομιλία του για την Ευρώπη που εκφώνησε σε θέατρο του Βερολίνου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για το ΔΣΕ

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων του Κόμματος, διοργανώνει εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, την Κυριακή 17/5, στις 11 το πρωί, στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟ.

Ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Κόφφας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ. Η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ