ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
Ωρολογιακή βόμβα που σπέρνει καρκίνο

Πάσχουν από καρκίνο 23 Ελληνες στρατιωτικοί που υπηρέτησαν σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν, όπου χρησιμοποιήθηκαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Νέες αποκαλύψεις για κρούσματα καρκίνου ανάμεσα σε Ελληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι υπηρέτησαν στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής σε περιοχές, όπου έχει γίνει χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, έρχονται να επιβεβαιώσουν για μια ακόμα φορά ότι η λίστα του θανάτου είναι ανοιχτή και διαρκώς διευρύνεται.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που επικαλείται στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΓΕΣ, παρουσιάστηκαν 23 κρούσματα καρκίνου ανάμεσα σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που κατά καιρούς υπηρέτησαν σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν μετά το 1996. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν τα 23 αυτά κρούσματα καρκίνου αφορούν πληθυσμό περίπου 20.000 στρατιωτικών, καθώς η παραμονή του καθένα από αυτούς είναι διάρκειας 6 μηνών.

Αν και με μια πρώτη ανάγνωση, ο αριθμός αυτός καρκινοπαθών φαίνεται πως είναι στα πλαίσια του μέσου όρου του γενικού πληθυσμού, καθώς αντιστοιχεί μια καρκινογένεση ανά χίλια άτομα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, επειδή αφορά νέες ηλικίες. Ετσι, αν ληφθεί υπόψη ότι η στατιστική αυτή για πιθανότητες καρκινογένεσης, αφορά όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, τότε τα συγκεκριμένα 23 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και αναφέρονται σε κυρίως νέους ανθρώπους είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο των αντίστοιχων ηλικιών του γενικού πληθυσμού. Οι υποψίες για συσχέτιση των κρουσμάτων με την παραμονή στις μολυσμένες περιοχές εντείνονται, καθώς έχουν καταγραφεί 3 κρούσματα καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, 2 στους όρχεις, 3 με λέμφωμα, ενώ για τους άλλους 15 δεν έχουν δοθεί στοιχεία.

Οι ανησυχίες για τις συνέπειες από την έκθεση στο απεμπλουτισμένο ουράνιο Ελλήνων στρατιωτικών, που με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το 1995 και μετά, έχουν σταλεί στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα όπου έγινε χρήση τέτοιων όπλων από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, αυξάνονται καθώς τα παραπάνω κρούσματα είναι απλώς ενδεικτικά και δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ισχυρισμό των αρμοδίων που ενισχύει την ανησυχία «μέχρι πρόσφατα σε κανένα από τα στελέχη που παρουσίασαν κάποια μορφή καρκίνου δεν αποδεικνύεται συσχέτιση της νόσου με έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και δεν έχει καταγραφεί θετικό δείγμα σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Κλινικής Ερευνας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Ο αριθμός - επισημάνθηκε για τους νοσήσαντες - παραμένει χαμηλός αλλά είναι στατιστικά ενδεικτικός».

Πάντως, κρούσματα καρκίνου έχουν εκδηλωθεί ανάμεσα σε στρατιωτικούς και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών που έχουν στρατιωτικές αποστολές στις επίμαχες χώρες. Στην Ιταλία έχουν ήδη επίσημα επιβεβαιωθεί 225 κρούσματα σε Ιταλούς στρατιωτικούς και από αυτούς έχουν προς το παρόν πεθάνει 37. Αν λοιπόν αυτή είναι η εικόνα ανάμεσα στο στρατιωτικό προσωπικό των δυνάμεων κατοχής της χωρών αυτών, οι παραμονή των οποίων στις περιοχές ήταν μόνο κάποιους μήνες, μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να συμπεράνει ποιες είναι οι συνέπειες στους λαούς που ζουν σε αυτές τις χώρες και έχουν υποστεί την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΓΔΜ
«Σύνθετη ονομασία ή βέτο»
  • Η Αθήνα ζητά σήμερα αυτό που απέρριπτε χτες
  • Τα Σκόπια απορρίπτουν σήμερα αυτό που ήταν έτοιμα να δώσουν χτες και ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα της ονομασίας της χώρας τους δε συζητείται

Απεγνωσμένες και άστοχες προσπάθειες προκειμένου να διαφύγει από το αδιέξοδο στην υπόθεση της ΠΓΔΜ καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή» συνόψισε τις θέσεις της Αθήνας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί μία σύνθετη ονομασία που ο όρος «Μακεδονία» θα εμφανίζεται ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Οπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, στην περίπτωση που η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν αποδεχτεί έναν τέτοιο συμβιβασμό, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Αυτή η επίδειξη καλής διάθεσης και ρεαλισμού από την ελληνική κυβέρνηση υπαγορεύεται από το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στους κόλπους της ΝΑΤΟικής συμμαχίας. Οπως είναι γνωστό, η Ουάσιγκτον οργανώνει μια ακόμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ΠΓΔΜ είναι μία από τις χώρες που θα αποτελέσουν το νέο κύμα κρατών που θα ενταχθούν σ' αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, οι αποφάσεις γι' αυτή τη διεύρυνση αναμένονται την άνοιξη του 2008.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει στην «Καθημερινή» ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα», εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί.

Οι Ευρωπαίοι

Χτες η υπουργός Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών της ΕΕ, συναντήθηκε με τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος είπε πως «ήρθε η ώρα να βρεθεί λύση». Ο Σολάνα εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα και ότι ήρθε η ώρα να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε επίσης ότι θα είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη και τον ειδικό απεσταλμένο για το θέμα, ενώ, όπως πρόσθεσε, θα συζητήσει το ζήτημα της ονομασίας και με την ΠΓΔΜ με «τρόπο ξεκάθαρο» προκειμένου, όπως είπε, «να καταστήσει σαφή την κατάσταση, τον επείγοντα χαρακτήρα της, καθώς και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε υπόψη μας».

Πάντως, ως προς το χρονοδιάγραμμα, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει ένα ευρύτερο περιθώριο, που ξεπερνά την άνοιξη του 2008. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΝΑΤΟική διεύρυνση θα προετοιμαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να συμπέσει με τα 60 χρόνια της συμμαχίας που συμπληρώνονται το 2009 και να συμπεριλάβει, εκτός από την ΠΓΔΜ, και τη Γεωργία, η οποία θεωρείται χώρα - κλειδί για την πολιτική της Ουάσιγκτον.

«Μόνη της η Αθήνα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις στην Ελλάδα σχετικά με την ευρωατλαντική πορεία της χώρας του, δήλωσε: «Το γεγονός και μόνο ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις προέρχονται αποκλειστικά από την Αθήνα, σημαίνει ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει πρόβλημα με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο Μιλόσοσκι είπε ότι η χώρα του προσέρχεται σε αυτές χρησιμοποιώντας τη δύναμη των επιχειρημάτων, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα της δύναμης. «Αυτό δεν είναι καλό μήνυμα», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάλεσε την Ελλάδα να αλλάξει την πολιτική της στο ζήτημα της ονομασίας. «Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα προτάξει τις περιφερειακές προτεραιότητες. Το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί παράγοντα για τη σταθερότητά της και η δική μας σταθερότητα είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα», κατέληξε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΠΓΔΜ διά του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, περί επίδειξης δύναμης της Ελλάδας και ανάγκης αλλαγής στάσης της Αθήνας, η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «η Αθήνα δε σχολιάζει», επισημαίνοντας πως «τα μηνύματα της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση είναι θετικά».

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Αναμένοντας τη θεραπευτική αγωγή

Στο διαμέρισμα όπου διαμένει από τις 18 Αυγούστου επέστρεψε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά το εξιτήριο που πήρε το Σάββατο από το νοσοκομείο. Η μετεγχειρητική του εξέλιξη είναι ικανοποιητική, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του νοσοκομείου «Τζάκσον Μεμόριαλ».

Οπως είπε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους βγαίνοντας από το νοσοκομείο, αναρρώνει από τη δεύτερη περιπέτεια, επισημαίνοντας ότι «η μεταμόσχευση δεν πέτυχε, αλλά χρειάζεται χρόνος να επουλωθούν τα τραύματα». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «θα ακολουθήσει η τρίτη φάση πλέον, η οποία έγκειται στο ότι θα μας δώσουν οι γιατροί μια θεραπευτική αγωγή με φάρμακα. Αυτό περιμένουμε να το αποφασίσουν όλοι μαζί και να μας δώσουν οδηγίες για να ξέρουμε τι να κάνουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της βδομάδας, θα έχει αποφασιστεί ο τρόπος και ο τόπος της θεραπείας. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος είπε πως θέλει πάρα πολύ να γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, «με κρατάει εδώ η ανάγκη». Στα μέσα της βδομάδας, θα βρεθούν κοντά στον προκαθήμενο της Εκκλησίας, μετά την απόφαση της Συνόδου, οι μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιος και Κοζάνης Παύλος, για να του παραδώσουν την επιστολή συμπαράστασης και ευχών της Ιεραρχίας.

Τέλος, ο κ. Χριστόδουλος μέσα από τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, εκτός από την εξέλιξη της υγείας του, την εμπιστοσύνη στους γιατρούς που τον παρακολουθούν και τις ευχαριστίες του για όσους του συμπαραστέκονται, έστειλε - έστω και έμμεσα - μήνυμα προς τους ιεράρχες της χώρας. Το μήνυμα απευθυνόταν κυρίως σε εκείνους που ανακίνησαν το θέμα της διαδοχής, δηλώνοντας πως είναι «παρών» έστω κι αν απουσιάζει από τις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου και ότι παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, δίνοντας μάλιστα και τις σχετικές κατευθύνσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ