ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Πριμακόφ: «ΗΠΑ και Γερμανία δεν ήθελαν το τέλος των βομβαρδισμών»

ΧΑΓΗ.--

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν επιδίωκε τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Σερβίας» ενώ μολονότι είχε δεχτεί τους ΝΑΤΟικούς όρους λίγο μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών οι παραχωρήσεις του δεν έγιναν δεκτές «απ' τις ΗΠΑ και τη Γερμανία που τις θεώρησαν ανεπαρκείς». Αυτά κατέθεσε χτες μεταξύ άλλων στο δικαστήριο της Χάγης ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γεβγένι Πριμακόφ.

Ο Πριμακόφ, που προσήλθε στο εδώλιο ως μάρτυρας υπεράσπισης, είπε πως ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δεν είχε σχέδια περί «Μεγάλης Σερβίας» τα οποία - όπως είπε - έβλεπε πως ήταν «θεωρητικά και με τίμημα μία τεράστια αιματοχυσία που ο Μιλόσεβιτς δεν ήταν διατεθειμένος να καταβάλλει». Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας χαρακτήρισε τον πόλεμο που σπάραξε την πρώην Γιουγκοσλαβία ως «εμφύλια σύρραξη που πυροδοτήθηκε από την ξένη παρέμβαση».

Ο ίδιος είπε πως κατά τη συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς λίγο μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στις 24 Μάρτη του 1999, ο τότε ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας είχε αποδεχτεί σε εξάωρες συνομιλίες που είχε μαζί του όλους τους όρους που είχε θέσει το ΝΑΤΟ για την αποχώρησή του από την περιοχή, δηλαδή την παροχή καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων και παρουσία διεθνών οργανισμών στην περιοχή... Οπως εξήγησε αυτοί ήταν οι όροι του ΝΑΤΟ για το σταμάτημα των βομβαρδισμών και την αποχώρησή του απ' την περιοχή αλλά «και η Γερμανία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν πως ήταν ανεπαρκείς αυτές οι παραχωρήσεις του Μιλόσεβιτς».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαιώνιση της κατοχής...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Τη διατήρηση του αριθμού των 17.500 ΝΑΤΟικών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο «και για τους επόμενους μήνες» αποφάσισαν χτες οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό πως η περιοχή διέρχεται σε μία «πολιτικώς εύφλεκτη περίοδο» με δεδομένη και την έναρξη των διαδικασιών για τον καθορισμό του τελικού στάτους κβο της επαρχίας γύρω στα μέσα του 2005.

Νωρίτερα, ο Βουκ Ντράσκοβιτς, υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία-Μαυροβούνιο, δήλωνε πως εάν στις διαπραγματεύσεις του 2005 για το Κοσσυφοπέδιο επιχειρηθεί προσπάθεια για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβική Δημοκρατία, αυτή θα προσκρούει σαφώς στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Οπως είπε, στη Χάρτα αναφέρεται ρητώς πως «δεν μπορεί το έδαφος ενός κράτους να ανακηρυχτεί έδαφος άλλου παρά τη θέληση του πρώτου».

Η δήλωση Ντράσκοβιτς έγινε μετά την συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, που έκανε δεκτή την πρόταση του ΓΓ του οργανισμού Κ. Ανάν πως είναι «τώρα πρόωρη» η άμεση πραγματοποίηση συνομιλιών για τον καθορισμό του στάτους κβο της περιοχής. Ωστόσο, στην ίδια συνάντηση υποστηρίχτηκε πως η περιοχή είναι «στο κατώφλι του κρίσιμου, αποφασιστικού σταδίου για τον τελικό καθορισμό του καθεστώτος του». Ο δε διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Σόρεν Τζένσεν-Πέτερσεν είπε πως η φάση-κλειδί για το Κοσσυφοπέδιο αρχίζει και κατά τη διάρκειά της θα είναι κρίσιμο να ευθυγραμμιστεί η πολιτική στρατηγική του ΟΗΕ στην περιοχή με την ετοιμότητα της KFOR να ανταποκριθεί...

Ο δε επικεφαλής του «Κέντρου Συντονισμού για το Κοσσυφοπέδιο» της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς, δήλωσε στο ΣΑ του ΟΗΕ πως η «αποκέντρωση εξουσίας» στην επαρχία «είναι ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης της επιβίωσης, ασφάλειας και επαναπατρισμού των Σέρβων και όλων των μη αλβανικών μειονοτήτων».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προκαλούν οι ΗΠΑ...

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Η «μεγάλη ανατριχίλα» είναι το έργο που διαδραματίζεται στην Ουάσιγκτον, αναφορικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Και δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες Φρίας, που να μην έχει προκαλέσει οργίλες αντιδράσεις εκ μέρους των Αμερικανών αξιωματούχων. Τελευταία αφορμή, η υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία και στο στρατιωτικό τομέα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Τσάβες στη Μόσχα.

«Εμείς καταρρίπτουμε τα Μινγκ», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης - που, φυσικά, δε θέλησε να κατονομαστεί, αλλά είναι μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην επίσημη επίσκεψη Μπους στον Καναδά - εκφράζοντας με «άκρως δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο» τις αντιδράσεις του για την πιθανότητα αγοράς από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ρωσικών MIG-29 για να αντικαταστήσει τα αμερικανικά F-16. Και συνέχισε: «Θα πρέπει να αποτελέσει ένα ζήτημα ανησυχίας για το λαό της Βενεζουέλας. Εκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για ρωσικά όπλα και αρρωστημένους σκοπούς».

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σιν Μακ Κόρμακ προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του αξιωματούχου, δηλώνοντας: «Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο θα παρακολουθήσουμε στενά. Δεν εννοούσε τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο».

Η όλη υπόθεση αφορά στις δηλώσεις Τσάβες, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Βενεζουέλα σχεδιάζει να προμηθευτεί μεγάλο αριθμό όπλων από τη Ρωσία. Χωρίς ο ίδιος να αναφερθεί εξειδικευμένα σε μαχητικά αεροσκάφη, είναι ωστόσο γνωστό πως η Βενεζουέλα εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τα F-16 με ρωσικά MIG-29, εξαιτίας των διμερών προβλημάτων που υπάρχουν με την αμερικανική κυβέρνηση και τα οποία έχουν καθηλώσει και ουσιαστικά αχρηστεύσει τα F-16, σύμφωνα με το Vheadline.

Στο μεταξύ, περισσότερες πληροφορίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση των «απειλών» που διατυπώθηκαν εναντίον ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων και μάλιστα μετά τη δολοφονία του Ντανίλο Αντερσον, του ανώτατου δικαστικού που ετοιμαζόταν να διώξει ποινικά τουλάχιστον 400 άτομα, που ήταν αναμεμειγμένα στο πραξικόπημα της 11ης Απρίλη 2002.

Η πολιτική «αντιπολίτευση» έχει ουσιαστικά διαλυθεί μετά τις αλλεπάλληλες ήττες και οι πραγματικοί δολοφόνοι και πραξικοπηματίες επιτίθενται... «Το χριστουγεννιάτικο δώρο περιλαμβάνει και διακοπές, ακριβώς σαν και αυτές που δόθηκαν και στον Ντανίλο Αντερσον», είναι η επιστολή που παραδόθηκε στον γενικό εισαγγελέα Ισάιας Ροντρίγκες, ενώ, μεταξύ άλλων, απειλητικές επιστολές έχουν λάβει ο αντιπρόεδρος Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ, ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιβάν Ρινκόν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζέσε Τσακόν. Δεν είναι τυχαίο ότι στο «στόχαστρο» έχουν μπει όλοι οι άνθρωποι που ετοιμάζονται να διώξουν τους υποκινητές, αλλά και τους εκτελεστές όλων των ενεργειών ανατροπής, πρόκλησης χάους, αλλά και τρομοκρατικών ενεργειών από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τσάβες έχει έρθει στην εξουσία.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αλματώδης αύξηση των θυμάτων των πλημμυρών

Προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν

Associated Press

Προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν
ΜΑΝΙΛΑ.--

Ανισο αγώνα δρόμου με το χρόνο δίνουν διασώστες στις Φιλιππίνες, όπου οι σφοδρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έχουν κοστίσει, κατά τις επισήμως διανεμόμενες πληροφορίες, 400 νεκρούς, και άλλοι 150 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μόνο σε μία πόλη. Πληροφορίες ΜΜΕ, μάλιστα, χτες βράδυ, έκαναν λόγο για έως και 700 νεκρούς, όμως ίσως και αυτή η εκτίμηση ίσως αποδειχθεί μετριοπαθής... Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς την κεντρική χώρα πλησιάζει τροπικός τυφώνας ο οποίος απειλεί να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο.

Στις χειρότερα πληγείσες πόλεις της επαρχίας Κεσόν, τη Ρεάλ, την Ινφάντα και την Τζένεραλ Νακάρ, υπήρξαν απερίγραπτες καταστροφές: γέφυρες και κτίρια κατέρρευσαν και παρασύρθηκαν από χειμάρρους λάσπης, και σε περιοχές που πλημμύρισαν ορατές πάνω από τη στάθμη του νερού ήταν μόνο οροφές κτιρίων και πολύ ψηλά δέντρα. Μονάδες του στρατού είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Σε μια (ακόμη) πολιτικά προκλητική εμφάνιση, η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο κατηγόρησε για τους θανάτους, τις τεράστιες πλημμύρες και υλικές ζημιές, φτωχούς κατοίκους που ξεχερσώνουν δάση για να φτιάξουν χαμόσπιτα, οικοπεδοφάγους και όποιον άλλο βρήκε πρόχειρο - και διέταξε ξανά τις αρχές να «προστατεύσουν το περιβάλλον».

Οι Φιλιππίνες πλήττονται από περίπου 20 τυφώνες το χρόνο. Ο πλέον καταστροφικός στη σύγχρονη ιστορία τη χώρα ήταν ο τυφώνας με το προσωνύμιο Θέλμα, το Νοέμβριο του 1991, στη νήσο Λέιτ, με τουλάχιστον 5.000 θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ