ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι γυναίκες οδηγούνται σε νέο μεσαίωνα

Η ΟΓΕ καλεί τα μέλη της σε όλη τη χώρα σε αγωνιστικό συναγερμό ενάντια στους καταπατητές των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών. Μπροστά στην έφοδο της κυβέρνησης κατά της κοινωνικής ασφάλισης, η ΟΓΕ καταγγέλλει:

1. Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλες τις γυναίκες και όχι μόνο για όσες εργάζονται από το 1993 και μετά, όπως είχε καθιερωθεί με το Ν.2084/92 της ΝΔ, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει. Η διαφορά 5ετίας στη συντάξιμη ηλικία μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μια κατάκτηση στα πλαίσια των θετικών ρυθμίσεων υπέρ των γυναικών και όχι διάκριση λόγω φύλου. Και αυτό ως ελάχιστη αναγνώριση της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. Τώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, θυμήθηκε ότι απέκτησε η Ελληνίδα την ισοτιμία της και γι' αυτό αυξάνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης;

2. τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών στο 60% από το 80% του ήδη χαμηλού μισθού για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Σε αυτό αν υπολογιστεί ότι μεγάλο μέρος των εργαζόμενων γυναικών αμείβεται με λιγότερο μισθό από ό,τι οι άνδρες και σε συνδυασμό με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τελικά η σύνταξη των γυναικών θα είναι ένα μικρό βοήθημα.

3. Η κυβέρνηση ξεχνάει έντεχνα να υπολογίσει, μέσα στους τόσους και τόσους υπολογισμούς της, ότι ποτέ δε θα φτάσουν στη σύνταξη οι γυναίκες που αναγκάζονται μαζικά να εργάζονται με τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Είναι σχεδόν αδύνατο σήμερα η εργαζόμενη γυναίκα να συμπληρώσει σαράντα χρόνια δουλιάς για να μπορέσει να πάρει σύνταξη. Δε θα καταφέρει τελικά η κυβέρνηση να αποκρύψει ότι με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τον ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης, ενταφιάζονται ταυτόχρονα επιδόματα, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, που τόσο ανάγκη έχουν οι γυναίκες. Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την πλειονότητα των γυναικών σε ένα νέο μεσαίωνα.

4. Το δημογραφικό ζήτημα της χώρας, που για την κυβέρνηση και τους Βρετανούς συμβούλους της αποτελεί άλλοθι για τις ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, είναι συνέπεια της οικονομικής και κοινοτικής πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια. Ετσι, η απόκτηση ενός και μόνο παιδιού αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την εργατική οικογένεια. Η προστασία της μητρότητας γίνεται πλέον ατομική υπόθεση και αντικείμενο κερδοσκοπίας. Ας μην εφησυχάζουν ότι με τη θέσπιση του πλασματικού δίχρονου πριμοδότησης για κάθε παιδί θα ισοσκελίσουν την επέλασή τους στα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών. Εξάλλου αυτό αφορά μια μικρή μερίδα γυναικών, ενώ η κατάργηση της πενταετούς διαφοράς αφορά όλες τις εργαζόμενες γυναίκες. Εμείς απαιτούμε πλήρη σύνταξη στα 55 χρόνια, με δημόσιες, δωρεάν, κοινωνικές και υγειονομικές παροχές, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, αλλά και τις δυνατότητες του παραγόμενου πλούτου και τις εξελίξεις της επιστήμης και γενικότερα της κοινωνίας.

5. Πολλές είναι οι γυναίκες που εργάζονται σε ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι κατηγορίες αυτών των επαγγελμάτων πρέπει να διευρυνθούν με τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την προστασία του αναπαραγωγικού ρόλου της γυναίκας. Καμία επανεξέταση δε δεχόμαστε αυτών των κατηγοριών.

Η ΟΓΕ καλεί τα μέλη της σε όλη τη χώρα να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές εκδηλώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, καθώς και στην πανελλαδική καμπάνια που προετοιμάζει η ομοσπονδία για ενημέρωση και κινητοποίηση των γυναικών στην πόλη και στην ύπαιθρο για: κοινωνική ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική για όλο το λαό.

Μέτρα με σκληρές συνέπειες

Δήλωση έξι μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

«Μέτρα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και πολιτικής που καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, συμβάλλοντας στην παραπέρα διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων με σκληρές συνέπειες για τη νέα γενιά», χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση, με κοινή τους δήλωση έξι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για τους: Ηλία Κοντόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, Χρήστο Λιακόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, Κώστα Παπαντωνίου, αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Γιώργο Ραφτόπουλο τ. πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Σουλελέ, αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και Μαρία Φραγκιαδάκη, μέλος ΔΣ της ΓΣΕΕ.

Τα έξι στελέχη με την κοινή τους δήλωση καλούν τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τους εργαζόμενους, το συνδικαλιστικό κίνημα και όλο τον ελληνικό λαό, να αντιδράσουν δυναμικά και να μην επιτρέψουν την υλοποίηση τέτοιων πολιτικών επιλογών. Να απαιτήσουν αλλαγή πολιτικής σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Ζητούν τέλος, τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι σ' αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων

Ρόλο κυματοθραύστη των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, επιχειρεί να παίξει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, ταυτόχρονα, προσφέρει πλήρη πολιτική συναίνεση στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τις προθέσεις της ηγεσίας της ΝΔ εξέφρασε με σαφήνεια χθες η αρμόδια τομεάρχης Μ. Γιαννάκου, η οποία ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «εμείς δεν είμαστε κόμμα που πιστεύει ότι τα προβλήματα λύνονται διά του πεζοδρομίου ή των κινητοποιήσεων». Επομένως, πρόσθεσε, «δεν είμαστε εμείς που θα προκαλέσουμε κινητοποιήσεις». Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, συμπλήρωσε ότι «βέβαια διατηρούμε το σεβασμό μας στο συνδικαλισμό και τις κινητοποιήσεις». Στήριξε, επίσης, τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο - απάτη, λέγοντας ότι «εμείς θα πάμε στο διάλογο», ενώ υπερασπίστηκε την «ανάγκη» αλλαγών στο ασφαλιστικό. Παράλληλα, άφησε να διαφανεί η συμφωνία της ΝΔ με τα βασικότερα μέτρα (αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων), αφού η Μ. Γιαννάκου δε διαφώνησε με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (τελευταία 10ετία). Υπεραμύνθηκε ακόμα του «συμπληρωματικού χαρακτήρα» της ιδιωτικής ασφάλισης.

Περισσότερο σαφής ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπέδειξε στην κυβέρνηση να παρουσιάσει «τα πραγματικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος», με προφανή στόχο να πειθαναγκαστούν οι εργαζόμενοι και να υποταχθούν στη «μοίρα» τους. Στη βάση αυτή, ισχυρίστηκε ότι οι δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένες, όπως αντικειμενικά περιορισμένοι είναι οι πόροι από εργοδοτικές και εργατικές εισφορές. Στη βάση αυτή, προσδιόρισε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει στη βάση του πώς θα μοιραστεί η φτώχεια και αθλιότητα των συντάξεων. Πρέπει, είπε, να δούμε ποιοι είναι οι προνομιούχοι και ποιοι οι αδικημένοι του συστήματος και επ' αυτού να γίνει διάλογος!

Συναντήσεις δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας

Συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έχει δρομολογήσει ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, για τις θέσεις της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό.

Το ΚΚΕ, με επιστολή που απέστειλε στον κ. Γιαννίτση χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί, δεν έχει νόημα η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, από τη στιγμή που οι κυβερνητικές επιλογές, κατευθύνσεις και προτάσεις δε συνιστούν βάση συζήτησης και διαλόγου.

Η θέση του Κόμματος είναι να αποσυρθεί το κείμενο και να παρθούν υπόψη οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, τα αιτήματα και οι προτάσεις που προβάλλουν τις σύγχρονες ανάγκες τους στο σημαντικό αυτό τομέα.

Θάνατος οικοδόμου

Στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας θυσιάστηκε ένας ακόμα εργάτης, στη Λάρισα. Πρόκειται για τον 43χρονο Κούπε Γιούλι, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος χτες το πρωί, την ώρα που εργαζόταν για την κατεδάφιση πολυώροφης οικοδομής στη Νέα Πολιτεία Λάρισας, έπεσε από ύψος 6 μέτρων, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Τις εγκληματικές ευθύνες που φέρει η εργοδοσία και γι' αυτό το εργατικό ατύχημα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας.

  • Σοβαρά τραυματίστηκε χτες το πρωί ο ναύτης Δημοσθένης Λαμπρόπουλος, 29 χρόνων, δουλεύοντας στο πλοίο «ΚΡΗΤΗ Ι» Ν. Χανίων 24, το οποίο βρισκόταν πρυμνοδετημένο στην επισκευαστική βάση Περάματος για επισκευές. Ο ναυτικός ενώ εκτελούσε εργασίες αποσκωρίασης έπεσε στη θάλασσα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, από ύψος 15 μέτρων περίπου ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Με ασθενοφόρο του ΟΛΠ μεταφέρθηκε στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο Ελευσίνας όπου και παραμένει για νοσηλεία. Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Ζ' Λιμενικό Τμήμα Περάματος.
Παρατήστε τα, φύγετε!

Οργισμένο μήνυμα από συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ

Ο Κοκονεζάκης Μανώλης, πρόεδρος του σωματείου της Ελληνικής εταιρίας Χάλυβος Θεσ/κης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΜ και μέλος του ΠΑΣΟΚ - ΠΑΣΚΕ με αφορμή τ' αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης στέλνει, εκ μέρους 550 εργαζομένων στο Χαλυβουργείο, προς τους συντρόφους, όπως τους αποκαλεί: Κ. Σημίτη, Α. Τζοχατζόπουλο, Β. Βενιζέλο, Χ. Καστανίδη, Γ. Μαγκριώτη, Σ. Παπαθεμελή, Ν. Γκεσιούλη το εξής «μήνυμα»:

«Ασφαλιστικό.

Εκτός από κουρασμένοι... πρέπει να είστε και ΒΑΡΕΜΕΝΟΙ.

Είστε ΟΛΟΙ χωρίς καμιά εξαίρεση ΤΡΕΛΟΙ.

Μας ντροπιάζετε μ' αυτά που κάνετε και λέτε.

ΠΑΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ και ΦΥΓΕΤΕ. Δεν μπορείτε άλλο. Ετσι κι αλλιώς η λαϊκή οργή θα σας ανατρέψει».

Απαράδεκτος εμπαιγμός

Ανακοίνωση της Πράσινης Πολιτικής

Για απαράδεκτο εμπαιγμό των εργαζομένων από την κυβέρνηση κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Πράσινη Πολιτική», η οποία σημειώνει πως ο αγώνας πρέπει να είναι συνολικός, πολιτικός και διεθνιστικός.

Συμπληρώνει πως οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικά τους χρήματα και αυτά δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαλόγου και διαπραγματεύσεων και επισημαίνει την ευθύνη της κυβέρνησης και την υποχρέωσή της να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε κάθε κάτοικος της χώρας να δικαιούται ανθρώπινη περίθαλψη.

Αναφορικά με την ιδιωτική ασφάλιση αναφέρει πως η κοινωνική ασφάλιση είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι καταναλωτικό προϊόν και δεν μπορεί να υφίσταται τις διακυμάνσεις και τα ρίσκα της αγοράς, ενώ οι οικονομικά αδύναμοι δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στο κόστος της.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΗΜΙΤΗΣ
Παραστάσεις υποκρισίας

Η παράσταση της υποκρισίας θα έχει πολλά επεισόδια. Ενα από αυτά παίχτηκε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερώσει τον Κ. Στεφανόπουλο για τις κυβερνητικές θέσεις γύρω από το ασφαλιστικό με το δεύτερο να εκφράζει την ευχή για τη διεξαγωγή ενός «απολύτως ειλικρινούς και αποδοτικού διαλόγου». Οσο για τον πρωταγωνιστή της υποκρισίας, τον κ. Σημίτη, αφού υποστήριξε ότι η υπόθεση της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» έχει σημασία αντίστοιχη της πτώσης του πληθωρισμού και της «τιθάσευσης» των ελλειμμάτων», εξερχόμενος του Μεγάρου επανέλαβε τους θρασύτατους ισχυρισμούς περί «κοινωνικής συνοχής» και κοινωνικής δικαιοσύνης» που δήθεν εξασφαλίζονται με τα κυβερνητικά μέτρα.

Αξιοσημείωτο, όσον αφορά την αναισχυντία των κυβερνώντων, είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με τη χρόνια κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τις κυβερνήσεις: αν και «αυτό είναι γεγονός» ωστόσο, συμπλήρωσε, «πρέπει να πούμε ότι αυτό είχε και αγαθές συνέπειες για την ανάπτυξη της χώρας»! Οταν ρωτήθηκε τι περιθώρια ζωής υπάρχουν για έναν άνθρωπο αν πρέπει να δουλεύει 40 χρόνια για να βγει στη σύνταξη, ιδού τι απάντησε: «Πιστεύω ότι οι δυνατότητες που έχουμε σε αυτή την ωραία χώρα να ζούμε περισσότερα χρόνια, είναι κάτι πολύ θετικό»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ