Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι γυναίκες οδηγούνται σε νέο μεσαίωνα

Η ΟΓΕ καλεί τα μέλη της σε όλη τη χώρα σε αγωνιστικό συναγερμό ενάντια στους καταπατητές των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών. Μπροστά στην έφοδο της κυβέρνησης κατά της κοινωνικής ασφάλισης, η ΟΓΕ καταγγέλλει:

1. Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλες τις γυναίκες και όχι μόνο για όσες εργάζονται από το 1993 και μετά, όπως είχε καθιερωθεί με το Ν.2084/92 της ΝΔ, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει. Η διαφορά 5ετίας στη συντάξιμη ηλικία μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μια κατάκτηση στα πλαίσια των θετικών ρυθμίσεων υπέρ των γυναικών και όχι διάκριση λόγω φύλου. Και αυτό ως ελάχιστη αναγνώριση της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. Τώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, θυμήθηκε ότι απέκτησε η Ελληνίδα την ισοτιμία της και γι' αυτό αυξάνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης;

2. τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών στο 60% από το 80% του ήδη χαμηλού μισθού για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Σε αυτό αν υπολογιστεί ότι μεγάλο μέρος των εργαζόμενων γυναικών αμείβεται με λιγότερο μισθό από ό,τι οι άνδρες και σε συνδυασμό με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τελικά η σύνταξη των γυναικών θα είναι ένα μικρό βοήθημα.

3. Η κυβέρνηση ξεχνάει έντεχνα να υπολογίσει, μέσα στους τόσους και τόσους υπολογισμούς της, ότι ποτέ δε θα φτάσουν στη σύνταξη οι γυναίκες που αναγκάζονται μαζικά να εργάζονται με τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Είναι σχεδόν αδύνατο σήμερα η εργαζόμενη γυναίκα να συμπληρώσει σαράντα χρόνια δουλιάς για να μπορέσει να πάρει σύνταξη. Δε θα καταφέρει τελικά η κυβέρνηση να αποκρύψει ότι με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τον ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης, ενταφιάζονται ταυτόχρονα επιδόματα, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, που τόσο ανάγκη έχουν οι γυναίκες. Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την πλειονότητα των γυναικών σε ένα νέο μεσαίωνα.

4. Το δημογραφικό ζήτημα της χώρας, που για την κυβέρνηση και τους Βρετανούς συμβούλους της αποτελεί άλλοθι για τις ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, είναι συνέπεια της οικονομικής και κοινοτικής πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια. Ετσι, η απόκτηση ενός και μόνο παιδιού αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την εργατική οικογένεια. Η προστασία της μητρότητας γίνεται πλέον ατομική υπόθεση και αντικείμενο κερδοσκοπίας. Ας μην εφησυχάζουν ότι με τη θέσπιση του πλασματικού δίχρονου πριμοδότησης για κάθε παιδί θα ισοσκελίσουν την επέλασή τους στα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών. Εξάλλου αυτό αφορά μια μικρή μερίδα γυναικών, ενώ η κατάργηση της πενταετούς διαφοράς αφορά όλες τις εργαζόμενες γυναίκες. Εμείς απαιτούμε πλήρη σύνταξη στα 55 χρόνια, με δημόσιες, δωρεάν, κοινωνικές και υγειονομικές παροχές, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, αλλά και τις δυνατότητες του παραγόμενου πλούτου και τις εξελίξεις της επιστήμης και γενικότερα της κοινωνίας.

5. Πολλές είναι οι γυναίκες που εργάζονται σε ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι κατηγορίες αυτών των επαγγελμάτων πρέπει να διευρυνθούν με τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την προστασία του αναπαραγωγικού ρόλου της γυναίκας. Καμία επανεξέταση δε δεχόμαστε αυτών των κατηγοριών.

Η ΟΓΕ καλεί τα μέλη της σε όλη τη χώρα να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές εκδηλώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, καθώς και στην πανελλαδική καμπάνια που προετοιμάζει η ομοσπονδία για ενημέρωση και κινητοποίηση των γυναικών στην πόλη και στην ύπαιθρο για: κοινωνική ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική για όλο το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ