Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πανεργατική αντίσταση στα κυβερνητικά μέτρα

Απεργούν οι πάντες στις 26 Απρίλη

Εντείνονται, ως αποτέλεσμα της συνεχούς δράσης του ταξικού κινήματος, οι αγωνιστικές διεργασίες σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτροπή των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην πλήρη κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα η απαίτηση μεγάλων τμημάτων των εργαζομένων να εκφραστεί με δυναμικό τρόπο η αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια, καθώς και μια σειρά αποφάσεων Ομοσπονδιών και Συλλόγων της χώρας για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, αποτέλεσαν το μοχλό πίεσης προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να κηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 26 Απρίλη. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και ώρα 11 π.μ.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ συμφώνησε με την κήρυξη της απεργίας αλλά επισήμανε ότι πρέπει να απορριφθούν όχι μόνο τα επιμέρους σημεία αλλά το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων, να αποκλειστεί κάθε σκέψη «κοινωνικού διαλόγου» με την κυβέρνηση και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις μετά την Πρωτομαγιά προτείνοντας την κήρυξη νέας απεργίας στις 10 Μάη. Ακόμα η ΔΑΣ κατήγγειλε τη ΝΔ ως άξιο συμπαραστάτη της κυβέρνησης που δήλωσε μέσω εκπροσώπου της ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν στο πεζοδρόμιο με «σταλινικές» τακτικές προσπαθώντας να αποτρέψει, προφανώς, τις επερχόμενες δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις. Ο Γ. Μαυρίκος, επικεφαλής της ΔΑΣ, δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι «σαν Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ψηφίσαμε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την άλλη Πέμπτη, όμως καταθέσαμε ένα δικό μας περιεχόμενο πιο ουσιαστικό που απαντά στην καρδιά της επίθεσης και ταυτόχρονα επιμείναμε ότι πρέπει να κλιμακωθεί και να συνεχιστεί ο αγώνας. Σε αυτή την πορεία θα κινηθούμε, θα οργανώσουμε με σωματεία, ομοσπονδίες και την άλλη Πέμπτη αλλά και στη συνέχεια την κλιμάκωση του αγώνα. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη. Οπως επίσης πιστεύουμε ότι σοβαρές ευθύνες μαζί με την κυβέρνηση έχει η ΝΔ που σήμερα επιτίθεται στις κινητοποιήσεις θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στηρίξει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι εξίσου κατακριτέα και απαράδεκτη».

Από την πλευρά τους οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ συμφώνησαν με την κήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κοινωνικού διαλόγου με άλλους όρους και με γενικόλογες αναφορές άφησαν ανοιχτό το ζήτημα της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι η απόφαση για κήρυξη απεργίας δείχνει την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων που επιβαρύνουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ακόμα επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο γιατί «υπήρξαν ασφαλιστικές ανατροπές στις αρχές της δεκαετίας του '90 και αυτές πρέπει να θεραπευτούν και όχι να ανατραπούν περισσότερο, με αρνητικότατες επιπτώσεις στους ασφαλισμένους». Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Γ. Μανώλης, επεσήμανε:ι «συμμετέχουμε στην απεργία γιατί θεωρούμε ότι η πρόκληση της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να απαντηθεί με κινητοποιήσεις».

Τέλος, ο Α. Καλύβης, επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», χαρακτήρισε τα μέτρα ως απαράδεκτα και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «ψεύδεται γιατί τα μέτρα της οδηγούν στην άνθηση της κοινωνικής ασφάλισης, διαιωνίζουν τις αδικίες και το οικονομικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος. Με αυτές τις πολιτικές, διάλογος δεν μπορεί να γίνει» και πρότεινε με τη σειρά του την κήρυξη και νέας απεργίας στο δεύτερο δεκαήμερο του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ