Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων

Ρόλο κυματοθραύστη των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, επιχειρεί να παίξει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, ταυτόχρονα, προσφέρει πλήρη πολιτική συναίνεση στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τις προθέσεις της ηγεσίας της ΝΔ εξέφρασε με σαφήνεια χθες η αρμόδια τομεάρχης Μ. Γιαννάκου, η οποία ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «εμείς δεν είμαστε κόμμα που πιστεύει ότι τα προβλήματα λύνονται διά του πεζοδρομίου ή των κινητοποιήσεων». Επομένως, πρόσθεσε, «δεν είμαστε εμείς που θα προκαλέσουμε κινητοποιήσεις». Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, συμπλήρωσε ότι «βέβαια διατηρούμε το σεβασμό μας στο συνδικαλισμό και τις κινητοποιήσεις». Στήριξε, επίσης, τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο - απάτη, λέγοντας ότι «εμείς θα πάμε στο διάλογο», ενώ υπερασπίστηκε την «ανάγκη» αλλαγών στο ασφαλιστικό. Παράλληλα, άφησε να διαφανεί η συμφωνία της ΝΔ με τα βασικότερα μέτρα (αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων), αφού η Μ. Γιαννάκου δε διαφώνησε με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (τελευταία 10ετία). Υπεραμύνθηκε ακόμα του «συμπληρωματικού χαρακτήρα» της ιδιωτικής ασφάλισης.

Περισσότερο σαφής ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπέδειξε στην κυβέρνηση να παρουσιάσει «τα πραγματικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος», με προφανή στόχο να πειθαναγκαστούν οι εργαζόμενοι και να υποταχθούν στη «μοίρα» τους. Στη βάση αυτή, ισχυρίστηκε ότι οι δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένες, όπως αντικειμενικά περιορισμένοι είναι οι πόροι από εργοδοτικές και εργατικές εισφορές. Στη βάση αυτή, προσδιόρισε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει στη βάση του πώς θα μοιραστεί η φτώχεια και αθλιότητα των συντάξεων. Πρέπει, είπε, να δούμε ποιοι είναι οι προνομιούχοι και ποιοι οι αδικημένοι του συστήματος και επ' αυτού να γίνει διάλογος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ