ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: «ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΣΑΝ» ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε αργά χτες το βράδυ η κατάπτυστη τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ, που στόχο έχει να πετάξει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ έξω από τις δουλειές και τα σπίτια τους, για να την παραλάβει «καθαρή» από εργαζόμενους και δικαιώματα ο «επενδυτής». Την ίδια ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία - μετά και το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε το ΚΚΕ - συνυπέγραφε το έγκλημα, οι εργαζόμενοι έξω από τη Βουλή, με μια συγκλονιστική ολοήμερη κινητοποίηση, ξεκαθάριζαν ότι «θα κάνουμε κουρελόχαρτο την τροπολογία της κυβέρνησης».

Παράλληλα, μέσα στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ «σφυροκοπούσαν» την άθλια τροπολογία, κάνοντας «φύλλο και φτερό» τους αισχρούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς και ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων μέχρι να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα, χωρίς να λείπει κανείς από τη θέση του. Το ΚΚΕ πέρα από την ονομαστική ψηφοφορία στήριξε και την αίτηση για ένσταση αντισυνταγματικότητας, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Ν. Καραθανασόπουλο, να τονίζει ότι με την ολοήμερη κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι και ο λαός έστειλαν καθαρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα τους βρει μπροστά τους, ότι με όπλο την εργατική αλληλεγγύη θα οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια σ' αυτήν την πολιτική με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να κάνουν κουρελόχαρτο την τροπολογία

Πληρωμένη απάντηση πήρε η προκλητική τοποθέτηση της κυβέρνησης

Eurokinissi

Στις προκλητικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, που διά στόματος υπουργού Επικρατείας, Μ. Βορίδη, και υφυπουργού Οικονομικών, Αθανάσιου Πετραλιά, πήγε να δικαιολογήσει την κατάθεση της τροπολογίας, λέγοντας κυνικά ότι αν δεν περάσει, δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, θα κλείσουν οι οικισμοί και το ιατρείο που λειτουργεί εκεί, απάντησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Αφού πρώτα απάντησε στους «έχοντες τη μύγα» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που «παρεξηγήθηκαν» από την παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τη λέξη «κουμάσια» που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, τόνισε ότι ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ έχει βάλει εμπόδια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για διάσπαση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, σημείωσε, διεκδικούν το δικαίωμά τους να μείνουν στο εργοστάσιο, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στον τόπο τους.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε συγκεκριμένα στη σημασία της ΛΑΡΚΟ ως στρατηγικής επιχείρησης με τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει, οι οποίες απαξιώνονται διαχρονικά από το καπιταλιστικό σύστημα που σχεδιάζει τα πάντα με κριτήριο το κέρδος.

Αναδεικνύοντας τον ρόλο του αστικού κράτους αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου στο οποίο η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την εγκληματική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, που προβλέπει την αγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου από μεγάλους ομίλους και θέτει εμπόδια στη δικαστική δίωξη τραπεζικών στελεχών.

Συνέχισε την παρέμβασή του επισημαίνοντας πως το προδιαγεγραμμένο έγκλημα εναντίον της ΛΑΡΚΟ γίνεται με ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, αφού όλοι συνέβαλαν στην πορεία απαξίωσης και υπονόμευσης των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος της υγείας των εργαζομένων αλλά και του περιβάλλοντος.

Με την τροπολογία, τόνισε, εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί και τα συμφέροντα του όποιου αγοραστή, με μια ΛΑΡΚΟ «καθαρή» από τους εργαζόμενους, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να κάνουν κουρελόχαρτο την τροπολογία αν αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση να την ψηφίσει.

Νωρίτερα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε πολιτική ατιμία την τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος επιχείρησε να παρουσιάσει την τροπολογία ως ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. «Τότε γιατί ξεσηκώνονται, γιατί κινητοποιούνται;», σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και συμπληρώνοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει πολύ καλά το περιεχόμενο της τροπολογίας, και εξήγησε ότι κινητοποιούνται γιατί αγωνιούν για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την ψήφισή της.

Εθεσε τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από την τροπολογία, όπως η αλλαγή του όρου «παραχώρηση εν λειτουργία» με τη φράση «παύση λειτουργίας», αλλαγή που δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να μπορεί να κλείσει την επιχείρηση έως ότου αυτή δοθεί στον νέο ιδιοκτήτη. Επίσης, ρώτησε γιατί η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ, βγάζοντας έτσι άκυρη την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου με βάση την οποία οι εργαζόμενοι μένουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων.

Υπογράμμισε ότι η διακοπή της παραγωγής έγινε με απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη γι' αυτό, συντηρούν και διαφυλάσσουν την επιχείρηση προκειμένου ν' αποφευχθεί το όποιο ατύχημα.

Τέλος, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλέψουν, να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση, ενώ η κυβέρνηση θέλει να την απαξιώσει παραπέρα και να την πουλήσει για ένα κομμάτι ψωμί, για να την παραδώσει «καθαρή» από εργαζόμενους στον νέο ιδιοκτήτη που θα πάρει φθηνούς και αναλώσιμους εργαζόμενους.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Το δίκιο των εργατών αναγνωρίζεται σε όλη την Ελλάδα και αυτό «πονάει» την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση κατάφερε και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι της να της γυρίσουν την πλάτη αλλά και συνεχίζοντας τη βαθιά αντεργατική της πολιτική κατάφερε να συσπειρώσει την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φοιτητές να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στο έγκλημα που κάνετε στη ΛΑΡΚΟ, τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ στην τοποθέτησή της.

«Ολους αυτούς που εδώ και ώρες βρίσκονται έξω από τη Βουλή και με υψωμένες τις γροθιές τους ενώνουν τις φωνές τους με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ» και όχι μόνο αυτοί, σημείωσε, «αλλά, από το πρωί, στην Πάτρα, στην Ημαθία, στο Κιλκίς και αλλού, έξω από τις πύλες των εργοστασίων οι εργαζόμενοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ».

Η Δ. Μανωλάκου συνέχισε λέγοντας πως «η κυβέρνηση φέρνει ένα κακουργηματικό νομοθετικό έκτρωμα για τη ΛΑΡΚΟ, επιχειρώντας να στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία και από πάνω τους κοροϊδεύει ότι το κάνει για το καλό τους. Ντροπή σας!», και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αγνόησε και περιφρόνησε μέχρι και την προσωρινή διαταγή που κέρδισαν οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια να συνεχίσουν να εργάζονται στο εργοστάσιο, τονίζοντας πως θέλει να την κλείσει πάση θυσία, κάτι που γίνεται ξεκάθαρο και μέσα από την απαράδεκτη τροπολογία.

«Σας πονάει ότι αναγνωρίζεται το δίκιο τους από όλη την Ελλάδα, ότι ακούγεται δυνατά πως η ΛΑΡΚΟ κόντρα στην πολιτική σας θα μπορούσε να παράγει κρίσιμα προϊόντα και να δίνει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε πως «την πορεία απαξίωσης και υπονόμευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ υπηρέτησαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ας τα γυρνάνε τώρα».

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως η κυβέρνηση με την κατάπτυστη τροπολογία στηρίζει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, το έγκλημα, όμως, εναντίον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει και το ΚΚΕ θα είναι μαζί τους μέχρι τη νίκη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συκοφαντίες και αισχρός «κοινωνικός αυτοματισμός»

Ψέματα, συκοφάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καλλιέργεια «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος τους, αλλά και φθηνά κόλπα παραπλάνησης επιστράτευσε η κυβέρνηση στη συζήτηση στη Βουλή μπας και υπερασπιστεί την κατάπτυστη τροπολογία.

Με τους βουλευτές της ΝΔ και τους αρμόδιους υπουργούς που υπογράφουν το κατάπτυστο κείμενο να βάζουν την «ουρά στα σκέλια», αφού απέφυγαν όχι απλά να τοποθετηθούν, αλλά και να εμφανιστούν στην αίθουσα της Ολομέλειας, τη «βρώμικη δουλειά» επιχείρησαν να βγάλουν όπως όπως ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και ο υφυπουργός Οικονομίας, Θάνος Πετραλιάς.

Οι δυο τους, με κάτι φαιδρότητες ότι τάχα η κυβέρνηση με την αισχρή αυτή τροπολογία «μεριμνά για τους εργαζόμενους», επιχείρησαν να αποσιωπήσουν τη βασική αλλαγή που αυτή φέρνει: Οτι ανατρέπει την ίδια την κυβερνητική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η ΛΑΡΚΟ οφείλει να μεταβιβαστεί εν λειτουργία, αφού αναφέρει (άρθρο 1) ότι «...ο ειδικός διαχειριστής δύναται να μεταβιβάσει το ενεργητικό της, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ως συνόλου, σε κατάσταση παύσης λειτουργίας». Θεσμοθετεί δηλαδή άλλο ένα εργαλείο για να πετάξει πάνω από 850 εργαζόμενους στον δρόμο και να τους στείλει στα ντροπιαστικά προγράμματα της ανεργίας, ώστε να δώσει στον επενδυτή ένα «κουφάρι», άδειο από προσωπικό και συγκροτημένα δικαιώματα.

Ο Μ. Βορίδης, μάλιστα, επιστράτευσε και όλους τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς για τη ΛΑΡΚΟ και το προσωπικό της, στη λογική ότι είναι «βαρέλι δίχως πάτο», αυτούς δηλαδή που οι εργαζόμενοι έχουν ανατρέψει έναν προς έναν.

Ισχυρίστηκε π.χ. ότι η ΛΑΡΚΟ «κοστίζει» στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θυμήθηκε και τα περιβόητα πρόστιμα της ΕΕ για τις «κρατικές ενισχύσεις», την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι απαιτούν να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση από το αποθεματικό της και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλιστεί με αυτά τα χρήματα ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της για να μπορούν οι εργαζόμενοι να παράγουν τον αμύθητο πλούτο που υπάρχει στα ορυχεία της. Αντίθετα, η κυβέρνηση «φόρτωσε» εδώ και 4 χρόνια στον κρατικό προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την απαξίωση και το σταμάτημα των εργασιών, ώστε να μην παράγει τίποτα και να παραδοθεί και απαξιωμένη στον επενδυτή.

Τα παραπάνω δίνουν απάντηση και στο ερώτημα που προκλητικά απηύθυνε στο ΚΚΕ ο Μ. Βορίδης για το «πού θα βρεθούν τα χρήματα» για να παραμείνει εν λειτουργία η ΛΑΡΚΟ. Στη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού», μάλιστα, ο υπουργός θυμήθηκε τα χρέη που οι κυβερνήσεις φόρτωσαν στη ΛΑΡΚΟ, ενώ έφτασε στο σημείο να κατηγορεί το Κόμμα ότι τάχα στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων «στερεί χρήματα και πόρους» από άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως π.χ. από την ...Παιδεία και την Υγεία! Η κυβέρνηση δηλαδή που έχει ρημάξει από την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση τη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία κατηγορεί τους εκατοντάδες εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ (!) ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάντια των νοσοκομείων, των σχολείων κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση επιχείρησε να αποσυνδέσει την τροπολογία από τη δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων που είναι σε εξέλιξη για να παραμείνουν στις εργασίες τους. Κι αυτό την ίδια στιγμή που από τη μία κατέθεσε την τροπολογία αξημέρωτα, λίγες ώρες πριν διεξαχθεί η δίκη της περασμένης Τρίτης, αλλά και οι εκπρόσωποί της στο δικαστήριο έφτασαν στο σημείο να την επικαλούνται πριν ακόμα αυτή συζητηθεί/ψηφιστεί στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ