Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να κάνουν κουρελόχαρτο την τροπολογία

Πληρωμένη απάντηση πήρε η προκλητική τοποθέτηση της κυβέρνησης

Eurokinissi

Στις προκλητικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, που διά στόματος υπουργού Επικρατείας, Μ. Βορίδη, και υφυπουργού Οικονομικών, Αθανάσιου Πετραλιά, πήγε να δικαιολογήσει την κατάθεση της τροπολογίας, λέγοντας κυνικά ότι αν δεν περάσει, δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, θα κλείσουν οι οικισμοί και το ιατρείο που λειτουργεί εκεί, απάντησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Αφού πρώτα απάντησε στους «έχοντες τη μύγα» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που «παρεξηγήθηκαν» από την παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τη λέξη «κουμάσια» που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, τόνισε ότι ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ έχει βάλει εμπόδια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για διάσπαση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, σημείωσε, διεκδικούν το δικαίωμά τους να μείνουν στο εργοστάσιο, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στον τόπο τους.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε συγκεκριμένα στη σημασία της ΛΑΡΚΟ ως στρατηγικής επιχείρησης με τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει, οι οποίες απαξιώνονται διαχρονικά από το καπιταλιστικό σύστημα που σχεδιάζει τα πάντα με κριτήριο το κέρδος.

Αναδεικνύοντας τον ρόλο του αστικού κράτους αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου στο οποίο η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την εγκληματική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, που προβλέπει την αγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου από μεγάλους ομίλους και θέτει εμπόδια στη δικαστική δίωξη τραπεζικών στελεχών.

Συνέχισε την παρέμβασή του επισημαίνοντας πως το προδιαγεγραμμένο έγκλημα εναντίον της ΛΑΡΚΟ γίνεται με ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, αφού όλοι συνέβαλαν στην πορεία απαξίωσης και υπονόμευσης των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος της υγείας των εργαζομένων αλλά και του περιβάλλοντος.

Με την τροπολογία, τόνισε, εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί και τα συμφέροντα του όποιου αγοραστή, με μια ΛΑΡΚΟ «καθαρή» από τους εργαζόμενους, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να κάνουν κουρελόχαρτο την τροπολογία αν αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση να την ψηφίσει.

Νωρίτερα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε πολιτική ατιμία την τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος επιχείρησε να παρουσιάσει την τροπολογία ως ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. «Τότε γιατί ξεσηκώνονται, γιατί κινητοποιούνται;», σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και συμπληρώνοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει πολύ καλά το περιεχόμενο της τροπολογίας, και εξήγησε ότι κινητοποιούνται γιατί αγωνιούν για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την ψήφισή της.

Εθεσε τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από την τροπολογία, όπως η αλλαγή του όρου «παραχώρηση εν λειτουργία» με τη φράση «παύση λειτουργίας», αλλαγή που δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να μπορεί να κλείσει την επιχείρηση έως ότου αυτή δοθεί στον νέο ιδιοκτήτη. Επίσης, ρώτησε γιατί η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ, βγάζοντας έτσι άκυρη την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου με βάση την οποία οι εργαζόμενοι μένουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων.

Υπογράμμισε ότι η διακοπή της παραγωγής έγινε με απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη γι' αυτό, συντηρούν και διαφυλάσσουν την επιχείρηση προκειμένου ν' αποφευχθεί το όποιο ατύχημα.

Τέλος, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλέψουν, να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση, ενώ η κυβέρνηση θέλει να την απαξιώσει παραπέρα και να την πουλήσει για ένα κομμάτι ψωμί, για να την παραδώσει «καθαρή» από εργαζόμενους στον νέο ιδιοκτήτη που θα πάρει φθηνούς και αναλώσιμους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ