Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Την τεράστια στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ υπογραμμίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο συνεχίζονται στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα και για συμφωνία ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, καθώς το Ισραήλ - με τις «πλάτες» των ΗΠΑ - αρνείται να δεσμευτεί για την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό της επίθεσής του εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Στο μεταξύ, χτεσινό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», που επικαλείται μεσολαβητές στις συνομιλίες για τους ομήρους και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, υποστηρίζει πως 66 από τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα είναι νεκροί, ενώ οι ζωντανοί όμηροι δεν ξεπερνούν τους 50.

Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι πολλοί όμηροι έχουν πεθάνει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις στη Γάζα, όπως και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του κατοχικού στρατού για την απελευθέρωσή τους.

Στο μεταξύ, στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζεται η τεράστια παροχή αμερικανικής στρατιωτικής στήριξης στο Ισραήλ, εν μέσω του μακελειού στη Γάζα και ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προετοιμάζεται για πολεμική σύγκρουση στον Λίβανο.

Σχολιάζοντας τον πρόσφατο ισχυρισμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, περί «αδιανόητων» καθυστερήσεων και περιορισμού των εξαγωγών αμερικανικών πολεμοφοδίων και όπλων στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι «τα σχόλια αυτά ήταν βαθιά απογοητευτικά και σίγουρα προσβλητικά για εμάς, δεδομένου του εύρους της υποστήριξης που έχουμε παράσχει και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε».

Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «καμιά άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Ισραήλ στην άμυνά του κατά της απειλής της Χαμάς και κατά των άλλων περιφερειακών απειλών».

Την ίδια ώρα, διάφοροι αναλυτές κάνουν λόγο για «τεχνητό ρήγμα» μεταξύ Νετανιάχου και κυβέρνησης Μπάιντεν, το οποίο σχετίζεται και με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο δίκτυο «Al Jazeera», ο HA Hellyer, μη μόνιμος μελετητής στο Carnegie Endowment for International Peace, ανέφερε ότι το ρήγμα «δημιουργείται... τεχνητά», προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν δεν έχει ασκήσει σοβαρή πίεση στον Νετανιάχου πέρα από τη «ρητορική».

«Σίγουρα δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο το παρουσιάζει ο Νετανιάχου, σαν να βρίσκονται σε μάχη», επισημαίνει.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι παρά την... «απογοήτευση» του Λευκού Οίκου για τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε κανονικά χθες η προγραμματισμένη σύσκεψη στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και τον Ισραηλινό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέικ Σάλιβαν, και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Βασικό θέμα στο τραπέζι πέρα από τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων στη Γάζα και στα σύνορα με τον Λίβανο, ήταν η αντιπαράθεση με το Ιράν.

Το ίδιο διάστημα, ομάδα 30 εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ (μεταξύ των οποίων αρκετοί ειδικοί εισηγητές) προειδοποίησαν πως οι κατασκευαστές όπλων που προμηθεύουν το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσουν τις μεταφορές πολεμικού υλικού «ακόμη και αν εκτελούνται βάσει των υφιστάμενων αδειών εξαγωγής», επειδή «κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι σε σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ι. Χανίγια, που συνάντησε προχθές στο Κατάρ τον Ιρανό μεταβατικό ΥΠΕΞ, Αλί Μπαγκερί, τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Τεχεράνης στη διάρκεια του πολέμου, τονίζοντας πως η παλαιστινιακή αντίσταση παραμένει σθεναρή. Επιβεβαίωσε πως οι διαβουλεύσεις για εκεχειρία παραμένουν σε εξέλιξη και πως η οργάνωσή του είναι «ανοικτή σε όλες τις πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού».

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιδρομές στη Συρία, στο όνομα της αντιμετώπισης του «Ισλαμικού Κράτους».

Η Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε χτες πως σε αεροπορική επιδρομή στη Συρία σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που ονομάζεται Ουσάμα Τζαμάλ Μουχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Τζανάμπι. «Ο θάνατός του θα διαταράξει την ικανότητα του ΙΚ να διενεργεί τρομοκρατικές επιθέσεις», ισχυρίζεται η ανακοίνωση.

Αμεση εκεχειρία στη Γάζα ζητούν Κίνα και Μαλαισία

Οι πρωθυπουργοί Κίνας, Λι Τσιανγκ, και Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραχίμ, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας των αμάχων.

Ζήτησαν «άμεση και μόνιμη εκεχειρία», ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια, εξασφάλιση ιατρικής περίθαλψης.

«Οι χώρες μας εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη στην επανάληψη της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης στη βάση της λύσης των δύο κρατών και της προώθησης μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος το συντομότερο», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των πρωθυπουργών Κίνας και Μαλαισίας.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη Ρ. Μανσούρ, μιλώντας χτες στο σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya», τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικά το βασικό εμπόδιο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Ενώ ουσιαστικά ολόκληρη η υφήλιος είναι υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, μόνο οι ΗΠΑ στέκονται εμπόδιο στον δρόμο αυτό», είπε ο Μανσούρ, προσθέτοντας πως «όσο περισσότερες αναγνωρίσεις του Παλαιστινιακού Κράτους έχουμε» τόσο αποκαλύπτεται η στάση των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ