Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να «υποβαθμίσει» την εμπλοκή και τους κινδύνους

Την εμπλοκή της Κύπρου στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τους σοβαρούς κινδύνους από τη συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, επιχείρησε να «υποβαθμίσει» χτες η κυπριακή κυβέρνηση, στον απόηχο των ξεκάθαρων «προειδοποιήσεων» που απήθυνε την Τετάρτη προς τη Λευκωσία ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χ. Νασράλα είχε υπογραμμίσει ότι αν η Λευκωσία συνεχίσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, με το «άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου», τότε αυτό θα σημαίνει «ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης υποστήριξε χτες ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ενώ ισχυρίστηκε επίσης πως «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος. Είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

Την ίδια διατύπωση, βέβαια, ότι «η Κύπρος είναι μέρος της λύσης» για τη διευθέτηση προβλημάτων στην ευρύτερη περιφέρεια, είχε χρησιμοποιήσει και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κ. Κόμπος, στη συνάντηση που είχε μόλις την περασμένη Δευτέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον. Εκεί, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη συγκρότηση «Στρατηγικού Διαλόγου» και την έναρξη τακτικών συναντήσεων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, με έμφαση και στην Ασφάλεια... Μάλιστα κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «σημαντική προέκταση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας και των τομέων δράσης» του Cyclops, του αμερικανικού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο νησί...

Χτες, στο μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Λετυμπιώτης χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις με τον Λίβανο, προσθέτοντας πως οι κατηγορίες και οι απειλές του αρχηγού της Χεζμπολάχ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι η Κύπρος δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε στρατιωτικές συγκρούσεις, ούτε πρόκειται να εμπλακεί.

Στήριξη στη Λευκωσία έσπευσε να δώσει και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, υποστηρίζοντας πως «η Κύπρος είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι και η Κύπρος είναι ΕΕ (...) Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη - μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Κύπρο και τη δήλωση που έκανε για τις απειλές από την Χεζμπολάχ ο Πρόεδρος της Κύπρου».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χτες και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ανέφερε: «Με αφορμή τις απειλές που διατυπώθηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελλάδα εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς την κυβέρνηση και τον αδελφό λαό της Κύπρου. Η απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Στο μεταξύ, η πρεσβεία της Κύπρου στη Βηρυτό με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ» επιβεβαίωσε προχθές βράδυ πως δεν θα λάμβανε αιτήσεις Λιβανέζων πολιτών για τη χορήγηση βίζας στην Κύπρο ή άλλων νομικών εγγράφων και πως διαβατήρια και έγγραφα νομικά μπορούν να παραλαμβάνονται εφόσον είχε γίνει νωρίτερα αίτηση για την εξασφάλισή τους.

Χτες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ν. Μικάτι επικοινώνησε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Χριστοδουλίδη, και τον ευχαρίστησε για τη «διπλωματικό οδό» που χειρίστηκε την υπόθεση και προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, μιλώντας για «άνευ ουσίας διαφωνία». Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Ατυπο ισραηλινό τελεσίγραφο με τις «πλάτες» των ΗΠΑ

Το ίδιο διάστημα, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως στην τελευταία ενημέρωση που έκαναν οι Ισραηλινοί κατά τις συναντήσεις τους με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ειμος Χοκστάιν, του είπαν να διαμηνύσει στην κυβέρνηση του Λιβάνου πως εάν οι μαχητές της Χεζμπολάχ δεν απομακρυνθούν από τα σύνορα με το Ισραήλ σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων (πέραν του ποταμού Λιτάνι) έως τις 24 Ιουνίου, τότε θα γίνει γενικευμένος πόλεμος.

Επίσης, χτες το κρατικό δίκτυο ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ μετέδωσε πως ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Λιβανέζους αξιωματούχους ότι εάν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις της στο βόρειο Ισραήλ, θα μπορούσε να βρεθεί στόχος μιας «περιορισμένης» ισραηλινής επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Χοκστάιν είπε στους Λιβανέζους αξιωματούχους ότι απαιτείται διπλωματική λύση, διαφορετικά το Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μια «περιορισμένη» επίθεση με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Χτες, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος, Σ. Γκολντστάιν, επικεφαλής της εταιρείας «Noga» που έχει αναλάβει τη διαχείριση των συστημάτων ηλεκτροδότησης στο Ισραήλ, προειδοποίησε πως η χώρα είναι εντελώς απροετοίμαστη, από την άποψη της ηλεκτρικής ενέργειας, για έναν πραγματικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και για το τίμημα που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια σύγκρουση στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τρεις νεκροί στον Λίβανο

Ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο προκάλεσαν χτες τον θάνατο 3 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Η μία επίθεση έγινε με ισραηλινό drone στο χωριό Χουμίν, σκοτώνοντας τον πατέρα στελέχους της Χεζμπολάχ. Καταγράφηκε επίθεση ισραηλινού βομβαρδιστικού στο χωριό Χίαμ με θύμα ένα μέλος της Χεζμπολάχ και δύο τραυματίες χωρικούς. Η τρίτη επίθεση αναφέρθηκε στα περίχωρα της Τύρου σε βάρος του διοικητή της Χεζμπολάχ, Αμπάς Ιμπραχίμ Χάμζα Χαμάτα, που επέβαινε σε ΙΧ.

Από την άλλη μεριά, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την εκτόξευση τουλάχιστον 25 ρουκετών της Χεζμπολάχ από τον Νότιο Λίβανο στο Βόρειο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ