Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάζει στον λαό μερικά ψίχουλα από το φαγοπότι του κεφαλαίου

...και τα παίρνει τρίδιπλα από την άλλη τσέπη

INTIME NEWS

Μερικά ψίχουλα από το φαγοπότι του κεφαλαίου τάζει στον λαό η κυβέρνηση μετά την αποδοκιμασία της στις ευρωεκλογές, την ώρα που η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι διασφαλισμένη από τα αστικά κόμματα και την ΕΕ, ενώ σε βάρος των εργαζομένων συνεχίζεται η φοροληστεία και θεριεύει η ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε χτες «Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης» 33% στις εταιρείες διύλισης, με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.

Επισήμως, «τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων η οποία ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2025 καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων». Προσωπική διαφορά που, στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας, διατηρεί η κυβέρνηση, δίνοντας αραιά και πού... ελεημοσύνες σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Επιπλέον, μονιμοποιούνται οι προσωρινά μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ταξί και στην παράδοση καφέ (takeaway και delivery).

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real», τόνισε ότι πρόκειται για «δίκαιη απόφαση, καθώς πράγματι τα διυλιστήριά μας έβγαλαν πολύ υψηλά κέρδη και τα δύο αυτά έτη σε σχέση με τα ιστορικά τους κέρδη». Προσδιόρισε δε το ποσό που προσδοκούν να εισπράξουν «κοντά στα 300 εκατομμύρια», σταγόνα στον ωκεανό όσων βγάζουν οι όμιλοι, τους οποίους φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι «δεν δημεύουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα».

Την ίδια ώρα, απέκλεισε ξανά όποια σκέψη μείωσης, έστω προσωρινής, έστω σε είδη πρώτης ανάγκης, του ΦΠΑ. Μόνο στη γνωστή τακτική του «ζήσε Μαύρε μου...», επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το «αποτέλεσμα» των όποιων κυβερνητικών παρεμβάσεων στην «αγορά» «θα το κρίνουμε σε δύο με τρεις μήνες από τώρα», αν και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γυρίσουμε στις τιμές πριν από τρία χρόνια».

Η κοροϊδία ...πήγε σύννεφο και στο σημείο για τα δήθεν πρόστιμα που επιβάλλονται στους ομίλους, την ώρα που τα έχουν προϋπολογισμένα ως επισφάλειες, έχοντάς τα βγάλει στο μεταξύ στο πολλαπλάσιο. «Η φήμη έχει σημασία», αντέτεινε, «το κόστος της φήμης και όχι τόσο του προστίμου», που υποτίθεται θα πλήξει τους καπιταλιστές που στήνουν καθημερινά πάρτι με το λαϊκό πορτοφόλι.

Στο ίδιο μοτίβο επέμεινε και στη φοροληστεία των ελεύθερων επαγγελματιών. Ερωτηθείς σχετικά για τη φορολόγησή τους, τόνισε ότι «δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της πολιτικής απόφασης», δικαιολογώντας την στη βάση της καταπολέμησης της «φοροδιαφυγής», την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλάσσεται και φοροελαφρύνεται με χίλιους τρόπους.

Αλλωστε, ακριβώς στην πρεμούρα τους να υπηρετήσουν σχέδια του κεφαλαίου, αμέσως μετά έσπευσε σε εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης των έργων ανάπτυξης του κτιριακού συγκροτήματος «The Ilisian», στο κτίριο που στεγαζόταν το «Hilton», χαιρετίζοντας τα σχέδια να γίνει η Αθήνα «επισκέψιμη 12 μήνες τον χρόνο». Στη φιέστα παρουσιάστηκε μελέτη, η οποία υπολογίζει στα 1,25 δισ. ευρώ «το συνολικό θετικό αποτύπωμα της επένδυσης στην ελληνική οικονομία εντός της πρώτης πενταετίας λειτουργίας», το οποίο βέβαια καρπώνεται το κεφάλαιο.

Η πολεμική βιομηχανία στο επίκεντρο της συνάντησης με Μπρετόν

Στο ίδιο μοτίβο, αργότερα συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, συζητώντας «ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, της Ενιαίας Αγοράς και της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής, με έμφαση στην άμυνα». Συγκεκριμένα, καθώς στο πλαίσιο της έντασης των ανταγωνισμών η ΕΕ περνά σε φάση πολεμικής οικονομίας, συζητήθηκαν «η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και η ανάγκη ενίσχυσης και χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής, ώστε η ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από άλλα συστήματα». Επέμεινε, δε, στην ανάγκη για «κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στην ευρωπαϊκή άμυνα» και επανέλαβε την πρόταση που έχει καταθέσει, από κοινού με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ, για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.

Τέλος, σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανακήρυξη των Ενδιάμεσων Φορέων Χρηματοδότησης του νέου Ταμείου Συμμετοχών EquiFund II. Οπως λέει, «αποτελεί το πρώτο θεματικό χρηματοδοτικό εργαλείο επιχειρηματικών συμμετοχών το οποίο εστιάζει στους τομείς των Βιοεπιστημών, της Υγείας και της Βιωσιμότητας». Υποστηρίζει «καινοτόμες εταιρείες» που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς «προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, αξιοποιώντας πλήρως το αναπτυξιακό τους δυναμικό», όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Χρηματοδοτείται από πόρους ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, που προέρχονται από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα 2021 - 2027» και από εθνικούς πόρους, καθώς λεφτά για τους ομίλους υπάρχουν.

Σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της μετεκλογικής του τουρνέ σε υπουργεία, δίνοντας σήμα για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ