Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συκοφαντίες και αισχρός «κοινωνικός αυτοματισμός»

Ψέματα, συκοφάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καλλιέργεια «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος τους, αλλά και φθηνά κόλπα παραπλάνησης επιστράτευσε η κυβέρνηση στη συζήτηση στη Βουλή μπας και υπερασπιστεί την κατάπτυστη τροπολογία.

Με τους βουλευτές της ΝΔ και τους αρμόδιους υπουργούς που υπογράφουν το κατάπτυστο κείμενο να βάζουν την «ουρά στα σκέλια», αφού απέφυγαν όχι απλά να τοποθετηθούν, αλλά και να εμφανιστούν στην αίθουσα της Ολομέλειας, τη «βρώμικη δουλειά» επιχείρησαν να βγάλουν όπως όπως ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και ο υφυπουργός Οικονομίας, Θάνος Πετραλιάς.

Οι δυο τους, με κάτι φαιδρότητες ότι τάχα η κυβέρνηση με την αισχρή αυτή τροπολογία «μεριμνά για τους εργαζόμενους», επιχείρησαν να αποσιωπήσουν τη βασική αλλαγή που αυτή φέρνει: Οτι ανατρέπει την ίδια την κυβερνητική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η ΛΑΡΚΟ οφείλει να μεταβιβαστεί εν λειτουργία, αφού αναφέρει (άρθρο 1) ότι «...ο ειδικός διαχειριστής δύναται να μεταβιβάσει το ενεργητικό της, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ως συνόλου, σε κατάσταση παύσης λειτουργίας». Θεσμοθετεί δηλαδή άλλο ένα εργαλείο για να πετάξει πάνω από 850 εργαζόμενους στον δρόμο και να τους στείλει στα ντροπιαστικά προγράμματα της ανεργίας, ώστε να δώσει στον επενδυτή ένα «κουφάρι», άδειο από προσωπικό και συγκροτημένα δικαιώματα.

Ο Μ. Βορίδης, μάλιστα, επιστράτευσε και όλους τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς για τη ΛΑΡΚΟ και το προσωπικό της, στη λογική ότι είναι «βαρέλι δίχως πάτο», αυτούς δηλαδή που οι εργαζόμενοι έχουν ανατρέψει έναν προς έναν.

Ισχυρίστηκε π.χ. ότι η ΛΑΡΚΟ «κοστίζει» στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θυμήθηκε και τα περιβόητα πρόστιμα της ΕΕ για τις «κρατικές ενισχύσεις», την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι απαιτούν να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση από το αποθεματικό της και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλιστεί με αυτά τα χρήματα ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της για να μπορούν οι εργαζόμενοι να παράγουν τον αμύθητο πλούτο που υπάρχει στα ορυχεία της. Αντίθετα, η κυβέρνηση «φόρτωσε» εδώ και 4 χρόνια στον κρατικό προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την απαξίωση και το σταμάτημα των εργασιών, ώστε να μην παράγει τίποτα και να παραδοθεί και απαξιωμένη στον επενδυτή.

Τα παραπάνω δίνουν απάντηση και στο ερώτημα που προκλητικά απηύθυνε στο ΚΚΕ ο Μ. Βορίδης για το «πού θα βρεθούν τα χρήματα» για να παραμείνει εν λειτουργία η ΛΑΡΚΟ. Στη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού», μάλιστα, ο υπουργός θυμήθηκε τα χρέη που οι κυβερνήσεις φόρτωσαν στη ΛΑΡΚΟ, ενώ έφτασε στο σημείο να κατηγορεί το Κόμμα ότι τάχα στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων «στερεί χρήματα και πόρους» από άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως π.χ. από την ...Παιδεία και την Υγεία! Η κυβέρνηση δηλαδή που έχει ρημάξει από την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση τη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία κατηγορεί τους εκατοντάδες εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ (!) ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάντια των νοσοκομείων, των σχολείων κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση επιχείρησε να αποσυνδέσει την τροπολογία από τη δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων που είναι σε εξέλιξη για να παραμείνουν στις εργασίες τους. Κι αυτό την ίδια στιγμή που από τη μία κατέθεσε την τροπολογία αξημέρωτα, λίγες ώρες πριν διεξαχθεί η δίκη της περασμένης Τρίτης, αλλά και οι εκπρόσωποί της στο δικαστήριο έφτασαν στο σημείο να την επικαλούνται πριν ακόμα αυτή συζητηθεί/ψηφιστεί στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ