Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι μπορεί «με μεγαλύτερη ταχύτητα»

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι η ΝΔ μπορεί επί ηγεσίας του να ενσωματώνει ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην πολιτική του, έδωσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε διεργασίες και στην κυβερνώσα παράταξη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ρ/σ «Real» και κληθείς να σχολιάσει απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος ότι πρέπει να στρέψει «δεξιότερα», αντέτεινε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη» και «αυτή η στρατηγική σε τρεις εθνικές εκλογές έχει δώσει ποσοστά του 40%» «και αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες». «Είναι μια συνταγή, με άλλα λόγια, η οποία "άνοιξε" τη ΝΔ, έφερε στη ΝΔ συμπολίτες μας οι οποίοι δεν την είχαν ψηφίσει στο παρελθόν», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» επί δικών του ημερών το κόμμα του «να γυρίσει σε πολιτικές περιχαράκωσης, ιδεολογικής περιχαράκωσης», αφού «πλήρωσε στο παρελθόν τέτοιες επιλογές, με ποσοστά πολύ χαμηλότερα», σε μια σπόντα προς το στρατόπεδο του Αντ. Σαμαρά. «Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι μια στρατηγική δοκιμασμένη σε εθνικές κάλπες και την οποία πιστεύω ότι έχουμε υπηρετήσει με απόλυτη επιτυχία», είπε.

Αναγνώρισε, βέβαια, ότι στις ευρωεκλογές «δεν πετύχαμε τον στόχο τον οποίο θέσαμε» και «σίγουρα οι πολίτες επέλεξαν μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών να μας στείλουν ένα μήνυμα, είτε ψηφίζοντας άλλα κόμματα είτε και απέχοντας», το οποίο μήνυμα διαστρέβλωσε ωστόσο καταπώς βολεύει την κυβέρνηση και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Είπε χαρακτηριστικά ότι «υπήρξαν και πολίτες που απείχαν συνειδητά, οι οποίοι μας είπαν: "Δεν θέλουμε να ψηφίσουμε κάποιον άλλον, σας δίνουμε, δηλαδή, μια δεύτερη ευκαιρία"». Οτι το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση είναι τάχα «φροντίστε να τρέξετε πιο γρήγορα, να είστε πιο αποτελεσματικοί» στην εφαρμογή καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που γονατίζουν παραπέρα τον λαό. Τόνισε, δε, ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό «οι αλλαγές προσώπων αυτό σηματοδοτούν: Την εκτίμησή μου ότι κάποιος νέος υπουργός μπορεί να φέρει εις πέρας με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χωρίς να υποτιμώ καθόλου το έργο το οποίο έχει γίνει από τους προκατόχους».

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τα σενάρια ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, δείχνοντας και τη συμπληρωματικότητα των χώρων τους εφόσον στοιχίζονται στα στρατηγικά ζητήματα του κεφαλαίου, χαρακτήρισε «σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντί της μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία να μπορεί να προβάλλει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας».

Εξέφρασε μάλιστα παράπονο ότι «αυτό δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής», βάζοντας ερώτημα «αν η αντιπολίτευση μπορεί με κάποιο τρόπο και μέσα από τη Βουλή να προτείνει πράγματα στην κυβέρνηση, τα οποία να μπορούμε να κάνουμε δεκτά», «και να φτάσουμε σε ένα σημείο που το Κοινοβούλιο πραγματικά να μπορεί να συνθέσει και όχι απλά να είναι ένα πεδίο στείρας αντιπαράθεσης».

Σε αυτό το φόντο με ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την επόμενη βδομάδα, όσο και η παρουσίαση την 1/7 βιβλίου του Μ. Κοττάκη, για το οποίο θα μιλήσουν οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ