ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η "ανασυγκρότηση" αποκλείει τη Σερβία

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας Β. ΓΚΙΝΙΑ). -

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), βρίσκεται από χτες και τυπικά ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς και το καθεστώς του Βελιγραδίου, αφού η "ανασυγκρότηση του Κόσσοβου" προωθείται αποκλείοντας τη Σερβία, που δεν "τηρεί τις προϋποθέσεις", ενώ αναβαθμίζονται κυρίως η FYROM και δευτερευόντως η Αλβανία. Πρόκειται για συνέχιση του πολέμου κατά της Σερβίας, με οικονομικά όπλα, που αποσκοπεί στην εξόντωση του Μιλόσεβιτς, απεργάζεται την καθεστωτική αλλαγή στο Βελιγράδι και προσβλέπει σε χρόνια εξάρτηση και υποτέλεια των λαών της περιοχής.

Το χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αποδέχτηκε ομόφωνα τις προτάσεις της Κομισιόν για αναβάθμιση των συμβασιακών σχέσεων με τη FYROM (έναρξη διαδικασιών στις 19 Ιούλη) και την Αλβανία(πιθανή έναρξη διαδικασιών εντός του έτους). Οπως επίσης και την ανατροπή των υποσχέσεων περί πακτωλού χρημάτων προς τις "πληγείσες" από τον πόλεμο χώρες, αφού η πρόταση χρηματοδότησης της "ανασυγκρότησης" προβλέπει μόνο 196 εκατ. ΕΥΡΩ, τα οποία επιπλέον θα αφαιρεθούν από τον ήδη συρρικνωμένο, μετά το Βερολίνο, κοινοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή από την ΚΑΠ και το "πακέτο Σαντέρ" (Ατζέντα 2000).Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Γερμανό ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ, "η Σερβία δεν πληρεί τις προϋποθέσεις" για οικονομική ενίσχυση.

Ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου έκανε "διμερείς" επαφές για προώθηση, "μελλοντικά", του ελληνικού αιτήματος περί μερικής άρσης του εμπάργκο κατά της Σερβίας, όπως και για τη στέγαση της υπηρεσίας "ανασυγκρότησης" στη Θεσσαλονίκη. Αλλά η Κομισιόν και η πλειοψηφία του Συμβουλίου προορίζει για έδρα αρχικά τα Σκόπια, και τελικά, την Πρίστινα. Συζητήθηκαν, χωρίς να ληφθεί απόφαση και οι υποψηφιότητες για τη θέση του "πολιτικού επικεφαλής" στο Κόσσοβο, με επικρατέστερους την Ιταλίδα Εμμα Μπονίνο και τον Γάλλο Μπ. Κουσνέρ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
"Επικρατεί παραλυσία"

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΥΩΝ.-

"Εντονος προβληματισμός" για την τύχη που μπορεί να έχουν τόσο τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί κατά της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, όσο και για τις πιθανές δίκες, όποτε και εάν γίνουν. Κύκλοι γύρω από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης επισημαίνουν τις "δυσκολίες" που συναντά η υπόθεση για να προχωρήσει. Μάλιστα ο πρόεδρος του ενός εκ των τριών Σωμάτων του ΔΠΔ περιέγραψε την παρούσα κατάσταση ως "συγγενή προς την παράλυση".

Πρόκειται για δηλώσεις του Γάλλου Κλοντ Ζορντά,που περιλαμβάνονται στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική "Λιμπερασιόν" και δημοσιεύτηκε χτες. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΤΡΙ) τόνισε ότι "εξαιτίας της βραδύτητας στις διαδικασίες και το γεγονός πως όσοι έχουν συλληφθεί είναι μεσαία ή δευτερεύοντα στελέχη, το ΤΡΙ κινδυνεύει από παραλυσία". Μάλιστα "εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μας παραδινόταν αύριο και εμπιστευόταν τη δίκη του στο Σώμα του οποίου προεδρεύω, θα ήμουν υποχρεωμένος να τον αναγκάσω να κάνει υπομονή τρία χρόνια στη φυλακή, μέχρι να ξεκινήσει η δίκη του", δηλώνει ενδεικτικά ο Ζορντά.

Υπενθυμίζοντας πως το ΤΡΙ έχει συσταθεί "για να επικεντρώνει το έργο του στις εξαιρετικά βαριές παραβάσεις, και στα πλέον ανώτερα κλιμάκια", ο Ζορντά προτείνει να κρίνονται οι εγκληματίες πολέμου, "από την τοπική δικαιοσύνη, όσο είναι σε θέση αυτή να το πράξει", με την παρουσία, παραδείγματος χάριν, παρατηρητών από τη διεθνή κοινότητα, αφού κατά τον Ζορντά "σε κατώτερο επίπεδο μία ειδική επιτροπή για την επαλήθευση και τη συμφιλίωση θα ήταν δυνατόν να προσφέρει προσεκτικότερη ακρόαση και μεγαλύτερη δικαίωση στα θύματα". Εντούτοις, ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του που δεν υφίσταται στο Δικαστήριο διαδικασία για την ερήμην καταδίκη υπευθύνων για εγκλήματα.

Επιμένει και βιάζεται η "Ιντερπόλ"

Παρά την "παραλυσία" και τη "βραδύτητα" στις διαδικασίες που επικρατεί στο ΤΡΙ, η συνδρομή της Ιντερπόλ κρίνεται αναγκαία και για αυτό το λόγο το ΤΡΙ ζήτησε τη βοήθεια της Ιντερπόλ στις έρευνες για τις σφαγές, την καταστροφή περιουσιών και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, όπως αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση της Ιντερπόλ από την έδρα της, στη Λυών της Νότιας Γαλλίας.

Πάντως η Ιντερπόλ δε δείχνει να συμμερίζεται αυτή τη νομική φιλολογία και επικεντρώνει στα "ουσιώδη" τονίζοντας ότι "θα παράσχει στο ΔΠΔ κάθε δυνατή βοήθεια στο περίπλοκο και δύσκολο έργο των εγκληματικών ερευνών και της αναγνώρισης των θυμάτων". Για το λόγο αυτό η Ιντερπόλ για να συγκροτήσει τις ομάδες των ερευνητών, ζήτησε από τις 177 χώρες - μέλη της να εξετάσουν τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η καθεμία από αυτές. Στις ομάδες των ερευνητών θα συμμετάσχουν κυρίως ειδικοί στην αναγνώριση θυμάτων καταστροφών, εμπειρογνώμονες σε θέματα εκρηκτικών, όπλων και πυρομαχικών, καθώς και εμπειρογνώμονες για την εκτίμηση ζημιών. Η Ιντερπόλ υπογραμμίζει ότι οι ερευνητές διαθέτουν λίγο χρόνο, καθώς η επιστροφή των προσφύγων θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων. Οι χώρες που είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν, κλήθηκαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το συντομότερο δυνατόν...

ΝΕΜΠΟΪΣΑ ΒΟΥΓΙΟΒΙΤΣ
"Να κλείσουν τα σύνορα με την Αλβανία"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η εικόνα του χάους που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο με την ανεξέλεγκτη φονική δράση του UCK, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από τη ληστρική δράση των αλβανικών συμμοριών που "συνοδεύουν" τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην εισβολή τους. Ολες αυτές οι συνιστώσες δημιουργούν τη διαβίωση για τους χιλιάδες Σέρβους αδύνατη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το θέμα αυτό επισήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής συνεργασίας της Γιουγκοσλαβίας με την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, Νεμπόισα Βούγιοβιτς,κατά τη διάρκεια της προχτεσινής βραδινής συνάντησής του με τον Βρετανό αντιστράτηγο Μάικ Τζάκσον,ζητώντας μάλιστα να κλείσουν τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Αλβανία, καθώς οι συμμορίες εγκληματικών στοιχείων περνούν από τη Αλβανία στο Κόσσοβο, χωρίς να συναντούν την παραμικρή δυσκολία ούτε φυσικά κανέναν έλεγχο.

Ο Νεμπόισα Βούγιοβιτς υπενθύμισε στον αντιστράτηγο Τζάκσον, ο οποίος είναι διοικητής της "ειρηνευτικής δύναμης" στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), ότι η τεχνική συμφωνία του γιουγκοσλαβικού στρατού με το ΝΑΤΟ προβλέπει πως την ευθύνη για την ασφάλεια του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου τη φέρει η διεθνής "ειρηνευτική δύναμη". Ωστόσο τα καραβάνια Σέρβων προσφύγων, οι βασανισμοί τους και η δολοφονική δράση διαφόρων ομάδων με την πλήρη αδιαφορία και ανοχή - εάν όχι συνδρομή - της KFOR, μάλλον το αντίθετο αποδεικνύουν. Μάλιστα ο Βούγιοβιτς εξέφρασε την απογοήτευση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, γιατί η διεθνής δύναμη δεν έχει αποτρέψει τη δράση αλβανικών συμμοριών στο Κοσσυφοπέδιο, που συνιστούν απειλή για τους πολίτες, Σέρβους και Αλβανούς. Ο Βούγιοβιτς υποστήριξε ότι η αλβανική ηγεσία προφανώς θέλει να κυριαρχήσει η αναρχία και το χάος στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο αντιστράτηγος Τζάκσον είχε από την πλευρά του να αντιτάξει και να ενημερώσει τον Βούγιοβιτς ότι υπογράφτηκε συμφωνία για τον αφοπλισμό του UCK, επισημαίνοντας ωστόσο πως η "ειρηνευτική δύναμη" έχει μία εξαιρετικά περίπλοκη αποστολή για τη διασφάλιση της ειρήνης και της τάξης στην περιοχή.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Αρνούνται εναέριο "πέρασμα" στη Ρωσία

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Το αίτημα της Ρωσίας για παραχώρηση του εναέριου χώρου της για τη μεταφορά των στρατιωτών που θα συμμετάσχουν στη "διεθνή ειρηνευτική δύναμη" KFOR, καθώς και τη μεταφορά του στρατιωτικού εξοπλισμού τους, φαίνεται να απορρίπτει η κυβέρνηση της Σλοβακίας, ανέφεραν χτες οι εφημερίδες της χώρας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο υπουργός Αμυνας της Σλοβακίας, Πάβολ Κένις,φέρεται να δήλωσε ότι το αίτημα της Μόσχας, το οποίο απασχόλησε επί ημέρες την κυβέρνηση της Μπρατισλάβα, δεν έχει συζητηθεί από τα υπουργικά συμβούλια, αλλά παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί και σχολίασε: "Οι αρχές μας είναι σαφέστατες. Θέλουμε να είμαστε με το ΝΑΤΟ. Θα ενεργήσουμε ανάλογα", υπονοώντας μία πιθανή αρνητική απάντηση. Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ μπορεί να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας χωρίς περιορισμούς.

ΙΤΑΛΙΑ
Αλιεύτηκε βόμβα φωσφόρου

ΡΩΜΗ.-

Είναι της πάσης γνωστό ότι η θάλασσα της Αδριατικής έχει χρησιμοποιηθεί ως σκουπιδοτενεκές των "αχρείαστων" ή "πλεοναζόντων" βομβών των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Από το βορρά ως το νότο στο βυθό της Αδριατικής εκατοντάδες βόμβες έχουν εναποτεθεί.

Στην αρχή όλοι μιλούσαν για την περιοχή κοντά στη Βενετία. Ωστόσο χτες αλιεύτηκε μία βόμβα φωσφόρου που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ανασύρθηκε σε ακτή της Ρόντι Γκαργκανίτσο κοντά στη Φότζια, στη Νότια Ιταλία, όπως αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση της ιταλικής ακτοφυλακής. Η βόμβα, τύπου Mk25, αμερικανικής κατασκευής, βρέθηκε στην ακτή Ρόντι Γκαργκανίτσο από άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ πυροτεχνουργοί του στρατού που κατέφθασαν, κατέστρεψαν τη βόμβα με ελεγχόμενη έκρηξη.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 160 βόμβες ερρίφθησαν στην Αδριατική από τα συμμαχικά αεροσκάφη, που επέστρεφαν από επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με ιταλικές πηγές, ενώ μετά από αλλεπάλληλα διαβήματα της ιταλικής κυβέρνησης κατόπιν λαϊκής πίεσης και αγανάκτησης, στις αρχές Ιουνίου, κατέπλευσε στην Αδριατική στολίσκος έξι ναρκαλιευτικών σκαφών του ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν το ιταλικό ναυτικό στο έργο του εντοπισμού και της καταστροφής των βομβών.

Ο Γ. Φίσερ ανταλλάσσοντας διμερή συμφωνία ΕΕ - Ελβετίας με τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ