Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αλιεύτηκε βόμβα φωσφόρου

ΡΩΜΗ.-

Είναι της πάσης γνωστό ότι η θάλασσα της Αδριατικής έχει χρησιμοποιηθεί ως σκουπιδοτενεκές των "αχρείαστων" ή "πλεοναζόντων" βομβών των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Από το βορρά ως το νότο στο βυθό της Αδριατικής εκατοντάδες βόμβες έχουν εναποτεθεί.

Στην αρχή όλοι μιλούσαν για την περιοχή κοντά στη Βενετία. Ωστόσο χτες αλιεύτηκε μία βόμβα φωσφόρου που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ανασύρθηκε σε ακτή της Ρόντι Γκαργκανίτσο κοντά στη Φότζια, στη Νότια Ιταλία, όπως αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση της ιταλικής ακτοφυλακής. Η βόμβα, τύπου Mk25, αμερικανικής κατασκευής, βρέθηκε στην ακτή Ρόντι Γκαργκανίτσο από άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ πυροτεχνουργοί του στρατού που κατέφθασαν, κατέστρεψαν τη βόμβα με ελεγχόμενη έκρηξη.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 160 βόμβες ερρίφθησαν στην Αδριατική από τα συμμαχικά αεροσκάφη, που επέστρεφαν από επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με ιταλικές πηγές, ενώ μετά από αλλεπάλληλα διαβήματα της ιταλικής κυβέρνησης κατόπιν λαϊκής πίεσης και αγανάκτησης, στις αρχές Ιουνίου, κατέπλευσε στην Αδριατική στολίσκος έξι ναρκαλιευτικών σκαφών του ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν το ιταλικό ναυτικό στο έργο του εντοπισμού και της καταστροφής των βομβών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ