Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η "ανασυγκρότηση" αποκλείει τη Σερβία

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας Β. ΓΚΙΝΙΑ). -

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), βρίσκεται από χτες και τυπικά ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς και το καθεστώς του Βελιγραδίου, αφού η "ανασυγκρότηση του Κόσσοβου" προωθείται αποκλείοντας τη Σερβία, που δεν "τηρεί τις προϋποθέσεις", ενώ αναβαθμίζονται κυρίως η FYROM και δευτερευόντως η Αλβανία. Πρόκειται για συνέχιση του πολέμου κατά της Σερβίας, με οικονομικά όπλα, που αποσκοπεί στην εξόντωση του Μιλόσεβιτς, απεργάζεται την καθεστωτική αλλαγή στο Βελιγράδι και προσβλέπει σε χρόνια εξάρτηση και υποτέλεια των λαών της περιοχής.

Το χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αποδέχτηκε ομόφωνα τις προτάσεις της Κομισιόν για αναβάθμιση των συμβασιακών σχέσεων με τη FYROM (έναρξη διαδικασιών στις 19 Ιούλη) και την Αλβανία(πιθανή έναρξη διαδικασιών εντός του έτους). Οπως επίσης και την ανατροπή των υποσχέσεων περί πακτωλού χρημάτων προς τις "πληγείσες" από τον πόλεμο χώρες, αφού η πρόταση χρηματοδότησης της "ανασυγκρότησης" προβλέπει μόνο 196 εκατ. ΕΥΡΩ, τα οποία επιπλέον θα αφαιρεθούν από τον ήδη συρρικνωμένο, μετά το Βερολίνο, κοινοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή από την ΚΑΠ και το "πακέτο Σαντέρ" (Ατζέντα 2000).Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Γερμανό ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ, "η Σερβία δεν πληρεί τις προϋποθέσεις" για οικονομική ενίσχυση.

Ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου έκανε "διμερείς" επαφές για προώθηση, "μελλοντικά", του ελληνικού αιτήματος περί μερικής άρσης του εμπάργκο κατά της Σερβίας, όπως και για τη στέγαση της υπηρεσίας "ανασυγκρότησης" στη Θεσσαλονίκη. Αλλά η Κομισιόν και η πλειοψηφία του Συμβουλίου προορίζει για έδρα αρχικά τα Σκόπια, και τελικά, την Πρίστινα. Συζητήθηκαν, χωρίς να ληφθεί απόφαση και οι υποψηφιότητες για τη θέση του "πολιτικού επικεφαλής" στο Κόσσοβο, με επικρατέστερους την Ιταλίδα Εμμα Μπονίνο και τον Γάλλο Μπ. Κουσνέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ