Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέο κύμα βίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Τουλάχιστον 7 νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο χτεσινός απολογισμός νέων ταραχών που ξέσπασαν την Κυριακή στα νησιά Μαλούκου της Ινδονησίας, μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 14 πλοία με "επιτιθέμενους" από πολλά χωριά έφθασαν σε μια ακτή του νησιού Κι, οπλισμένοι με τσεκούρια και μαχαίρια, καθώς και βόμβες μολότοφ. Στρατιώτες που έφθασαν στη σκηνή των ταραχών συνέλαβαν 430 ανθρώπους μετά τις ταραχές. Ωστόσο η αιτία τους παρέμεινε αδιευκρίνιστη.

Η επαρχία Μαλούκου, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ινδονησίας (2.300 χιλιόμετρα από την Τζακάρτα) σπαράσσεται από ταραχές μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς από το Γενάρη.

Σε ένα μήνα τα αποτελέσματα

Στο μεταξύ για ένα μήνα αναβλήθηκε η ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών της 7ης Ιουνίου, καθώς η εκλογική επιτροπή αντιμετώπισε πολλαπλά προβλήματα, με σημαντικότερο αυτό του τεράστιου αριθμού ψηφοδελτίων - 120 εκατ. - και το ιδιότυπο εκλογικό σύστημα.

Πολλοί ωστόσο μοιάζουν "νευρικοί" από την καθυστέρηση στην καταμέτρηση που θα κρίνει το αποτέλεσμα των "πιο ελεύθερων" εκλογών στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ενας εκπρόσωπος της επιτροπής παραδέχτηκε ότι δεν τους αδικεί: "Θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει". Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Εκλογών είπε χτες στους εκπροσώπους 48 κομμάτων ότι τελικά αποτελέσματα δε θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν από την 8η Ιουλίου. Μέχρι στιγμής έχει καταμετρηθεί το 60% των ψήφων, αν και μία ανεπίσημη καταμέτρηση έχει φτάσει στο 80%.

Η ανεπίσημη καταμέτρηση δίνει στο Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα της Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι ένα ποσοστό σχεδόν 35%. Το κόμμα των στρατιωτικών, το Γκολκάρ (που έχει συνδεθεί με τη δικτατορία του Σουχάρτο) λαμβάνει περίπου 22%. Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι κάποιο κόμμα θα καταφέρει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, γεγονός που θα οδηγήσει αναγκαστικά σε κάποιο συνασπισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ