Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Στρατιωτικές επιτυχίες" βλέπει το Νέο Δελχί

ΝΤΡΑΣ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -

Ινδοί στρατιώτες ανακατέλαβαν ακόμη ένα λόφο χθες, μία μέρα μετά την "κρίσιμη" μάχη με τους ισλαμιστές "εισβολείς" για το υψηλότερο βουνό που επιτρέπει τον έλεγχο του δρόμου προς τα ινδικά σύνορα.

Η Ινδία έχει καταφέρει μια αργή αλλά σταθερή "πρόοδο", από στρατιωτικής πλευράς, στην απώθηση των ισλαμιστών ανταρτών, που κατά το Νέο Δελχί εισέβαλαν από το Πακιστάν και κατέλαβαν πλαγιές και όρη των Ιμαλαϊων σε μια προσπάθεια να μεταβάλουν τη συνοριακή γραμμή της εκεχειρίας του 1972 και να θέσουν το ζήτημα του Κασμίρ στη διεθνή ατζέντα.

Οι ινδικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο οχυρές θέσεις, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 αντάρτες στη βόρεια πλευρά του Σημείου 5203, μιας θέσης που είχαν καταλάβει οι Ισλαμιστές 10 μέρες πριν στον τομέα Μπαταλίκ, σύμφωνα με τον ταγματάρχη Μπίκραμ Σινχ, στρατιωτικό εκπρόσωπο.

Εξήντα χιλιόμετρα ανατολικότερα, οι ινδικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν και άλλες θέσεις με "στρατηγική" σημασία.

Οι σκληρές μάχες συνεχίζονταν και στο Λόφο της Τίγρης, το τελευταίο από τα τρία βουνά που λειτουργούν ως "πύργοι" του δρόμου που ξεκινά από τη θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, Σριναγκάρ, περνά από την πόλη Ντρας και οδηγεί στο Λε, στα σύνορα με την Κίνα. Σκοτώθηκαν 13 αντάρτες, από τους οποίους ένας έφερε έγγραφα που "αποδεικνύουν" ότι ήταν Πακιστανός στρατιώτης.

Οι ινδικές απώλειες (επισήμως) είναι 149 νεκροί και 300 τραυματίες αφ' ότου η σύγκρουση ξεκίνησε, ενάμιση μήνα πριν. Κατά τους Ινδούς, 336 εισβολείς έχουν σκοτωθεί. Ωστόσο, οι απώλειες υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερες.

Χθες στρατιωτικοί οδήγησαν δημοσιογράφους στο πεδίο των μαχών, σε μια ένδειξη ότι έχει αυξηθεί η αυτοπεποίθηση των Ινδών στρατιωτικών για μια "επερχόμενη" νίκη τους.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι έστειλε 700 στρατιώτες και μισθοφόρους 7 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου - από τα οποία έχει ανακαταλάβει τρία χιλιόμετρα.

Το Πακιστάν αντιτείνει πως οι εισβολείς είναι "μαχητές της ελευθερίας" στους οποίους δεν έχει κανέναν έλεγχο.

Στο μεταξύ οι κυβερνήσεις τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν "καλωσόρισαν" την απόφαση από το G8 η οποία κάλεσε για αποκατάσταση της γραμμής της εκεχειρίας και για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Η καθεμιά, βέβαια, για τους λόγους της, και δίνοντας τη δική της ερμηνεία. Η ινδική κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ την ερμήνευσε ως "απόδοση της ευθύνης" στην πακιστανική πλευρά. Η κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ - διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών - την ερμήνευσε "σχεδόν ως υιοθέτηση της θέσης" του Ισλαμαμπάντ για τη σύγκρουση, ότι δηλαδή το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με διεθνή μεσολάβηση. Κάτι που η Ινδία απορρίπτει.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του Ηνωμένου Συμβουλίου Τζιχάντ - που αντιπροσωπεύει τους εισβολείς - είπε χθες ότι "στο εξής δε θα σεβόμαστε τη γραμμή ελέγχου(...) θα την περνάμε όποτε θέλουμε", ενώ τόνισε ότι η οργάνωσή του "μοίρασε 30.000 όπλα στους κατοίκους" για να προετοιμαστούν για εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με τις ινδικές δυνάμεις. Υπάρχουν, είπε, 200.000 μαχητές "έτοιμοι για πόλεμο"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ