ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Συνελήφθη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στα χέρια των σερβικών αρχών ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, αλλά και του έτερου Ράντκο Μλάντις, ήταν ένα από τα «αγκάθια» για την πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ...

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου Μπόρις Τάντιτς, «ο Ράντοβαν Κάρατζιτς εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Σερβία», χωρίς να αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία. Στην ανακοίνωση επίσης προστίθεται ότι ήδη οδηγείται στο Βελιγράδι, ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου.

Ο Κάρατζιτς, ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου, ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο τον κατηγορεί για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάκρεια των 43 μηνών της πολιορκίας του Σαράγιεβο. Στον πόλεμο αυτό έχασαν τη ζωή τους 12.000 άνθρωποι. Επίσης, πάντα κατά το ΔΠΔ, ο Κάρατζιτς θεωρείται «ενορχηστρωτής της σφαγής που έγινε το 1995 στη Σρεμπρένιτσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι» και ότι είναι «η χειρότερη αγριότητα που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Μια σφαγή, ωστόσο, που είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Προσπάθεια διεύρυνσης του πλαισίου διαπραγμάτευσης

Να διευρύνει το «σώμα της διαπραγμάτευσης» με τα ζητήματα που αφορούν στη «μακεδονική μειονότητα», επιδιώκει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Συνεχίζει την προσπάθεια να οικοδομήσει θέμα ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Ν. Γκρουέφσκι. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, με επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιόν, ζητά παρέμβαση «ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες της μειονότητας», που, κατά τη γνώμη του, ζει στην Ελλάδα.

Στην επιστολή του, ο Ν. Γκρουέφσκι ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας και επαναλαμβάνει τα περί «αποζημιώσεων στους εκδιωχθέντες». Από την πλευρά της, η Κομισιόν δηλώνει ότι θα μελετήσει τις καταγγελίες και θα απαντήσει στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της παραγόντων του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι σαφής η επιλογή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να επικεντρώσει την προσοχή της στην υπόθεση της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας», αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τη διαπραγμάτευση για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αυτή η τακτική φαίνεται πως καλλιεργείται στα Σκόπια συστηματικά.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ο ακαδημαϊκός Μπλάτζε Ριστόφσκι είπε πως καιρός ήταν η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα και πως, στέλνοντας το γράμμα στην ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι έδωσε μια σαφή αντίληψη της «μακεδονικής ταυτότητας».

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του ακαδημαϊκού της ΠΓΔΜ: «Το γράμμα έρχεται ως λογική έκβαση σε αυτές τις ατέρμονες συνομιλίες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κι αυτό δεν είχε ως αποτέλεσμα μια απόφαση του ΟΗΕ - συνομιλίες που γίνονται όσον αφορά το όνομα... Είναι ουσιώδες το κατά πόσον η Ελλάδα θέλει να μιλήσει για την ταυτότητα ή όχι. Η διαφωνία δεν είναι για το όνομα. Το όνομα είναι ένα σύμβολο της ταυτότητάς μας και συζητώντας το όνομα, συζητούμε για τους εαυτούς μας ως Μακεδόνες».

Αθήνα: «Μόνο για το όνομα»

Στην επιστολή του πρωθυπουργού παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ν. Γκρουέφσκι. Ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι το μόνο ζήτημα που εκκρεμεί μεταξύ Αθηνών - Σκοπίων είναι η ονομασία, για την οποία ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

«Ουδέτερες» εμφανίζονται οι ΗΠΑ στα νέα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τη συνέντευξη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα. Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» χτες ο Μπράιζα σημειώνει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει συγκεκριμένη θέση πάνω στα θέματα που θέτει ο Νίκολα Γκρουέφσκι. «Η θέση μας σε όλο το πλέγμα των σχέσεων των δύο χωρών είναι να βρεθεί λύση στη διαφορά της ονομασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, έτσι που τα Σκόπια να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ελιγμοί πριν το συμβιβασμό;

Παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί με τις επιστολές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προς τον Κ. Καραμανλή και την Κομισιόν, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν ότι είναι πιθανό να ανοίγει ένα παράθυρο για λύση στο θέμα της ονομασίας. Οι ίδιες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι με τις επιστολές του ο Γκρουέφσκι (σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τα Σκόπια πρέπει να αναμένεται μια ακόμη επιστολή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό) επιχειρεί να διευρύνει το «σώμα της διαπραγμάτευσης». Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στην Αθήνα πως ο Μ. Γκρουέφσκι αποστέλλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί στο θέμα της ονομασίας, αν καταφέρει να πετύχει την έναρξη μιας συζήτησης για τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτει, όπως, για παράδειγμα, τις «αποζημιώσεις» των εκπατρισμένων από την Ελλάδα τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Λύση μπορεί μόνο να επιτευχθεί μεταξύ δύο ίσων λαών, δύο συνιστώντων κρατιδίων, στα πλαίσια ενός νέου συνεταιρισμού», όπου οι Τουρκοκύπριοι και το ψευδοκράτος θα είναι «ιδρυτικοί και ίσοι συνεταίροι», ενώ θα πρέπει «ο νέος συνεταιρισμός να κτιστεί στη διζωνικότητα, στην πολιτική ισότητα και στις εγγυήσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα για την επέτειο των 34 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο την Κυριακή, θέση την οποία υιοθέτησε σε δηλώσεις του και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Ρ. Ερντογάν χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή ως «μια επιχείρηση για την απελευθέρωση και για τη διασφάλιση της ειρήνης για τους Τουρκοκυπρίους», ενώ ισχυρίστηκε ότι η στάση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος καταδίκασε την επίσκεψή του φανερώνει ότι «δεν υποστηρίζει τη λύση».

Ο Δ. Χριστόφιας, απαντώντας στην επίσκεψη και τις δηλώσεις Ερντογάν, είπε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός με την παρουσία στα Κατεχόμενα και τα διαπιστευτήριά του προς το βαθύ κράτος και τα κεμαλικά κατεστημένα δε συμβάλλει στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για λύση στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε ότι «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, θα επιδεικνύουμε συνεχώς την καλή μας θέληση, πανέτοιμοι για λύση στο Κυπριακό. Εχουμε προτεταμένο το χέρι και περιμένουμε χέρι να σφίξει το δικό μας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, μιλώντας για την επέτειο της εισβολής, υποστήριξε ότι «πρέπει να είναι και μέρα περίσκεψης και προβληματισμού, για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τα αδιέξοδα και να βρούμε λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την πατρίδα μας και σταδιακά οδηγεί, δυστυχώς, στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης», την οποία «πρέπει να αποτρέψουμε, πρέπει να ανατρέψουμε τα τελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας και να αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων».

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστη και διακομματική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, που σε δηλώσεις της ανέφερε ότι οι πληγές που άνοιξε το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής παραμένουν μέχρι σήμερα ανοιχτές, προσθέτοντας πως η Βουλή των Ελλήνων τιμά τις θυσίες που έγιναν για να κρατηθεί το νησί ελεύθερο και ανεξάρτητο, αυτούς που έπεσαν και αυτούς των οποίων τύχη αγνοείται, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση πως οι λαοί που δε διδάσκονται από την ιστορία τους είναι λαοί που οδηγούνται σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η Β. Νικολαΐδου εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ στις 25 Ιουλίου να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας ουσιαστικής συζήτησης για την πολυπόθητη λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός και τα κόμματα της Ελλάδας θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια.

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σε διακήρυξή του, με αφορμή την 34η μαύρη επέτειο, υπογραμμίζει πως στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και συνεχίζει να εργάζεται, για να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού το συντομότερο, τονίζοντας ότι «στόχος μας παραμένει μια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ