Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Λύση μπορεί μόνο να επιτευχθεί μεταξύ δύο ίσων λαών, δύο συνιστώντων κρατιδίων, στα πλαίσια ενός νέου συνεταιρισμού», όπου οι Τουρκοκύπριοι και το ψευδοκράτος θα είναι «ιδρυτικοί και ίσοι συνεταίροι», ενώ θα πρέπει «ο νέος συνεταιρισμός να κτιστεί στη διζωνικότητα, στην πολιτική ισότητα και στις εγγυήσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα για την επέτειο των 34 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο την Κυριακή, θέση την οποία υιοθέτησε σε δηλώσεις του και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Ρ. Ερντογάν χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή ως «μια επιχείρηση για την απελευθέρωση και για τη διασφάλιση της ειρήνης για τους Τουρκοκυπρίους», ενώ ισχυρίστηκε ότι η στάση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος καταδίκασε την επίσκεψή του φανερώνει ότι «δεν υποστηρίζει τη λύση».

Ο Δ. Χριστόφιας, απαντώντας στην επίσκεψη και τις δηλώσεις Ερντογάν, είπε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός με την παρουσία στα Κατεχόμενα και τα διαπιστευτήριά του προς το βαθύ κράτος και τα κεμαλικά κατεστημένα δε συμβάλλει στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για λύση στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε ότι «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, θα επιδεικνύουμε συνεχώς την καλή μας θέληση, πανέτοιμοι για λύση στο Κυπριακό. Εχουμε προτεταμένο το χέρι και περιμένουμε χέρι να σφίξει το δικό μας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, μιλώντας για την επέτειο της εισβολής, υποστήριξε ότι «πρέπει να είναι και μέρα περίσκεψης και προβληματισμού, για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τα αδιέξοδα και να βρούμε λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την πατρίδα μας και σταδιακά οδηγεί, δυστυχώς, στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης», την οποία «πρέπει να αποτρέψουμε, πρέπει να ανατρέψουμε τα τελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας και να αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων».

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστη και διακομματική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, που σε δηλώσεις της ανέφερε ότι οι πληγές που άνοιξε το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής παραμένουν μέχρι σήμερα ανοιχτές, προσθέτοντας πως η Βουλή των Ελλήνων τιμά τις θυσίες που έγιναν για να κρατηθεί το νησί ελεύθερο και ανεξάρτητο, αυτούς που έπεσαν και αυτούς των οποίων τύχη αγνοείται, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση πως οι λαοί που δε διδάσκονται από την ιστορία τους είναι λαοί που οδηγούνται σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η Β. Νικολαΐδου εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ στις 25 Ιουλίου να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας ουσιαστικής συζήτησης για την πολυπόθητη λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός και τα κόμματα της Ελλάδας θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια.

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σε διακήρυξή του, με αφορμή την 34η μαύρη επέτειο, υπογραμμίζει πως στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και συνεχίζει να εργάζεται, για να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού το συντομότερο, τονίζοντας ότι «στόχος μας παραμένει μια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ