Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Προσπάθεια διεύρυνσης του πλαισίου διαπραγμάτευσης

Να διευρύνει το «σώμα της διαπραγμάτευσης» με τα ζητήματα που αφορούν στη «μακεδονική μειονότητα», επιδιώκει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Συνεχίζει την προσπάθεια να οικοδομήσει θέμα ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Ν. Γκρουέφσκι. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, με επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιόν, ζητά παρέμβαση «ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες της μειονότητας», που, κατά τη γνώμη του, ζει στην Ελλάδα.

Στην επιστολή του, ο Ν. Γκρουέφσκι ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας και επαναλαμβάνει τα περί «αποζημιώσεων στους εκδιωχθέντες». Από την πλευρά της, η Κομισιόν δηλώνει ότι θα μελετήσει τις καταγγελίες και θα απαντήσει στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της παραγόντων του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι σαφής η επιλογή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να επικεντρώσει την προσοχή της στην υπόθεση της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας», αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τη διαπραγμάτευση για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αυτή η τακτική φαίνεται πως καλλιεργείται στα Σκόπια συστηματικά.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ο ακαδημαϊκός Μπλάτζε Ριστόφσκι είπε πως καιρός ήταν η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα και πως, στέλνοντας το γράμμα στην ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι έδωσε μια σαφή αντίληψη της «μακεδονικής ταυτότητας».

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του ακαδημαϊκού της ΠΓΔΜ: «Το γράμμα έρχεται ως λογική έκβαση σε αυτές τις ατέρμονες συνομιλίες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κι αυτό δεν είχε ως αποτέλεσμα μια απόφαση του ΟΗΕ - συνομιλίες που γίνονται όσον αφορά το όνομα... Είναι ουσιώδες το κατά πόσον η Ελλάδα θέλει να μιλήσει για την ταυτότητα ή όχι. Η διαφωνία δεν είναι για το όνομα. Το όνομα είναι ένα σύμβολο της ταυτότητάς μας και συζητώντας το όνομα, συζητούμε για τους εαυτούς μας ως Μακεδόνες».

Αθήνα: «Μόνο για το όνομα»

Στην επιστολή του πρωθυπουργού παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ν. Γκρουέφσκι. Ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι το μόνο ζήτημα που εκκρεμεί μεταξύ Αθηνών - Σκοπίων είναι η ονομασία, για την οποία ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

«Ουδέτερες» εμφανίζονται οι ΗΠΑ στα νέα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τη συνέντευξη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα. Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» χτες ο Μπράιζα σημειώνει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει συγκεκριμένη θέση πάνω στα θέματα που θέτει ο Νίκολα Γκρουέφσκι. «Η θέση μας σε όλο το πλέγμα των σχέσεων των δύο χωρών είναι να βρεθεί λύση στη διαφορά της ονομασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, έτσι που τα Σκόπια να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ελιγμοί πριν το συμβιβασμό;

Παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί με τις επιστολές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προς τον Κ. Καραμανλή και την Κομισιόν, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν ότι είναι πιθανό να ανοίγει ένα παράθυρο για λύση στο θέμα της ονομασίας. Οι ίδιες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι με τις επιστολές του ο Γκρουέφσκι (σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τα Σκόπια πρέπει να αναμένεται μια ακόμη επιστολή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό) επιχειρεί να διευρύνει το «σώμα της διαπραγμάτευσης». Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στην Αθήνα πως ο Μ. Γκρουέφσκι αποστέλλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί στο θέμα της ονομασίας, αν καταφέρει να πετύχει την έναρξη μιας συζήτησης για τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτει, όπως, για παράδειγμα, τις «αποζημιώσεις» των εκπατρισμένων από την Ελλάδα τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ