ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπέρτατο χρέος να ... πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση

«Συναινετικές» εκκλήσεις του πρωθυπουργού, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

«Το 2009 είναι χρονιά δοκιμασίας για όλες τις χώρες», υποστήριξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δίνοντας σαφείς ενδείξεις για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στόχος είναι «να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και «την εξυγίανση του δημόσιου τομέα», αφού «το σχέδιο που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν αναστέλλεται».

Ο πρωθυπουργός προδιέγραψε μια ζοφερή πραγματικότητα ενόψει της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι «το μόνο βέβαιο στη διεθνή οικονομία είναι η παρατεταμένη αβεβαιότητα» και «σε αυτό το περιβάλλον είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε», ενώ το ζητούμενο είναι «να μπορέσει να αντέξει ο τόπος τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης και να διασφαλίσει στο τέλος ένα καλύτερο αύριο».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε ζητώντας επί της ουσίας να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι με συναινετικές εκκλήσεις. Οπως είπε, «το υπέρτατο χρέος όλων μας είναι η συστράτευση», αυτό ισχύει «για τον επιχειρηματικό κόσμο, τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστικούς φορείς», αφού «το διακύβευμα είναι η εθνική οικονομία στο σύνολό της». Ο πρωθυπουργός κινδυνολόγησε για την κατάσταση της οικονομίας, υποστηρίζοντας πως «όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων πηγαίνουν στο δημόσιο χρέος», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την έξοδο από την κρίση». Αντιφατικά πάντως στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «νέοι φόροι δε θα επιβληθούν». Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, υποστήριξε πως έχουν μειωθεί κατά 15% οι εξοπλιστικές δαπάνες, ενώ είναι «ιδιαίτερα αυξημένα τα κονδύλια του υπουργείου Απασχόλησης».

Ο Κ. Καραμανλής έκανε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον πρόεδρό του, λέγοντας ότι «αδιαφορούν για τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα» και «θυσιάζουν σε παιχνίδια ιδιοτέλειας το συλλογικό και το εθνικό συμφέρον», μιλώντας για «τεράστια και επικίνδυνη ανευθυνότητα». Αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να γίνεται αναμεταδότης καταστροφικών μηνυμάτων, ούτε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζοντας πως «μεταφέρει σε ξένα μέσα αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές», αναρωτώμενος αν «αντιλαμβάνεστε τη ζημιά που κάνουν στον τόπο» και αν «λέγονται αυτά από κάποιον που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα;». Οσον αφορά τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για κυβερνήσεις «μεγάλου συνασπισμού», ο Κ. Καραμανλής απευθύνθηκε στον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας «οι σεναριογράφοι είναι δίπλα και αριστερά σας. Λύστε τα μεταξύ σας. Εμείς είμαστε δυνατοί».

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του δημιούργησε το πολιτικό έδαφος προκειμένου να ληφθούν νέα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών υποστήριξε ότι «ακραίες ομάδες εκμεταλλευόμενες τη θλίψη για το χαμό ενός παιδιού», «εξαπολύουν βίαιη καταστροφική επίθεση» που μεταξύ άλλων αποτελεί «πλήγμα στον τουρισμό». Συνέχισε λέγοντας ότι «ποδοπατώντας κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου μετέτρεψαν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια εμπρηστών». Επίσης υποστήριξε ότι «όλοι πρέπει να παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις», ζητώντας «καθαρή, σαφή καταδίκη της τυφλής βίας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στήνει την παγίδα των ... «κοινωνικών εταίρων»

Από τώρα προετοιμάζει το έδαφος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ξαναζεσταίνοντας τις ιδέες του κοινωνικού εταιρισμού και της υποταγής των εργαζομένων στα σχέδια του κεφαλαίου

Μέσα από προεκλογικού - δημαγωγικού τύπου αναφορές, προσπάθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να καλύψει την ψευδο-αντιπολίτευση που ασκεί στην κυβέρνηση. Επανέφερε το αίτημα για τη διενέργεια εκλογών και στηρίχτηκε στη σκανδαλολογία και σε προτάσεις «εθνικής συνεννόησης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαχειρίζεται την κρίση με τρόπο που ρίχνει λάδι στη φωτιά», ενώ «για τα σκάνδαλα - είπε - δε σας φταίνε οι υπουργοί σας που ενήργησαν συντονισμένα, αλλά οι μοναχοί και οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι». Συνέχισε, σημειώνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ ξέρει και έχει αποδείξει ότι η χώρα και ο ελληνισμός μπορεί» και ότι «λαού θέλοντος το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές». Συμπλήρωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο να μη θέλουμε να παραλάβουμε μια Ελλάδα που βουλιάζει», επισημαίνοντας ότι «η παράταση της ζωής της σημερινής κυβέρνησης απλώς παρατείνει την κρίση, βαθαίνει την κρίση και δημιουργεί αδιέξοδα», διαβλέποντας «πιθανή χρεοκοπία της οικονομίας και τη βαθύτερη χρεοκοπία της πολιτείας στα μάτια της νέας γενιάς».

Με προφανή δημαγωγικό στόχο ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία, προκειμένου «να καλέσω τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη νέα γενιά» και «να εγγυηθούμε την περιφρούρηση του δικού τους δικαιώματος να ακουστούν».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Γ. Παπανδρέου την απέδωσε στις «δεξιές» πολιτικές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση είναι μέρος και παραγωγός της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα». Ως διέξοδο από την κρίση πρότεινε τις γνωστές συνταγές του κοινωνικού εταιρισμού, ζητώντας «να ενώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας μέσα από κοινούς στόχους και αρχές» σε μια «συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους». Στόχος, συνέχισε, πρέπει να είναι η «πράσινη ανάπτυξη» που θα «αναθερμάνει την οικονομία» και θα είναι «βασισμένη στην ποιότητα των προϊόντων μας». Εστιάζοντας σαφώς στον ...καταμερισμό της ΕΕ για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει «πρότυπο κέντρο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στις μεταφορές, στην πληροφορική» και να μην ακολουθεί «παλιά μοντέλα». Οσον αφορά το κράτος σημείωσε ότι απαιτείται «ένα επιτελικό κράτος» που «θα διαπραγματεύεται με αποτελεσματικότητα στα διεθνή φόρα». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε τις προτάσεις περί «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν αρκετά για να αναδείξουν πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», προσθέτοντας πως «όσοι ψάχνουν κολυμβήθρα του Σιλωάμ δε θα τη βρούνε στο ΠΑΣΟΚ».

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Ανακάλυψε τη «μεγάλη στροφή της ιστορίας»

...στο διά ταύτα όμως, προτείνει στην κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τους κινητοποιούμενους

Αποκαλυπτική ως προς τις ...διεξόδους που προτείνει ο ΣΥΝ για τα προβλήματα της νεολαίας ήταν η χτεσινή ομιλία του προέδρου του Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή. Αν και δεν τσιγκουνεύτηκε τις μεγαλοστομίες για τις κινητοποιήσεις των ημερών, μιλώντας για ένα «καινούργιο κίνημα» και «μεγάλη στροφή της ιστορίας» στο ...διά ταύτα αναμάσησε προτάσεις που έχουν γίνει ήδη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ πρότεινε έναρξη διαλόγου της κυβέρνησης με τους μαθητές και διάλογο για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας!

Αναφερόμενος στο κόμμα του, ο Α. Αλαβάνος υποστήριξε πως «όπως και η νεολαία αμφισβητούμε, δεν είμαστε μέσα στο σύστημα», προσθέτοντας ότι «οι νέοι έχουν συναισθήματα, θέλουν δικαίωση, θέλουν αλλαγή στην αστυνομία». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε έναρξη διαλόγου, ζητώντας «να πείτε ότι θα συζητήσετε με εκπροσώπους των μαθητικών συλλόγων». Επίσης, πρόσθεσε την έκκλησή του «προχωρήστε σε μια σειρά μέτρα που είναι αναγκαία», ζητώντας «ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια»! Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη «δημοκρατική αναδιοργάνωση της αστυνομίας» και αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών ο Α. Αλαβάνος είχε καταθέσει πρόταση για διακομματική επιτροπή, όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, συνεπής στις συμβουλές που του δίνονται από τους δημοσκόπους του, φρόντισε να επιτεθεί και πάλι προς το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «ακούσαμε την κ. Μπακογιάννη να χρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις με την κ. Παπαρήγα», ενώ συνεχίζοντας τη λογική του ακροβασία πρόσθεσε πως «ακούμε ότι είμαστε οπορτουνιστές από το ΚΚΕ και από τη ΝΔ ότι είμαστε καιροσκόποι», για να καταλήξει στο «ακούμε τον κ. Καρατζαφέρη να δίνει συγχαρητήρια στο ΚΚΕ και στη συνέχεια να προτείνει ιδιώνυμο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ,
Αυταρχικό παραλήρημα

Αποκαλυπτική η παρέμβαση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή

Σε ένα αυταρχικό παραλήρημα επιδόθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, ζητώντας «ιδιώνυμα», απαγόρευση διαδηλώσεων, «ειδικά δικαστήρια», κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ ουσιαστικά υποστήριξε ότι δεν ήταν δολοφονία ο θάνατος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα, που οδηγεί στην απαξίωση της αστυνομίας, ζητώντας «να επιστρέψει η ευνομία στην Ελλάδα». Ειδικά για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου ανέφερε πως «δε θα αφήσουμε την παραποίηση των γεγονότων να μας λοξοδρομήσουν» και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην έχει ενοχές», αφού «βγάζει η βαλλιστική σήμερα άλλα πράγματα».

Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση «να κάνετε χρήση του άρθρου 11» που αφορά την απαγόρευση συγκεντρώσεων. Συνέχισε, λέγοντας «καταργήστε το άσυλο» ζητώντας στα πανεπιστήμια «να υπάρχει εισαγγελέας, που θα εκλέγει η σύγκλητος» προσθέτοντας πως στο παρελθόν «το ΠΑΣΟΚ ύψωσε το ανάστημά του, μπήκε στο Πολυτεχνείο και συνέλαβε 504». Οσον αφορά τα σχολεία, ζήτησε «να επαναφέρετε το άρθρο 4 του Ευάγγελου Γιαννόπουλου», ώστε να ισχύει η απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μαθητών για τη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε πως «πρέπει να πάμε σε ειδικά δικαστήρια», δηλαδή «ειδικής μορφής δικαστήρια που να δικάζουν τους κουκουλοφόρους». Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει «ιδιώνυμο η κουκούλα. Οποιος φοράει κουκούλα από το αυτί στον εισαγγελέα. Μην φοβάστε τον όρο ιδιώνυμο», καθώς και «να αντιγράψετε το νόμο των σοσιαλιστών στη Γερμανία για όταν πλησιάζει κουκουλοφόρος τον αστυνομικό». Επίσης ...προέβλεψε ατομικές αντιδράσεις απέναντι στις κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «η αυτοδικία έρχεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ