Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπέρτατο χρέος να ... πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση

«Συναινετικές» εκκλήσεις του πρωθυπουργού, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

«Το 2009 είναι χρονιά δοκιμασίας για όλες τις χώρες», υποστήριξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δίνοντας σαφείς ενδείξεις για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στόχος είναι «να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και «την εξυγίανση του δημόσιου τομέα», αφού «το σχέδιο που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν αναστέλλεται».

Ο πρωθυπουργός προδιέγραψε μια ζοφερή πραγματικότητα ενόψει της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι «το μόνο βέβαιο στη διεθνή οικονομία είναι η παρατεταμένη αβεβαιότητα» και «σε αυτό το περιβάλλον είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε», ενώ το ζητούμενο είναι «να μπορέσει να αντέξει ο τόπος τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης και να διασφαλίσει στο τέλος ένα καλύτερο αύριο».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε ζητώντας επί της ουσίας να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι με συναινετικές εκκλήσεις. Οπως είπε, «το υπέρτατο χρέος όλων μας είναι η συστράτευση», αυτό ισχύει «για τον επιχειρηματικό κόσμο, τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστικούς φορείς», αφού «το διακύβευμα είναι η εθνική οικονομία στο σύνολό της». Ο πρωθυπουργός κινδυνολόγησε για την κατάσταση της οικονομίας, υποστηρίζοντας πως «όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων πηγαίνουν στο δημόσιο χρέος», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την έξοδο από την κρίση». Αντιφατικά πάντως στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «νέοι φόροι δε θα επιβληθούν». Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, υποστήριξε πως έχουν μειωθεί κατά 15% οι εξοπλιστικές δαπάνες, ενώ είναι «ιδιαίτερα αυξημένα τα κονδύλια του υπουργείου Απασχόλησης».

Ο Κ. Καραμανλής έκανε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον πρόεδρό του, λέγοντας ότι «αδιαφορούν για τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα» και «θυσιάζουν σε παιχνίδια ιδιοτέλειας το συλλογικό και το εθνικό συμφέρον», μιλώντας για «τεράστια και επικίνδυνη ανευθυνότητα». Αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να γίνεται αναμεταδότης καταστροφικών μηνυμάτων, ούτε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζοντας πως «μεταφέρει σε ξένα μέσα αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές», αναρωτώμενος αν «αντιλαμβάνεστε τη ζημιά που κάνουν στον τόπο» και αν «λέγονται αυτά από κάποιον που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα;». Οσον αφορά τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για κυβερνήσεις «μεγάλου συνασπισμού», ο Κ. Καραμανλής απευθύνθηκε στον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας «οι σεναριογράφοι είναι δίπλα και αριστερά σας. Λύστε τα μεταξύ σας. Εμείς είμαστε δυνατοί».

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του δημιούργησε το πολιτικό έδαφος προκειμένου να ληφθούν νέα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών υποστήριξε ότι «ακραίες ομάδες εκμεταλλευόμενες τη θλίψη για το χαμό ενός παιδιού», «εξαπολύουν βίαιη καταστροφική επίθεση» που μεταξύ άλλων αποτελεί «πλήγμα στον τουρισμό». Συνέχισε λέγοντας ότι «ποδοπατώντας κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου μετέτρεψαν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια εμπρηστών». Επίσης υποστήριξε ότι «όλοι πρέπει να παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις», ζητώντας «καθαρή, σαφή καταδίκη της τυφλής βίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ