Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει νέα μέτρα για την κρίση
  • «Αφετηρία» οι προβλέψεις της Κομισιόν για τις οικονομίες των κρατών - μελών της ΕΕ στις 19 του Γενάρη
  • «Η διεθνής οικονομική κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προϊδεάζοντας για τροποποίηση του προϋπολογισμού

Την ίδια πολιτική, που οδήγησε στη σημερινή κρίση, θα συνεχίσει σταθερά η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, εξαπολύοντας νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι ο μόνος δρόμος για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, ακόμα και αν είναι μερικής απασχόλησης. Το μήνυμα αυτό έστειλε χτες ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, φροντίζοντας να επισκεφθεί την επομένη της ψήφισης του προϋπολογισμού τα γραφεία του ΕΒΕΑ (εμποροβιομήχανοι). Στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση πήρε και θα πάρει κάθε μέτρο που χρειάζεται» για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Από την άλλη ζητά από τους εργαζόμενους να σταματήσουν να διεκδικούν και να πιέζουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους! «Δε βοηθούν αλλά βλάπτουν την κοινωνία οι κινητοποιήσεις που παραλύουν την οικονομική ζωή, πλήττουν το εμπόριο, θέτουν σε κίνδυνο τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή, αξιώνοντας μεγαλύτερη «ωριμότητα» και «συστράτευση» από τους συλλογικούς φορείς.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμφανίζεται πανέτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται, σε αγαστή συνεργασία με την Κομισιόν, για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μιας νέας επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες αλλά και το πρόβλημα του δανεισμού για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Οπως είναι γνωστό, στις 19 του Γενάρη η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις νέες προβλέψεις για τις οικονομίες της ΕΕ και είναι πολύ πιθανό να ανεβάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας πάνω από το 3% του ΑΕΠ για το 2008, πράγμα που, σύμφωνα με το Μάαστριχτ, οδηγεί την ελληνική οικονομία ξανά σε καθεστώς επιτήρησης.

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθούν οι «στόχοι» του προϋπολογισμού, συνοδευόμενοι φυσικά με τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξή τους. Μια μέρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση μελετά την αναθεώρηση κάποιων μεγεθών του προϋπολογισμού, αν και αρχικά είπε ότι «δε σχεδιάζεται κάτι τέτοιο», στη συνέχεια όμως συμπλήρωσε ότι «δε θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η διεθνής οικονομική κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στον «πυρετό» της ανασχηματισμολογίας

Την ίδια στιγμή όμως τα κυβερνητικά στελέχη κινούνται στον αστερισμό του ανασχηματισμού, που άπαντες τον θεωρούν δεδομένο και αναγκαίο και τον τοποθετούν στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη. Το «αίτημα» αρκετών βουλευτών, που το εκφράζουν πλέον δημόσια, είναι ο πρωθυπουργός να μην περιοριστεί σε αλλαγές προσώπων αλλά και να προχωρήσει και σε αλλαγές πολιτικής, δίχως βέβαια να αναφέρουν ή να γνωρίζουν το περιεχόμενο αυτών των αλλαγών. Αυτό που περισσότερο τους ενδιαφέρει είναι να αποτελέσει την αρχή μιας νέας αντεπίθεσης με στόχο την αντιστροφή του κλίματος.

Υπέρ της αντικατάστασης του Γ. Αλογοσκούφη, «αν υπάρχουν κάποιοι που θα τα καταφέρουν καλύτερα», τάχθηκε ο Γ. Σούρλας, ζητώντας να αλλάξει η πολιτική και «να σκύψουμε πιο πολύ στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα επιβίωσης». Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει «μια ενορχηστρωμένη επίθεση» κατά του Κ. Καραμανλή, επειδή, όπως είπε, «είναι εμπόδιο στα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας»!

«Δεν πιστεύω ότι ο ανασχηματισμός από μόνος του μπορεί να αναστρέψει ένα κλίμα. Αυτό το οποίο αναστρέφει το κλίμα είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες συνοδεύουν τον ανασχηματισμό», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Γερ. Γιακουμάτος εκτιμά ότι «ήρθε η ώρα που πρέπει επιτέλους να γίνει μια θυελλώδης - θα έλεγα - ριζική, δομική μετασχηματισθείσα κυβέρνηση», καθώς και «να δούμε οικονομική πολιτική με μια μεγαλύτερη ευαισθησία». Για αλλαγή του «μείγματος της εφαρμοζόμενης πολιτικής» έκανε λόγο εκ νέου ο Γ. Μανώλης, για «να στηριχτεί λίγο ο κόσμος που έχει πραγματικά ανάγκη». Κάνοντας το δικό του ανασχηματισμό ο Π. Ψωμιάδης τοποθέτησε τον Αντ. Σαμαρά στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Αξιοπρεπέστατος ο κ. Αντώναρος, σοβαρός, έντιμος, αλλά εκεί χρειάζεται κάτι διαφορετικό», αποφάνθηκε, ζητώντας ταυτόχρονα «να ανοίξει η πόρτα και στον κ. Καρατζαφέρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ