Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτά τα σενάρια συγκυβέρνησης

Τα σενάρια συγκυβέρνησης και συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συντήρησαν Θ. Πάγκαλος και Χρ. Βερελής, επαναφέροντας τις προτάσεις τους για τον ορισμό «υπερκομματικών υπουργών», με συναινετικό τρόπο ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού. Την ίδια στιγμή η Ρηγίλλης και η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ...απορρίπτοντας τα σενάρια, αλλά φροντίζοντας σε όλους τους τόνους να επαναλαμβάνουν το στόχο για «ισχυρή κυβέρνηση».

Συγκεκριμένα, οι δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που την προηγούμενη Παρασκευή ζήτησαν τον ορισμό «κοινού υπουργού Οικονομίας» με συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα ο Θ. Πάγκαλος πρόσθεσε στη «λίστα» και τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με νέες παρεμβάσεις τους και σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, υποστήριξαν ότι η πρότασή τους προϋποθέτει «συμφωνία για πρόωρες εκλογές». Αφού πρώτα, σαν γνήσιοι εκφραστές της άρχουσας τάξης, άνοιξαν το «διάλογο» για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς χειραγώγησης και εγκλωβισμού των λαϊκών στρωμάτων στη μέγκενη του δικομματισμού, στη συνέχεια προσπάθησαν να «χρυσώσουν το χάπι», εμμένοντας όμως ταυτόχρονα στην ανάγκη «συναίνεσης» μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων για τα «μεγάλα προβλήματα» που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία....

Ο Θ. Πάγκαλος, μάλιστα, σε ομιλία του στη Λακωνία την Κυριακή σημείωσε ότι «ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απευθύνεται όχι μόνο στον πυρήνα της παράταξης, αλλά και στις παρυφές που θέτουν συνεχώς το θέμα της συναίνεσης». Ερωτηθείς για τις απόψεις των Βερελή και Πάγκαλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή καταρρέει η εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση, ο κόσμος στρέφεται σε εμάς, ευθύνη όλων των στελεχών είναι να διαφυλάξουμε την πορεία αυτή, αλλά και να γίνει πιο σαφές το στίγμα του ΠΑΣΟΚ στον κόσμο».

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «η συζήτηση περί συγκυβέρνησης έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά είναι μία συζήτηση η οποία δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν πρόκειται να συμπράξει με αυτούς τους οποίους χρεώνει με πολιτικές που ευθύνονται για τα δεινά του τόπου». Ο ίδιος, απαντώντας συγχρόνως σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, χαρακτήρισε «τις οικουμενικές κυβερνήσεις ως συνταγές παραλυσίας και συνέχισης και εμβάθυνσης της κρίσης», υποστηρίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται μια καινούρια πολιτική κατεύθυνση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε: «Τη λύση δεν τη δίνουν οι υπερκομματικοί υπουργοί και οι οικουμενικές κυβερνήσεις».

Σύγκρουση Πάγκαλου με ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου νέα αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον Θ. Πάγκαλο και τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ανέφερε: «Τις πρώτες μέρες εκφράστηκε ένα μεγάλο κίνημα αγανάκτησης της νεολαίας απόλυτα δικαιολογημένο.(...) Σήμερα έχουμε να κάνουμε με 50 άτομα στο ένα σημείο, 100 στο άλλο, δηλαδή μιλάμε για ένα φαινόμενο πολιτικής αλητείας. Ε, αυτό το φαινόμενο πολιτικής αλητείας το καθοδηγεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αθλιότητες» και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε να αποδοκιμαστούν απερίφραστα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». Ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για ύβρεις και συκοφαντίες, ενώ ο Ν. Χουντής βρήκε ευκαιρία να επαναφέρει τις φαιδρότητες περί «ιεράς συμμαχίας κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ». Και ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να μιλάει κανείς χωρίς να πληρώνει φόρο».

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι «τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στο ζήτημα των ταραχών έχουν τηρήσει στάση ευθύνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ